RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 砌左七個鐘先砌起條蛇........ [打印本頁]

作者: yin@hk    時間: 2015-7-5 03:33
標題: 砌左七個鐘先砌起條蛇........
唔覺唔覺就咁耐,唔知有無師兄可以分享下個setting呢我手工差較差

[attach]902759[/attach]
[attach]902760[/attach]
[attach]902761[/attach]

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-5 15:48
電放前面,架車好甩㗎
作者: yin@hk    時間: 2015-7-5 18:10
今日試車甩到hihi,已改擺後,但係變左推頭XD
作者: Annie268    時間: 2015-7-5 18:42
努力……
作者: rk2    時間: 2015-7-6 09:00
前擔的設計較為複雜,不過唔知好唔好跑。
作者: sakata    時間: 2015-7-6 12:06
如果前電甩尾就改硬個頭吧
會好轉
作者: sfdo    時間: 2015-7-6 20:04

前擔可調潛力非常大。
換著我就將電放後,由推頭玩起,漸漸set 大 camber,又可試車身上臂波頭加戒指,加大 camber rise。

想試電放前, 用 ride 膠呔可能OK。
作者: yin@hk    時間: 2015-7-6 20:38
用ride呔都要將電擺尾先唔甩,我擺前一樣甩
作者: windfirewheel    時間: 2015-7-6 22:00
Sevro放前放後都極大分別
作者: yin@hk    時間: 2015-7-6 22:17
師兄,請問Sevro擺前同擺後係影響D咩呢?之前玩F110無得揀,而家仲未摸得熟部車
作者: windfirewheel    時間: 2015-7-6 22:33
yin@hk 發表於 2015-7-6 22:17
師兄,請問Sevro擺前同擺後係影響D咩呢?之前玩F110無得揀,而家仲未摸得熟部車 ...

擺前頭反應快D,轉D,但尾會走D

作者: yin@hk    時間: 2015-7-6 22:39
windfirewheel 發表於 2015-7-6 22:33
擺前頭反應快D,轉D,但尾會走D

即係尾會易甩左?但係我而家電擺後,servo擺前就尾唔甩,但係就推頭

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-6 22:41
yin@hk 發表於 2015-7-6 22:39
即係尾會易甩左?但係我而家電擺後,servo擺前就尾唔甩,但係就推頭

你未set好啫

作者: yin@hk    時間: 2015-7-6 23:01
windfirewheel 發表於 2015-7-6 22:41
你未set好啫

我要再試多幾次先

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-6 23:06
yin@hk 發表於 2015-7-6 23:01
我要再試多幾次先

不過我見你頭擔setting有問題

作者: yin@hk    時間: 2015-7-6 23:16
windfirewheel 發表於 2015-7-6 23:06
不過我見你頭擔setting有問題

請問係咩問題呢

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-6 23:25
yin@hk 發表於 2015-7-6 23:16
請問係咩問題呢

行彈弓就唔會行底炭板,行底炭板就唔會行彈弓

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-6 23:27
你架車應該係比油勁推頭
作者: asaka    時間: 2015-7-7 00:47
How much
作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 00:48
windfirewheel 發表於 2015-7-6 23:25
行彈弓就唔會行底炭板,行底炭板就唔會行彈弓

但係蛇無教用油脂筒係點砌,我都係跟相砌

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-7 08:54
yin@hk 發表於 2015-7-7 00:48
但係蛇無教用油脂筒係點砌,我都係跟相砌

[attach]903258[/attach]

作者: tb03    時間: 2015-7-7 14:51
油脂筒how much?師兄
作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 15:16
windfirewheel 發表於 2015-7-7 08:54

你而個係無油脂筒,我上蛇網睇係有彈弓架喎

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-7 16:24
yin@hk 發表於 2015-7-7 15:16
你而個係無油脂筒,我上蛇網睇係有彈弓架喎

人地話咗頭擔有兩款玩法
你用油脂筒係唔用彈弓呀!

作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 17:45
windfirewheel 發表於 2015-7-7 16:24
人地話咗頭擔有兩款玩法
你用油脂筒係唔用彈弓呀!

如果唔用彈弓我而家未無得較軟定硬囉,定係要等佢出唔同厚度既碳板先有得set呢?

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-7 17:56
yin@hk 發表於 2015-7-7 17:45
如果唔用彈弓我而家未無得較軟定硬囉,定係要等佢出唔同厚度既碳板先有得set呢?
...

我講咗咁多嘢,你都好似唔係好明人地個設計,你上網睇清楚份說明書,了解下頭擔設計原理,再自己思考下先

作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 18:29
windfirewheel 發表於 2015-7-7 17:56
我講咗咁多嘢,你都好似唔係好明人地個設計,你上網睇清楚份說明書,了解下頭擔設計原理,再自己思考下先 ...

我睇部車份說明書就無講到份油脂筒係要點裝,而份油脂筒就無跟說明書,上網搵都係無,咁我只有跟蛇仔官方圖黎裝,但係你就同我講裝錯左,我都唔知自己錯係邊,咁裝法會唔會係蛇仔既最新設計用黎結合碳板同彈弓兩種特性呢?定係你覺得咁裝會令到其中一樣野失去左作用?

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-7 18:48

行彈弓或行炭板只可選擇其中一樣!
你果套油脂筒係行炭板先用!
明白未

你第一張相砌法,係唔用頭彈弓

作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 19:11
windfirewheel 發表於 2015-7-7 18:48
行彈弓或行炭板只可選擇其中一樣!
你果套油脂筒係行炭板先用!
明白未

但係蛇網張相係有彈弓架喎,點解你咁肯定唔可以一齊用?

