RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 其實有冇人組織過白豬車隊團 [打印本頁]

作者: andyleung_2003    時間: 2015-2-22 18:04
標題: 其實有冇人組織過白豬車隊團

各師兄,其實有冇人以前組織過白豬車隊團,因為成日都見到JV , 天水圍場入面大多係快車,快車一出,D慢車就停曬係到,唔感放, 搞到白豬車睇就多個放咁, 好似好悶

作者: angryboy    時間: 2015-2-22 23:27
如果你搞,,,,,,,,我支持你

作者: andyleung_2003    時間: 2015-2-23 01:52
angryboy 發表於 2015-2-22 23:27
如果你搞,,,,,,,,我支持你

我都諗過加,因為入場搵快車易,真係搵白豬難,白豬都有玩白豬既技術

作者: andy3210    時間: 2015-2-23 09:01
要全白豬團好難,都係靠自發先得
作者: sfdo    時間: 2015-2-23 10:21
不如響車窗左上角貼示係白豬,到時見到大家就係。
依家雨季,白豬水車更好玩。
作者: jimmy_k    時間: 2015-2-23 11:14
快攪 我已經有白豬車可即時出發 可惜冇人陪玩
作者: 魚痴魚醉    時間: 2015-2-23 11:53
我都啱
作者: 性情中人    時間: 2015-2-23 13:40
支持!!!!
PS. 其實有慢車既時候, 快車會好玩好多
作者: williamau    時間: 2015-2-23 18:18
支持,我喜歡540 加快齒
作者: kitman    時間: 2015-2-23 21:19

支持!可以考大家技術
作者: andyleung_2003    時間: 2015-2-23 21:56

大家好,其實我都係新手一名,玩左車差唔多一年,都係放自己加XV01多:
有哩個念頭係因為來自我的朋友,玩車最好玩係技術,同其他人一齊玩,(不是自己加車有幾快同有幾貴)
入場入得多,眼見快車真係處處都係,慢車又少,又冇人陪,咩都唔好玩啦

想組織白豬車隊
目的:集合同級車一齊放,增加娛樂性,真係玩技術
技術:雖然車係慢,慢都慢既技術
用白豬目的,入場費平,可以用車款多,其他設備要求不高

有冇師兄有興趣或有好建議下?

作者: sfdo    時間: 2015-2-23 22:31
andyleung_2003 發表於 2015-2-23 21:56
大家好,其實我都係新手一名,玩左車差唔多一年,都係放自己加XV01多:
有哩個念頭係因為來自我的朋友,玩車 ...

有興趣
我可用 白豬 FF車(同4WD 差不多) / Pro10 玩。
白豬,跑天水圍場會冇咁吃力。 JV 雨天都OK但好天就免了。

作者: andyleung_2003    時間: 2015-2-23 22:37
sfdo 發表於 2015-2-23 22:31
有興趣
我可用 白豬 FF車(同4WD 差不多) / Pro10 玩。
白豬,跑天水圍場會冇咁吃力。 JV 雨天都OK但好天 ...

天水圍車場都係我既首選,車場限制,車速較低,同其他人較為有善最重要係大家有心同有興趣
過幾日買返個有刷電變先, 玩白豬

作者: Xaver95chan    時間: 2015-3-4 23:40
師兄不如開番個wtsapp gp 白豬團
作者: hydrogen9999    時間: 2015-3-5 00:21
如果橋底還在時,組個白豬團真是fit 晒
作者: 波板糖    時間: 2015-3-5 11:01
我都有去開天水圍場玩開,唔鍾意玩太快,但眼見有師兄玩電單車。。。

貢,如果你哋遇到佢,請問你哋會點呢?
作者: sfdo    時間: 2015-3-5 13:08
波板糖 發表於 2015-3-5 11:01
我都有去開天水圍場玩開,唔鍾意玩太快,但眼見有師兄玩電單車。。。

貢,如果你哋遇到佢,請問你哋會點呢 ...

