RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 焊接問題請教 [打印本頁]

作者: 0315    時間: 2015-12-1 12:21
標題: 焊接問題請教
唔知點解次次焊野都係D石唔會落去我要焊既野到係曬支 辣雞到
有冇師兄可以教下我?
同咩牌子 辣雞 石線 好用?
萬分 感謝!!

作者: f6f    時間: 2015-12-1 12:32
有二個可能性

1, 電鉻鐵唔夠熱
2, 電鉻鐵火數夠

另外在焊接的地六搽些松香糕會更易於焊接.

作者: 0315    時間: 2015-12-1 12:37
f6f 發表於 2015-12-1 12:32
有二個可能性

1, 電鉻鐵唔夠熱

有冇 牌子介紹?要幾多W 辣雞? 謝謝

作者: sean2013    時間: 2015-12-1 12:45
我通常會點少少锡膏,有锡膏會即刻上錫
同咩牌子 辣雞?日本牌子60W  80W 可靠
錫線買相中這個不錯,便宜既錫線雜質多焊完D錫啞色, 錫線越貴當然越好,純度越高焊完光亮似银色珠
最好用係必有既锡膏,锡膏係助焊,有時無锡膏好難上錫,或者一係就用一味吉注入錫線咁既方式焊
試多幾次練習多幾次就得架喇,

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-1 12:47
應用:

1. 將支辣雞同被焊接物平面 (如銅片) 接觸時間加長少少 (焊接物自己亦要受熱幾秒才會上到錫)。
2. 若被焊接物為電線,則剛好與上面pt.1例子相反,辣雞自己嘅溫度要夠低,電線才會上到錫,若辣雞頭自己過熱,啲錫會留係辣雞上面而唔會落到電線。

3. 含鉛錫線會較容易焊,因為溶點溫度較無鉛錫線低,但唔環保,而且吸入人體後會有頭痛現像。
4. 無鉛錫線 (Lead Free) 會較難焊,情況與pt.3剛好相反,但較環保。
5. 若用於無線電相關應用 (如天線),側最好使用含3%銀 (silver) 嘅錫線,因為超短波長與阻抗 (Ohm)對金钃体既導体性反應很敏銳,要用到銀才能有效控制無線電流導流時之穩定性,情況同Hi-Fi線都要求用上銀線嘅原理差唔多。

作者: sean2013    時間: 2015-12-1 12:51
鉛水事件就係銅喉用平價錫線焊接所造成
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-1 13:19
sean2013 發表於 2015-12-1 12:51
鉛水事件就係銅喉用平價錫線焊接所造成

基本上,一般工業電子用錫線都係含有35% - 40%不等鉛份,現實上好難避免。你自己幅相裹面嗰卷Takumi,寫住 60/40,其實40%就係鉛 (Lead),60%係鍚 (Tin),你自己有啲搞笑,一直自己吸緊鉛都無留意到。

作者: 0315    時間: 2015-12-1 13:37
多謝咁多位師兄 教導
GOOT  辣雞 好唔好?
作者: Ken-f    時間: 2015-12-1 13:57
https://m.youtube.com/watch?v=opMBIIB6l1M  睇片偷師。  本人用winstar 鎗型辣雞,換左goot雞咀。如果壞,下次會買支goot玩下
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-1 14:01
Good.. 但GOOT價錢有啲$$$。自己考慮budget吧。

仲有,買辣雞W數要視付實際用途:

1. 一般用作焊RC電池,電線,30W以上不適合。因為火力太大,電池自己亦有可能被高熱破壞鋰物料,30W即可;
2. 一般用作焊PCB電路板丶及電路板上焊接電線等用途,20W以上不適合,因為PCB好薄,火力太大會將焊接區附近嘅小型電溶丶微晶片焊接錫亦一起溶掉,塊PCB板隨時total lost,要小心。(由其係焊4軸丶接收丶電變等等,火力太過20W自己要小心。)
作者: sean2013    時間: 2015-12-1 14:38
solaris8x86 發表於 2015-12-1 13:19
基本上,一般工業電子用錫線都係含有35% - 40%不等鉛份,現實上好難避免。你自己幅相裹面嗰卷Takumi,寫住 ...