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-7 19:23

咁又冇一定話唔可以一齊用

你睇清楚說明書step4,5,6,7仔細硏究下

作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 19:37
windfirewheel 發表於 2015-7-7 19:23
咁又冇一定話唔可以一齊用

你睇清楚說明書step4,5,6,7仔細硏究下

睇極都係無提過唔可以一齊用,而家連蛇仔網都無講過點用法,其實而家都係要試,我試過彈弓果種裝法,塊碳板都係會有小小郁

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-7 20:04
yin@hk 發表於 2015-7-7 19:37
睇極都係無提過唔可以一齊用,而家連蛇仔網都無講過點用法,其實而家都係要試,我試過彈弓果種裝法,塊碳板都 ...

但官方亦都冇講過一齊用,你可能對官方張相有吾解

官方張相應該係一張相形容晒個頭擔有多少功能
令你對此頭擔有唔解

作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 20:07
windfirewheel 發表於 2015-7-7 20:04
但官方亦都冇講過一齊用,你可能對官方張相有吾解

我跟住砌姐,可能你覺得蛇仔砌錯左下話

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-7 20:10
此車我應該係第一個落地試

作者: lung1    時間: 2015-7-7 20:12
正常理解:
行彈弓塊板應該fixed, 新個套油脂筒係連住碳板, 變相無作用。
相反如唔行彈弓, 就係行碳板上下活動,  新個套油脂筒先會有用。
作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 20:15
windfirewheel 發表於 2015-7-7 20:10
此車我應該係第一個落地試

你已經試左油脂筒?

作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 20:16
lung1 發表於 2015-7-7 20:12
正常理解:
行彈弓塊板應該fixed, 新個套油脂筒係連住碳板, 變相無作用。
相反如唔行彈弓, 就係行碳板上下活 ...

但係我砌完都用手試過係彈弓同碳板都會一齊有反應架喎

作者: lung1    時間: 2015-7-7 20:23
yin@hk 發表於 2015-7-7 20:16

因你用錯波子

作者: lung1    時間: 2015-7-7 20:26
如果行彈弓應該用這款平頭波子才對。

作者: windfirewheel    時間: 2015-7-7 20:26
yin@hk 發表於 2015-7-7 20:16

一齊有反應一D都唔奇,你試下用軟彈弓或硬彈弓,就知塊炭板有D咩作用

作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 20:27
lung1 發表於 2015-7-7 20:23
因你用錯波子

我之前已經講過我係跟蛇仔張相黎砌

作者: yin@hk    時間: 2015-7-7 20:38
windfirewheel 發表於 2015-7-7 20:26
一齊有反應一D都唔奇,你試下用軟彈弓或硬彈弓,就知塊炭板有D咩作用

其實點解大家都咁否定唔可以一齊用呢?可能大家都覺得好跑既setting就一定岩,但係點解唔勇敢D去試下無人用既setting呢?真係好唔掂未分享出黎提醒下其他人,試都唔試就ban好似無咩理據咁,就好似我以前玩F110咁,個個人都話頭用軟彈弓好跑,但係我用硬彈弓比用軟彈弓跑得更快又點解釋呢?

作者: sfdo    時間: 2015-7-8 22:13
yin@hk 發表於 2015-7-6 20:38
用ride呔都要將電擺尾先唔甩,我擺前一樣甩

關於 ride膠呔,我o個架係 DX-link 用 RM01 前臂,只有 Camber 0度 同只可靠 Caster 來做到轉向時外則輪有 Camber。 當時電池同電子野都放前,前彈簧用星星金色(中),出彎入彎都推頭。
但個人經驗,但推頭 set 到好彎係一定容易過由甩尾 set 到唔甩。 車易甩尾再者直路易左右"了",容易交多好多學費。

作者: brianych    時間: 2015-7-8 23:00
師兄. 有SETTING抄/Reference吓  from David Ehrbar

http://www.petitrc.com/reglages/ ... xembourg2015052931/

http://www.petitrc.com/reglages/ ... Riccione2015041012/

有片睇。頭車SF2 ( David Ehrbar ),二車 Xray X1(Jan Ratheisky - 2015 ETS F1 Final Champion ) 
https://youtu.be/9Gp0q6sIHCA
https://youtu.be/ytfEhWDddEA
https://youtu.be/nxsZKi7HIkU

作者: rave1010hk    時間: 2015-7-10 01:15
yin@hk 發表於 2015-7-7 20:27
我之前已經講過我係跟蛇仔張相黎砌

前双油壓 Manual:http://serpent.com/product/411359/downloads/

作者: yin@hk    時間: 2015-7-10 14:28
thx,師兄,我想問如果我要改軟硬係未要係對油脂筒到換油黎set呢?(P.S.:我都會試下碳板加彈弓係咩效果先)
作者: nel3838    時間: 2015-7-10 18:53
brianych 發表於 2015-7-8 23:00
師兄. 有SETTING抄/Reference吓  from David Ehrbar

http://www.petitrc.com/reglages/ . ...

第一場最後兩圈好好睇.

作者: hkpeople1997    時間: 2015-7-11 00:00
brianych 發表於 2015-7-8 23:00

http://www.petitrc.com/reglages/ . ...

嘩,好堅喎!

作者: rave1010hk    時間: 2015-7-11 10:26
yin@hk 發表於 2015-7-10 14:28
thx,師兄,我想問如果我要改軟硬係未要係對油脂筒到換油黎set呢?(P.S.:我都會試下碳板加彈弓係咩效果先) ...

如果用碳板加彈弓想改軟硬,係先改彈弓效果會比較明顯。

作者: yin@hk    時間: 2015-7-11 16:31
rave1010hk 發表於 2015-7-11 10:26
如果用碳板加彈弓想改軟硬,係先改彈弓效果會比較明顯。

thx,師兄

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2