有電單車,照玩,上週六我用FF車13.5T,同電單車玩都 ok.
最重要係出車前留意佢地順時針還是逆時針走,跟住慢慢俾油慢扭呔玩。

作者: 波板糖    時間: 2015-3-5 13:44
好嘢喎,可以大家和諧共處,值得比個。。。
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-5 19:14
我去天水圍玩,都見過幾次電單車,見d電單車都幾有趣,但同場玩既時候,我都就住d電單車離行
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-5 19:15
各師父,我冇用what apps ,如果開line or wechat group 好唔好
作者: mattma369    時間: 2015-3-5 20:08
見倒呢的post 有無言既興奮! 係天水圍玩多數用黑豬,一落JV 即屎忽開了花
作者: zenkilam    時間: 2015-3-5 20:21
支持
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-5 20:39
係成立白豬團,由於本人冇有刷電變推白豬,有冇平靚正推介
作者: 烈火2010    時間: 2015-3-5 20:46
在天水圍細場車多的地方,不論快車慢車都一樣要講技術,特別是玩快車一方面要靈活過彎,一方面要避開前面的慢車真係小D技術都唔掂,但樂趣也在此。
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-5 20:49
烈火2010 發表於 2015-3-5 20:46
在天水圍細場車多的地方,不論快車慢車都一樣要講技術,特別是玩快車一方面要靈活過彎,一方面要避開前面的 ...

都係既,天水圍真係咩車種都有, 多過JV好過

作者: rowrowdog    時間: 2015-3-5 21:49
但之前響天水圍玩,車速有點慢就俾人妖話阻住,最後仲俾人隊屁股兼掃埋大減。
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-5 22:12
rowrowdog 發表於 2015-3-5 21:49
但之前響天水圍玩,車速有點慢就俾人妖話阻住,最後仲俾人隊屁股兼掃埋大減。 ...

個個車場入面總有D 咁既人,我都係都見過,車場係大家既,咪就一就,我自己都係玩9T, 60A hobbywing ESC, 天水圍都好D ,去到JV 都係食曬塵,我見到快車都特登姐開條路比人過,洗事左住人同大家撞到都唔好

作者: zenkilam    時間: 2015-3-5 23:02
有無師兄開group呀
作者: yin@hk    時間: 2015-3-5 23:46
如果無刷21.5得唔得?想玩快車時換麼打就得
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-6 00:15
你地想開個group 係邊~~~~ FB , Wechat , Line, 定係開返係哩到再集合多D 人生

因樓主我冇what app
作者: mattma369    時間: 2015-3-6 00:16
facebook 其實幾好,又可以分享下白豬setting 心得。
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-6 00:18
yin@hk 發表於 2015-3-5 23:46
如果無刷21.5得唔得?想玩快車時換麼打就得

都可以試下既,

作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-6 00:18
mattma369 發表於 2015-3-6 00:16
facebook 其實幾好,又可以分享下白豬setting 心得。

咁等我聽日去開個先

作者: zenkilam    時間: 2015-3-6 08:32
期待
作者: paulaner    時間: 2015-3-6 11:03
等消息
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-6 12:12
真不好意思,工作較忙,今晚先開
作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-6 21:42
祈求黑白豬團既降臨呀!
作者: zenkilam    時間: 2015-3-7 09:02
師兄開左記住單聲
作者: 黑豬車手    時間: 2015-3-7 12:55
搞既話我立即落去出部tt02支持,20架白豬jv一齊出
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-7 13:53
玩到去jv 踩場咁串牙
作者: mattma369    時間: 2015-3-7 14:33
其實想咁做好耐 哈哈
作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-7 14:33
心動,不如行動,幾時成團先?
作者: zenkilam    時間: 2015-3-7 17:15
先組FB
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-7 17:34
我會今晚公佈比大家
作者: zenkilam    時間: 2015-3-7 17:55
謝謝
作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-7 18:08
好,有勞師兄!
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-8 01:52
我已經在FB 成立左 RC Car - 白豬車團體 - 53689
請大家多多支持
作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-8 11:42
已加入,請多多指教
作者: mattma369    時間: 2015-3-8 12:26
太好了,已經加入689 車隊
作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-8 20:09
明晚tsw睇下有冇緣見啦
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-8 20:38
我們在 FB 開始討論出團時間,大家可以上FB 一齊比些意見
RC Car - 白豬車團體 - 53689
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-8 20:42
正苦雜工 發表於 2015-3-8 20:09
明晚tsw睇下有冇緣見啦

Sorry 平時真是有難度
作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-8 22:17
andyleung_2003 發表於 2015-3-8 20:42
Sorry 平時真是有難度

唔緊要,星期五夜晚啦
作者: paulaner    時間: 2015-3-9 22:31
哈哈!已加入白豬689車隊。
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-9 23:33
車團是剛剛成立

歡迎大家加入,車團是剛剛成立
希望大家抽少少空閒時間,多討論,有大家車團先會成功
作者: rowrowdog    時間: 2015-3-10 19:00

I have a M03 with Torque tuned motor. Can I join and how can I join the FB? Thanks.
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-10 19:19
rowrowdog 發表於 2015-3-10 19:00
I have a M03 with Torque tuned motor. Can I join and how can I join the FB? Thanks.