預左啦,卷線幾草野當然含鉛啦,咁叫佢買幾百蚊果D囉

作者: cs1    時間: 2015-12-1 17:29

去SSP 鴨記 , 松香膏 $5-$10.  20-25w 辣雞 $ 28-$$280. ( 可調温度由150-450度 )

錫線2%銀線 $20-$50. 大約一米長(膠筒支裝) , 如果上不到錫把辣雞咀插入松香一秒後

便好輕易上錫於目標點位 .
作者: 0315    時間: 2015-12-1 18:51
20-30W 夠架啦?
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-1 19:09
0315 發表於 2015-12-1 18:51
20-30W 夠架啦?

RC相關日常用夠有凸,但要小心保護雞嘴頭銀色嗰小部份,日後萬一銀色物料兌落後,熱力傳導會減半,到時候你可以剩係買個新雞嘴換落去。

作者: 0315    時間: 2015-12-1 19:13
solaris8x86 發表於 2015-12-1 19:09
RC相關日常用夠有凸,但要小心保護雞嘴頭銀色嗰小部份,日後萬一銀色物料兌落後,熱力傳導會減半,到時候 ...

唔該曬師兄

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-1 19:27
0315 發表於 2015-12-1 19:13
唔該曬師兄

建議你先買技30W試下先 (焊電池電線用),若主要用作焊PCB板,唔使冧,直接買20W-25W。

作者: nsxrr    時間: 2015-12-1 20:54
最好使用60W以上
作者: 0315    時間: 2015-12-1 21:47
我之前睇過有d師兄話 最少80W
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-1 22:04
0315 發

隨你喜歡,咁你去買80W試下啦...可以順便去焊水喉..... 買返嚟同我吔分享吓焊水喉級嘅火力如何...

但電子嘢....
http://electronics.stackexchange ... -is-30-watts-enough

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-1 22:28

15W PCB.....
https://www.radioshack.com/products/15-watt-soldering-iron?variant=5717854597

40W已去到工業維修級...
https://www.radioshack.com/products/40-watt-pencil-iron?variant=5717856645

80W.... 可修水喉...恭喜新嘗試,80W用係電子嘢上,真正勁人....

作者: RCandylau    時間: 2015-12-1 22:31
30W焊RC相關servo線日常用夠有凸
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-1 22:37
RCandylau

唔好哎,我都想睇下佢用80W,將啲servo,電變晶片全部焊溶,可以幾好玩....。好搞笑...!! 用焊水喉級辣雞焊溶RC嘢個失落樣,我個魔鬼心態都好想睇下結果....靚..

作者: 大朋友    時間: 2015-12-1 23:30
期待CHING, 拍片或影相教學,如何用30w 雞仔銲12AWG 摩打線及電池線
作者: 大朋友    時間: 2015-12-1 23:32
乜servo 線係銲嘅咩,我用專用鉗打架bor
作者: cs1    時間: 2015-12-1 23:35

25w-35w家用有凸 , 35-60V我都有用過5-6支 , 溫度太高唔係好事。

只要辡雞咀印小小松香就好好用 。 

人地工業電子組件密密手幾秒上一個接位怕唔夠熱先至用大火小小,86兄係有道理的
作者: 大朋友    時間: 2015-12-1 23:48
我銲fet 15W 都覺得大,估計喺E 個電車板發問,段估都唔會問點銲FET, 點銲IC 吧
作者: nsxrr    時間: 2015-12-1 23:52
原來師兄講緊焊接servo線這樣野我就真係冇乜經驗同埋冇咁樣既需要.我淨係需要焊接叉電用的線同埋摩打電變,就算用60瓦都覺得唔係好夠力
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-1 23:59
大朋友 如何用30w 雞仔銲12AWG 摩打線及電池線

若焊12AWG可用40W,但30W一樣得,不過個雞嘴要乾淨。不過我感覺上你好以唔係太識焊12AWG電線落XT60或鋰電片上面。焊大物件時,要預先將少許錫焊在接頭上先,仲要定係上面加熱幾秒,另錫先變成第一次全液態後再凝固 (重要程序),之後再將新錫同電線一嘢過押係接頭上已有錫凝固過嘅位置面積上,咁即使用30W雞亦可以經易焊上12AWG,而且比用一次過焊接術 (一般技) 更堅實,大力拉電線時亦無咁容易再兌落。

作者: benlau    時間: 2015-12-2 00:27
其實講乜都係得個講字,最好自己求証一下,本人玩1/8電Buggy焊接電變及摩打用緊大陸仔鎗型自己控制升W,由30W-140W,非常好用
作者: arto6    時間: 2015-12-2 00:36
solaris8x86 發表於 2015-12-1 23:59
若焊12AWG可用40W,但30W一樣得,不過個雞嘴要乾淨。不過我感覺上你好以唔係太識焊12AWG電線落XT60或鋰電 ...

Ching 我都係唔識銲野架,快D用30W雞仔銲12AWG 線落電變比大家睇啦

作者: 0315    時間: 2015-12-2 00:43
唔該曬 咁多位師兄
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 01:21
arto6 發表於 2015-12-2 00:36
Ching 我都係唔識銲野架,快D用30W雞仔銲12AWG 線落電變比大家睇啦

Ok. 馬上有。

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 02:33
arto6 發快D用30W雞仔銲12AWG 線落電變比大家睇啦

有啦有啦... 30W焊12AWG。 (我真係睇唔到有咩問題唔得...)

下次或者玩下20W焊12AWG....

http://youtu.be/wlZDJpk8vxM

[Youtube]wlZDJpk8vxM[/Youtube]

作者: arto6    時間: 2015-12-2 08:48
solaris8x86 發表於 2015-12-2 02:33
有啦有啦... 30W焊12AWG。 (我真係睇唔到有咩問題唔得...)

下次或者玩下20W焊 ...

好勁呀ching

作者: arto6    時間: 2015-12-2 08:56
講真,段片及手工非常正。另外30W雞把12AWG線銲落或銲甩電變及摩線,我自問更本做唔到。
作者: james9999    時間: 2015-12-2 09:12
solaris8x86 發表於 2015-12-2 02:33

下次或者玩下20W焊 ...

師兄果然係高手
我只可以用40W焊12AWG,下次買支30W 試下
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 10:20
大家注意第一次加熱全液化嗰嘢係秘技,日後拉佢大力拉時穩唔穩陣,多數都係欠咗嗰個工序部份,祝大家吸鉛快樂....
作者: f6f    時間: 2015-12-2 11:10
0315 發表於 2015-12-1 21:47
我之前睇過有d師兄話 最少80W

你用来焊接什麼?
如電缐接駁60w可以了
如焊接電池大火數會好-點
我自已用20~200火的

作者: sean2013    時間: 2015-12-2 11:29
睇你段片就知你焊野幾勁啦,買支30W無話唔得,不過好on x 囉,要叫新手補焊三邊4邊,high 下 high 下咁等下等下,一睇就知唔夠熱啦,左一忽右一忽,反正叫人買一買當然60W啦,唔通買一支30W焊到左一忽右一忽起尖釘再買60W咩

作者: arto6    時間: 2015-12-2 11:38
sean2013 發表於 2015-12-2 11:29
睇你段片就知你焊野幾勁啦,買支30W無話唔得,不過好on x 囉,要叫新手補焊三邊4邊,high 下 high 下咁等下等下 ...

T 插散熱小及慢,我相信30W 一定無問題的。如果銲摩打線及電變線,真係無60W或以上都唔掂。除非30W 配上大直經雞咀都有可能得。

作者: sean2013    時間: 2015-12-2 11:40
大家睇下啦,佢用30W D錫在線頭表面鋪草皮咋,根本無索溶入線內,足以正明支30W幾勉強,high左咁耐仲係要周圍補焊,越睇越好笑,你用過60W未呀,未既買返支試下咩係60W啦,一野搞掂啦,叫人兜圈焊
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 11:42
sean2013 發表

好好,唔合你焊接習慣唔好意思,就買100W好了。唔好oh-9到為咗幾十Watt咁勞氣。不過佢終有一日會明白條片內唔用大火力嘅好處.... 買多幾枝大火力又可旁身,自己間屋水喉含鉛又可以焊吓水喉,當然,今次我嘅美麗又係我唔好... (我一生就係要面對依類問題,都慣喇。)

作者: sean2013    時間: 2015-12-2 11:51
好啦好啦,唔合你焊接習慣唔好意思,就買30W好了。唔好嘥9氣。
作者: rave1010hk    時間: 2015-12-2 11:54

我依枝GOOT TQ-70辣雞可以由30W-200W,用了有30年了,焊過不小於300排電絕對好用抵用。
想焊嘢靚一定要用焊膏先清潔焊點表面,再用靚一點嘅錫線,加一套機器臂幫助,咁就焊嘢Very 依屎。

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 11:56
sean2013 發表

竟然用30W焊接12AWG!!! 我係PK!!! 我係濺人!!! 我嘅存在就係罪過!!!! 插死solaris電子屍兄呢個能樣!!!