可以,人多好玩D,但最好當然用返個白豬啦

作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-15 23:12

RC Car - 白豬車團體 - 53689 活動 No.1

車款:不限
摩打: Tamiya 53689 (白豬摩)
終於出團啦,請大家多多支持~~~出團成功!!!!!
希望大家玩得開心,參加左請盡量出席,不好放飛機

Remark:
如果大家對時間,日子或地點有意見可以提出,可考慮
如果落雨,就改期

作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-15 23:21
一於4/4兒童節啦
作者: frankylam    時間: 2015-3-16 16:34
已like !!!
作者: ondogdot    時間: 2015-3-17 13:49
已加入
昨晚交收左2隻白豬做準備
M05
作者: sfdo    時間: 2015-3-18 21:33
唔需要 whats app 啦,
其實個個星期日天水圍,快車 同 冇咁快o既車 (F1/12仔/ FF~13.5T無turbo...) 會輪流出車。
當 F1、12仔 出車時,白豬車跟住出就得。

登錄/註冊後可看大圖

作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-19 01:38
sfdo 發表於 2015-3-18 21:33
唔需要 whats app 啦,
其實個個星期日天水圍,快車 同 冇咁快o既車 (F1/12仔/ FF~13.5T無turbo...) 會輪流 ...

有多D同級車,好玩D ma

作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-21 21:49
明天有冇白豬局?
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-22 21:15
我琴日先去試過,但我加車應該有問題,個摩打係咁轉,但車完全唔識行
作者: LL730    時間: 2015-3-25 00:34
摩打齒,粒幾米髹了
作者: Annie268    時間: 2015-3-25 11:41
So good.
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-26 18:28
Annie268 發表於 2015-3-25 11:41
So good.

有冇興趣4/4出離一齊玩白豬

作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-28 15:13
報左名啦
作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-28 15:15
剛剛係天水圍玩左三粒鐘,人雖然多,不過大家都好禮貌,白豬同無刷一齊玩,巧開針呀!
作者: 波板糖    時間: 2015-3-28 21:05
唔好介意,我都喺天水圍玩開,本身都唔係太鍾意玩快車,但有時架車太慢變咗流動障礙物,會覺得阻住其他車,有時想避都避唔切,而且場地有各類型車種,要配合大家車速,確實有點難度,除非大家都係白豬,仲要有起碼五,六架以上同場,先比人覺得係同一組,所以好羨慕你可以同其他車和睦相處!
作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-29 10:31
其實都要多得其他車手包容啫,同埋見到有成堆火箭飛緊,咁就唔好落場啦,最多等三個字,佢地舊電放完,又可以到慢車遊車河練車
作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-29 10:33
再幫樓主呼籲,四月四日,1100-1500,天水圍,白豬車河團,到時見^^
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-29 19:53
波板糖 發表於 2015-3-28 21:05
唔好介意,我都喺天水圍玩開,本身都唔係太鍾意玩快車,但有時架車太慢變咗流動障礙物,會覺得阻住其他車, ...

只要多白豬車, 就會應該好好多, 你都一齊離玩

作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-29 19:56
正苦雜工 發表於 2015-3-29 10:33
再幫樓主呼籲,四月四日,1100-1500,天水圍,白豬車河團,到時見^^

thx, 我會再係FB 同論壇再叫下人參加, 目標希望有5-6人參加

作者: 波板糖    時間: 2015-3-29 21:08
我不嬲都喺天水圍玩,雖然唔係白豬,但都唔快得去邊,本身手車又麻麻哋,所以只會跟住人,等佢出錯先會過頭,太慢有時會悶,中規中矩O.K 啦!
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-30 00:30
波板糖 發表於 2015-3-29 21:08
我不嬲都喺天水圍玩,雖然唔係白豬,但都唔快得去邊,本身手車又麻麻哋,所以只會跟住人,等佢出錯先會過頭 ...