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 12:01
rave1010hk 發

好伙伴難求,恭喜恭喜。

作者: sean2013    時間: 2015-12-2 12:02
solaris8x86 發表於 2015-12-2 11:56
竟然用30W焊接12AWG!!! 我係PK!!! 我係濺人!!! 我嘅存在就係罪過!!!! 插死solaris電子屍兄呢個能樣!!! ...

唔好oh-9到為咗幾十Watt咁勞氣, 30W有30W好處,60W有60W好處,多謝你付出心血拍片,只係話60W比較保障,
你都見一話用30W 焊12AW線開始有幾多師兄想見識下啦

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 12:11
sean20

老實講..我由一開始就睇唔明大家為何對30W焊唔到12AWG有咩問題,自198X年起我在學校D&T room已經係用30W做所有工㙯丶電子丶勞作工課....都未用過大過30W雞。或者依個時代學校係轉用咗大火力呱...(所以大家齊齊出盡火力...)?

作者: sean2013    時間: 2015-12-2 12:22
未用過大過30W雞,咁你要買支60試下喇,無謂焊到一撻撻
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 12:34
sean2013

我其實之前買 (錯) 過40W (以為自己買咗30W),只用過一次,一上手就覺得熱得濟,怕焊壊物料 (怕變型) 已即時掉咗入垃圾桶....只留返難嘴做後備。之後再入返枝30W安安心心...

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 12:47

大家睇完片喇,為避免大家又出現技不如人丶倒忌丶爭吵等低等自悲心理問題,由於已做過demo証明,大家都明白過,我已將片刪咗。買乜野Watt都無所謂,大家覺得用到就好,謝謝大家欣賞過小弟手小手㙯 (我覺得連焊接技都有人倒忌丶實在有啲無謂)。

Selecting a Soldering Iron for different purposes (多參考應用例子才作選購,應用火力無絕對公式):
http://store.curiousinventor.com/guides/how_to_solder/select_iron

作者: woodkeung    時間: 2015-12-2 12:49
睇條片笑死人;請用腦想想,30w雞一層一層焊有乜用;十足千層糕;焊一千層都係假焊;60-80w雞加熱焊;鍚已溶為一体,何須周圍補焊;
作者: arto6    時間: 2015-12-2 12:49
我覺得乜火數都係假,最緊要快狠準(由其係銲電變) ,被免銲得太耐另電變燒壞。
作者: arto6    時間: 2015-12-2 12:57
rave1010hk 發表於 2015-12-2 11:54
我依枝GOOT TQ-70辣雞可以由30W-200W,用了有30年了,焊過不小於300排電絕對好用抵用。
想焊嘢靚一定要用焊 ...

請問rave ching,  銲12AWG 線時有無㩒雞銲?

作者: woodkeung    時間: 2015-12-2 12:58
30w焊点接位時間長;60w焊点接位時間短;鍚綫夠温就溶;30w慢慢㷛;自己想想;
作者: sean2013    時間: 2015-12-2 13:03
未就係,補焊,點解要補焊?未用過60W (B呢巴啦)一個只用30W的井底之蛙
作者: rave1010hk    時間: 2015-12-2 13:03
有得Turbo升温當然㩒雞啦,熱力足夠就令錫立刻溶入線心內,唔會虛焊在表面!
作者: sean2013    時間: 2015-12-2 13:06

最衰段片無左,仲想叫朋友睇添,入面文字仲有吊 9人成份,幾咁叻
咁快删段片做乜?唔識焊既以為佢好威,識焊既就知佢無料到一層一層補焊又補焊

作者: arto6    時間: 2015-12-2 13:07
rave1010hk 發表於 2015-12-2 13:03
有得Turbo升温當然㩒雞啦,熱力足夠就令錫立刻溶入線心內,唔會虛焊在表面! ...

唔該晒rave ching☺

作者: firesun    時間: 2015-12-2 13:14
塗松香膏喇
作者: sean2013    時間: 2015-12-2 13:17
woodkeung 發表於 2015-12-2 12:58
30w焊点接位時間長;60w焊点接位時間短;鍚綫夠温就溶;30w慢慢㷛;自己想想; ...

佢根本未用過60W 唔會明白60w焊点接位時間短,一味用支30W high 下high下一層加一層

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 13:42
rave1010hk 發表唔會虛焊在表面! ...

唔好唔會,我唔係針對熱力Watt數回你個惦,而係物理上錫入咗線心太多會曾加阻抗值 (因為鉛 (Pb) 為惰性金钃,錫 (Tin) 本身亦非為非常理想嘅導電金屬 (conductive material只排行第15 (http://www.tibtech.com/conductivity.php))),另電流較難流動。所以落錫第一唔能夠落太多,第二,錫入線心增加食力面積雖然實,但阻抗值亦會增加,放丶充時無咁順 (有啲叉機會睇到分別,焊無線電接頭就幾乎百份百可以有至命上差別)。

所以Hi-Fi友買銀 (第一位) 做焊Hi-Fi頭吓吓買到破產,無線電佬其次,而大家RC佬係真正金钃週期元素俵面前,只屬一般家庭級日常應用者 (60/40 錫丶鉛比份)。

作者: rave1010hk    時間: 2015-12-2 13:57
solaris8x86 發表於 2015-12-2 13:42
唔好唔會,我唔係針對熱力Watt數回你個惦,而係物理上錫入咗線心太多會曾加阻抗值 (因為鉛 (Pb) 為惰性金 ...

你有無睇清楚我的相片,我用的是GOOT 銀焊:Sn 60%-Pb 37.5%-Ag 2.5%,而我焊咗几十年RC零件了,我都玩過HIFI,焊接模型零件及電池有几高科技吖,實用比數據更重要,唔甩電缐至有得玩呢!唔好為了拗脛而去拗啦!

我以前係凱旋無線行做嘢的,揸辣雞焊精密嘢比好多人多好多!

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 14:01
rave1010hk 發表於

你有用銀,好勁,夠精明!! 但用銀得幾個percent就玩Hi-Fi,似乎有啲.... 不過個個人有唔同目標要求,同watt數討論一樣無百份百對與錯,屍兄亦有自己一手style,恭喜恭喜...祝生意興龍。

作者: rave1010hk    時間: 2015-12-2 14:09
solaris8x86 發表於 2015-12-2 14:01
你有用銀,好勁,夠精明!! 但用銀得幾個percent就玩Hi-Fi,似乎有啲.... 不過個個人有唔同目標要求,同wat ...

樓主係依個討論區出帖有乜嘢目標吖,就係想知道點樣焊好條電線,唔甩線就有得玩車囉!

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 14:17
rave1010h

同意同意,小弟絕無意又用科學科對屍兄Bi-li-ba-la,又係小弟以前係學校上堂太過留心唔好,solaris電子屍兄正PK...!!

作者: gos    時間: 2015-12-2 14:29
我就覺得論壇是大家交换心得, 技術交流, 但宜家好似針鋒相對, 失去論壇基本原意, 可惜
作者: 50270898    時間: 2015-12-2 23:25

http://site.petitrc.com/Tech/Yokomo_SolderingMotorESC/
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 23:52
50270898 發

個卷Silver Solder錫線,400yen.... 對換成港元..... 平到唔信,但含銀比例不明 (官網都無寫),我卷GootSE-0AG08 含銀2.5%無記錯都好似要1,638 yen以上,邊個知香港有得賣,唔該通知聲,下次我買枝用個錶試下導電值靚唔靚。

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-2 23:58
oh oh... 剛發現原來Silver Solder只有15g,咁同GootSE-0AG08 100g (1,638 yen) 比例上差唔多價錢。無so....
作者: ivan仔    時間: 2015-12-3 12:18
我支雞90W,焊電變信號線都沒問題,焊到12AWG線都好易焊,我支雞有個display可以set溫度,180-450度自己選擇,價錢$160人仔。
作者: andynax1    時間: 2015-12-3 14:23
我都係用90W焊ESC同Motor, 12AWG線上錫勁快, 一辣落隻ESC焊片兩秒攪掂, 快靚正
高火數焊槍回熱快, 唔會比大面積焊點(e.g Motor or Battery)拖低個溫度而做成虛焊

至於銀唔銀.....有米咪銀錫lu...RC啫...唔係焊CPU下化
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-3 15:23
andynax1 發
一辣落隻ESC焊片兩秒攪掂