我都明白有時慢車,真係冇左種剌激感,以前都有試過同朋友玩賽車game 時用曬同級慢車,好玩既地方係大家點係同級慢車中快過其他人

作者: 波板糖    時間: 2015-3-30 07:21
我明你嘅意思,但我見天水圍玩F1 同頭驅車果班,都唔係白豬,玩親都5,6 架以上,仲一D  都唔慢,就算有其他車放落去都要讓路。。。

雖然白豬嘅樂趣在於同級速度,鬥手指,F1 同頭驅又何常唔係呢!

從來只有見人鬥快,好少見到人鬥慢,況且白豬太有線性,閒閒哋一排電玩成半粒鐘,你叫其他師兄點忍!

所以我覺白豬笨唔係喺咁公眾地方拉大隊玩,要好似ACO 班F1 成團包場玩,除非你租咗天水圍場,禁止其他車輛玩,唔係意外一定有,請細心諗諗!

反而我贊成你哋加入F1 或者頭驅車行列,咁就更易溶入大家。。。

P.S.  祝大家玩得開心,可以全身而退!

作者: yatfan    時間: 2015-3-30 09:49
波板糖 發表於 2015-3-30 07:21
我明你嘅意思,但我見天水圍玩F1 同頭驅車果班,都唔係白豬,玩親都5,6 架以上,仲一D  都唔慢,就算有其他 ...

相信樓主提倡玩白豬團的意思並不是鬥慢,而是希望玩一些另類同級車同㘯比拼,正如真車有F1,GT房車什至乎一些同車種的one made race等的分級賽。而師兄提出難以在公共車場與其他快車同場玩樂也是亦很有道理,建議不如避開星期六,日等多人的時間或另覓場地會較好。
作者: 波板糖    時間: 2015-3-30 11:00
認同。。。

因為我之前都係玩白豬TT-01 ,落到去玩已經覺得同其他車差一大截,唔單只做咗流動障礙物,仲比人射咗好幾次,之後換咗車,行返有感摩打,唔夠快可以加快turbo ,起碼同其他車速接近,無相差得太遠,到而家都係咁玩,有時想快少少又得,慢少少跟人尾亦得,得咗!

師兄指之前佐敦夜場。。。
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-31 00:28
波板糖 發表於 2015-3-30 11:00
認同。。。

因為我之前都係玩白豬TT-01 ,落到去玩已經覺得同其他車差一大截,唔單只做咗流動障礙物,仲比 ...

我又不太認同你既講法,車場是大家的,如果用你的理論推理,慢車應該唔好去車場玩?難道車場只可以玩火箭?
本人覺得冇話快車就要去排擠慢車,車場入面, 我估冇可能大家都一樣咁快,仲有D慢車,只要大家互相遷就下,都應該問題不大。
我只不過想集合D同級車一齊玩
利申,本人都有快車

作者: 波板糖    時間: 2015-3-31 06:42
可能我講多咗,唔好意思,請繼續。。。

作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-31 10:14
波板糖 發表於 2015-3-31 06:42
可能我講多咗,唔好意思,請繼續。。。

我都要多謝你既提醒,快車同慢車同場,大家的確會有危險既,但想知道天水圍咩時段會較少人,我有時星期六日下午去,都係得幾個人

作者: 波板糖    時間: 2015-3-31 10:41
唔係卦。。。
星期六,日下午,我去親都好熱鬧喎,觀眾又多。。。
通常上晝玩電單車,下晝就玩四個轆。。。

我通常都係閒日去,貪佢冇乜人,本身手車又唔係叻,練習吓就啱晒!
作者: 正苦雜工    時間: 2015-3-31 14:52
閒日偷偷練車^^
作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-31 17:40
波板糖 發表於 2015-3-31 10:41
唔係卦。。。
星期六,日下午,我去親都好熱鬧喎,觀眾又多。。。
通常上晝玩電單車,下晝就玩四個 ...

我都知上午會有3加車單車玩,但下午玩都真係唔夠多車

作者: 波板糖    時間: 2015-3-31 19:27

無辦法,玩嚟玩去都無乜進步。。。
唯有襯無乜人時操多兩課。。。
作者: sfdo    時間: 2015-3-31 21:48
波板糖 發表於 2015-3-30 07:21
我明你嘅意思,但我見天水圍玩F1 同頭驅車果班,都唔係白豬,玩親都5,6 架以上,仲一D  都唔慢,就算有其他 ...