依個概念無話唔正確,但係屬於一般入門技焊法,通常被對金钃無了解嘅人應用居多,我係video上使用了退火技屬冶金學嘅一種特別變質手法,叫做回火,金钃先受熱一次 (片內個頭5秒全液化溶錫) 會改變T-插上銅片硬度略為軟化,第二次再落錫時可承受拉力就會比一次過高溫落錫法更大 (最後在片尾我出盡力拉幾次比大家睇就係依個意思)。當然,一次過高溫焊接法是很方便的,而二次回火技側較適合當電子裝置經常被拉動嘅應用。(如插頭)

https://zh.wikipedia.org/wiki/冶金学

作者: arigato    時間: 2015-12-3 16:11
solaris8x86 發表於 2015-12-3 15:23
依個概念無話唔正確,但係屬於一般入門技焊法,通常被對金钃無了解嘅人應用居多,我係video上使用了退火技 ...

學倒野,受教了.感謝!

作者: woodkeung    時間: 2015-12-3 19:55
回火通常用於工具上;一般是較硬金屬;鍚焊只用於金,銀,銅等金屬上;這些金屬全為軟金屬;在rc裡一般只焊在銅片上;回什麼火;燒壞腦;唔人子弟;
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-3 20:59
woodkeung 發表

依個概念更加係百份百不正確的,回火通上只會多用係合金上 (alloy),與原金钃是否軟硬關係不大 (即你所謂嘅金丶銀丶銅),例如你身邊經上接觸到嘅鋁窗,真飛機外殼等 (AL-6061-T4, AL-6061-T6, AL-6061-T651 等等),T字後面嘅數目字就係鋁合金回火號碼 (Tempering (回火) - T 嘅縮寫),鋁本身亦係一種非常軟嘅金钃,連T-插上面嘅亦非你囗中所估嘅純銅 (cooper),而係Brass (黃銅),黃銅係由65%銅 (copper) 混合35%鋅 (zinc) 組成,亦即所謂合金 (合金不一定只有硬鋼一類的)。 而在rc裡一般只焊在銅片上...只係你身為一般屍兄嘅錯覺,跟本RC上就不含純銅 (copper),而實際多為黃銅合金 (Brass Alloy) 或鋁合金 (Alluminium Alloy),不然用純銅就會經常急速氧化,而且純銅太重,跟本就不適合需要高機動力嘅RC車丶RC飛機作導電体使用。

由於合金類上嘅金钃微粒子比純金钃 (例如金丶銀丶銅) 粗大,受熱後金钃粗粒子有不同程度膨脹,直接影響強丶軟丶硬丶拉度,這就係金钃回火應用 (tempering) 真意。

-
作者: woodkeung    時間: 2015-12-3 21:18
solaris8x86 發表於 2015-12-3 20:59
依個概念更加係百份百不正確的,回火通上只會多用係合金上 (alloy),與原金钃是否軟硬關係不大 (即你所謂 ...

屍兄你教人焊牛屎焊;
大條道理都係想話自己绝对正確;
??居心;
知識是死;
人是生的;
最重要實際;
讀死書;
屍兄焊好啲先好發y論啦;
回家練習焊好啲鍚,

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-3 21:23
woodkeung 發

哦哦,驅狗入窮巷又係我唔好...咁又再插死solaris電子屍兄。

作者: woodkeung    時間: 2015-12-3 21:47
solaris8x86 發表於 2015-12-3 21:23
哦哦,驅狗入窮巷又係我唔好...咁又再插死solaris電子屍兄。

60~80w就想焊水喉,一般家用銅喉無150~200w以上根本無法完成走鍚;
水喉佬一般用火槍加熱焊位,用最短既時間完成走鍚;

屍兄唔識就唔好扮代表啦;
笑死人;

作者: fbs    時間: 2015-12-3 21:59
大家吾好咁,人地要死你就比佢去啦。
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-3 22:45
我無意玩死佢.....我只係代做物主講出:「日常背後RC物理是這樣運作」的。當然,對「差不多先生」嘅一般人嚟講,主觀上,我當然係百份百奸的。

作者: 50270898    時間: 2015-12-3 23:14

http://www.msm.cam.ac.uk/phase-t ... red.martensite.html
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-3 23:43

Very good example,由你條link第一行已經睇到:
"Tempering is a term historically associated with the heat treatment of martensite in steels."

足之有人明白回火技多用係合金上,而並非原金钃,Steel (鋼) - 其實就係鐵 (iron) 混合炭 (carbon) 嘅合金。
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/钢

不過下次唔該出中文,唔係一個大家就睇得明編蛇文。

作者: 大朋友    時間: 2015-12-3 23:47
論文嘅野,我自問識條鐵,但係我肯定30W 雞係甩唔到電變嘅12AWG 線,就算甩到,肯定要用長時間用雞咁接觸住銲位,果時隻電變外殼已經超熱。

想做下統計,在工房睇到這個post嘅ching , 有誰可以用30W雞甩到電變嘅12AWG 線而不令到電變受到長時間銲接產生高温呢?
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-3 23:58
大朋友 發

我都想知道有幾多人睇完片後覺得自己做唔到。

作者: arto6    時間: 2015-12-4 00:04
Ching,  你條片係銲T 插咋,長時間銲住幾粒鍾都無問題,但銲電變就要快狠準。

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-4 00:11
arto6 發表

條片內實際上每個焊點只用咗少過1.5 - 2秒.... ,我比盡你豪夠你3秒又如何,30W低溫焊3秒電變就收皮....依個電變理論未免....
作者: arto6    時間: 2015-12-4 00:24
solaris8x86 發表於 2015-12-4 00:11
條片內實際上每個焊點只用咗少過1.5 - 2秒.... ,我比盡你豪夠你3秒又如何,30W低溫焊3秒電變就收皮....依 ...

Ching,你原來覺得電變吸熱及散熱率可同T插相比,咁成件無敵30W事件我終於明解了。真係唔好意思打擾到你。請你繼續講解上帝粒子及風切變理論。

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-4 00:31
arto6 發表於 2015-12-4 00:24
Ching,你原來覺得電變吸熱及散熱率可同T插相比,咁成件無敵30W事件我終於明解了。真係唔好意思打擾到你 ...

我已講過秘技....只係你上堂無留心.... 問題跟本主要唔係熱力大少問題上,而係如何有效傳熱落目標物....一般屍兄一味比熱力單位懵閉眼睛...

作者: fbs    時間: 2015-12-4 00:43
一個連基本thermal原理都吾識嘅人大家就吾好花時間啦,由得佢慢慢自己秘啦,講道理就吾會咁啦!
作者: arto6    時間: 2015-12-4 00:52
其實睇見咁多Ching 回post, 相信都係想樓主唔會為咗上帝粒子理論而白花金錢去買一技唔多啱用嘅無敵30W 啫
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-4 00:53
fbs 發表於

無辦法,大家好睇唔睇睇過條片, 當然又係solaris電子屍兄唔好啦。

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-4 00:55
arto6 發表

咩.... 我明明最後覆佢個post係叫佢去買100W... 唔好屈我....

作者: solaris8x86    時間: 2015-12-4 01:05
唔該大家買100W啦,我求大家買100W啦
咁好味.....

作者: 大朋友    時間: 2015-12-4 01:09
蘇師傅,我聽到你話30W掂先真金白銀去買,現在你話100W先掂,咁唔該回水,無水回就幫我食咗支30W去。
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-4 01:14
大朋友

你放心,嚟緊仲有片睇,不過仲可怕啲....睇完30W搞唔掂唔好再咩我喇....

作者: ivan仔    時間: 2015-12-4 02:19
solaris8x86 發表於 2015-12-4 01:14
你放心,嚟緊仲有片睇,不過仲可怕啲....睇完30W搞唔掂唔好再咩我喇....
...

不如你表演下, 用30W 拆晒Hobby Wing V3.1 5條原裝線, 小弟唔識焊野, 不過中一學校教我用到現在, 十幾年左右啦, 我就用唔到30W 拆佢5條線, 我用90W衡溫去拆都用左5分鐘先拆得晒, 我咁沒用先要90W先拆到, 你咁勁我真係想見識下點用30W拆3.1 原裝線.

各位CHING等你表演.

作者: ivan仔    時間: 2015-12-4 02:20
我仲有支全新鴨記買的30W雞, 送比你用來表演
作者: solaris8x86    時間: 2015-12-4 02:34
ivan仔 發表於 2015-12-

咁你十幾年係學校大概....都係考包尾....
作者: yin@hk    時間: 2015-12-4 02:35
焊線都要出埋回火邊夠佢玩呀,不過佢係未真係知道有咩用架?另外佢話錫既電阻高,佢又唔講下鍚入唔到線芯會令接觸減少令到電阻更高

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2