你想多左了。我去天水圍玩白豬12仔 (roll-out 51~55mm),同 Blinky FF/少少 turbo touring 一齊好好玩。(同開大 turbo touring 當然冇得玩就要休一下) 四月會試白豬 FF。

白豬都可以鬥快,(當然同  turbo touring o既快係有別) 白豬要用最少 break 入彎同可盡早加速出彎... 對 set 車都有相當高要求.....

作者: 波板糖    時間: 2015-3-31 22:09
白豬12 仔當然唔慢,但房跑用白豬就有點線性。。。

既然準備出發,何需理會我咁多,去馬!

作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-31 23:19
波板糖 發表於 2015-3-31 22:09
白豬12 仔當然唔慢,但房跑用白豬就有點線性。。。

既然準備出發,何需理會我咁多,去馬!

大家都係交流過~~~~~玩車,最重要係開心姐, 慢有慢玩,快有快玩
有興趣都可以一齊玩下快D車,我都有用 hobby wing 60A + 9T摩

作者: andyleung_2003    時間: 2015-3-31 23:20
sfdo 發表於 2015-3-31 21:48
你想多左了。我去天水圍玩白豬12仔 (roll-out 51~55mm),同 Blinky FF/少少 turbo touring 一齊好好玩。( ...

同意同意,白豬車慢,一比多左break 就便輸了

作者: sfdo    時間: 2015-4-1 21:56
sfdo 發表於 2015-3-31 21:48
你想多左了。我去天水圍玩白豬12仔 (roll-out 51~55mm),同 Blinky FF/少少 turbo touring 一齊好好玩。( ...

唉,不過無刷年代,白豬唔係架架車都裝到。鬼叫白豬頭有個凸位比其他有刷摩打凸出大好多...

SAKURA FF2015 摩打座中間口好細,裝唔到白豬
睇圖,F113 估計都裝唔到白豬。

除左 少部分 F1、12仔、Pro10 ,仲有 TT01、TT02 等等星星車之外,仲想知你地會用咩車玩白豬?

作者: andyleung_2003    時間: 2015-4-3 21:20
sfdo 發表於 2015-4-1 21:56
唉,不過無刷年代,白豬唔係架架車都裝到。鬼叫白豬頭有個凸位比其他有刷摩打凸出大好多...

我係XV01, 你聽日 4/4 離唔離天水圍車場 11:00一齊玩

作者: sfdo    時間: 2015-4-4 00:23
andyleung_2003 發表於 2015-4-3 21:20
我係XV01, 你聽日 4/4 離唔離天水圍車場 11:00一齊玩

我中午會到。
得架12仔係白豬 ,

作者: 波板糖    時間: 2015-4-4 00:23
咦!今日師兄有落天水圍場玩咩?
用咩殼㗎?
我都有落去喎。。。
作者: 正苦雜工    時間: 2015-4-4 01:10
明天出嚟遊個圈啦
作者: rk2    時間: 2015-4-4 19:14
sfdo 發表於 2015-4-1 21:56

Ching, 唔單止白豬有此一級凸出的位,多數有刷摩打都有,用來裝軸承的. 我的FF2014 裝有刷雙星23T ,都要自己改大摩打座才行。

作者: andyleung_2003    時間: 2015-4-4 23:43

今日加黑色GTR34 就係我下次過埋打個招呼啦
今個天水圍場,就真係多左好多白豬車

作者: paulaner    時間: 2015-4-5 01:59

師兄你好,我都有到,我架係藍白色大隻仔行白豬的。
作者: sfdo    時間: 2015-4-5 06:04
rk2 發表於 2015-4-4 19:14
Ching, 唔單止白豬有此一級凸出的位,多數有刷摩打都有,用來裝軸承的. 我的FF2014 裝有刷雙星23T ,都要 ...

架 FF2015摩打座, 有諗過磨大中間個口,但佢上下左右又有孔,質料薄及有D位仲係中心,磨唔過 ...
------
4/4 有去天水圍。用黃色12仔。
砌緊架 S411 sport ,摩打座都要磨先至用到白豬,但佢摩打座好在係一片實心鋁片,可放心磨。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2