RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 重投大腳八 [打印本頁]

作者: shanfung700    時間: 2016-6-29 23:39
標題: 重投大腳八
無玩好多年,一口气入齊兩部最愛嘅油大,沙豬加Revo!可惜嘅係,香港越來越小人玩,場地更是小之又小
作者: shanfung700    時間: 2016-6-29 23:41
加相
作者: shanfung700    時間: 2016-6-29 23:43
講車架外型,我喜歡架revo, 講玩襟玩程度一定係沙豬
作者: shanfung700    時間: 2016-6-29 23:54
今次開呢個post,希望重燃當年熱愛油大腳嘅一班大師兄。又或者仲有隻油豬嘅朋友都來吹下
作者: Jackwu    時間: 2016-6-29 23:54
正wo,去開邊頭玩?
作者: crazy88    時間: 2016-6-30 06:55
正,係邊頭玩多?
作者: shanfung700    時間: 2016-6-30 07:35
元朗
作者: yuenwai    時間: 2016-6-30 08:10
現在玩油車以很小人玩啦ㄧ來麻煩加上聲音擾人想偷跳都吾得分分鐘比人投訴,再
講場地真係小得可憐我的大脚同神枱車無乜分別了。
作者: Andrew168    時間: 2016-6-30 12:04
因冇地方玩, 已退出多年了  
作者: shanfung700    時間: 2016-6-30 13:28
無地方!所以我同幾個朋友都四圍去!去到邊玩到邊
作者: shanfung700    時間: 2016-6-30 13:30
今次買呢代沙豬副偈好好温,又穩定,落地到而家行左十缸油,温度適中又爆!!
作者: chilebb    時間: 2016-6-30 13:40
我都想買架 Revo 3.3 玩,好正呀
作者: sean2013    時間: 2016-6-30 13:49
只有南生圍合用
作者: shanfung700    時間: 2016-6-30 16:05
部3.3愛不釋手,對比多年前玩嘅2.5未知上手玩有乜唔同!下一部買埋traxxas Slayer pro 嘅油short course
作者: shanfung700    時間: 2016-6-30 16:12
今代部revo個控可以插部apple 電話裝個software,用來睇曬架車嘅温度,速度,轉速等,須然唔知有幾準!不過感覺好先進
作者: yinchai    時間: 2016-6-30 19:07
我玩电E-maxx, 支控藍芽去手機看,玩了幾次支控坏了,寄了返RC, 仲未有消息,買了支M12用
作者: shanfung700    時間: 2016-7-1 08:59
係停車場砌左幾缸
作者: hcchan    時間: 2016-7-1 09:39
shanfung700 發表於 2016-7-1 08:59
係停車場砌左幾缸

ching, 系那裡玩?

作者: 新Q太郎    時間: 2016-7-1 11:10
師兄,又5駛咁灰,我哋大埔差不多全都有玩呢兩欵車,電油車刀玩埋,其實住新界多數有,原因可能地方較多原因

作者: chilebb    時間: 2016-7-1 12:04
新Q太郎 發表於 2016-7-1 11:10
師兄,又5駛咁灰,我哋大埔差不多全都有玩呢兩欵車,電油車刀玩埋,其實住新界多數有,原因可能地方較多原因
...

C 師,大埔邊樹玩多?我住沙田! Thx

作者: shanfung700    時間: 2016-7-1 12:50
尋晚係横州,夠光,無人,小車,同埋無得揀
作者: shanfung700    時間: 2016-7-1 12:55
新Q太郎 發表於 2016-7-1 11:10
...

我地係元朗都四圍揾山頭,最正就係上白泥個山頭,可惜係俾軍人用來燒槍嘅地方,須然大閘無鎖,但係成個山條路都有閉路電視

師兄,我揾到好地方會post各位!!

其他地點有好地方玩油越就靠其他師兄好了
作者: chilebb    時間: 2016-7-1 13:46
shanfung700 發表於 2016-7-1 12:55
我地係元朗都四圍揾山頭,最正就係上白泥個山頭,可惜係俾軍人用來燒槍嘅地方,須然大閘無鎖,但係成個山 ...

C 師,搵到好地方記得單聲,架 Revo 快吾快?操控得吾得?

作者: shanfung700    時間: 2016-7-1 15:28
操控好有buggy feel,好靈活,另外架車行起上來好順,速度未知因爲油左缸數唔多未正式收大針,不過官方就話極速45mph
作者: chilebb    時間: 2016-7-1 16:33
謝謝,好似幾好!得閑買番部玩
作者: 水魚    時間: 2016-7-1 18:55
我都係住大埔,我有部savage xl
作者: chilebb    時間: 2016-7-1 19:20
水魚 發表於 2016-7-1 18:55
我都係住大埔,我有部savage xl

大埔邊樹玩多?

作者: shanfung700    時間: 2016-7-1 22:25
睇來大埔有地方!講到家下,睇來恐龍坑係我地玩油大嘅天堂地
作者: 水魚    時間: 2016-7-1 22:36
恐龍坑,我玩埋1:5
作者: shanfung700    時間: 2016-7-1 23:29
上白泥個山用來玩大腳八,莫講話1:5, 1:1都厭細架!
作者: shanfung700    時間: 2016-7-1 23:34
早個輪熱講天水圍倒泥頭個樹!個泥山好大好高
作者: crazy88    時間: 2016-7-2 23:59
有無比個地主趕走?
作者: shanfung700    時間: 2016-7-3 06:49
無,因為齋睇!!下星期好天,都係去恐龍坑玩
作者: shanfung700    時間: 2016-7-10 20:30
今早天气唔好,但係都無阻出車。最後,玩餐飽
作者: shanfung700    時間: 2016-7-10 22:12
今早兩架電油越,兩架混合油越!玩完後,全部做泥鴨
作者: crazy88    時間: 2016-8-30 09:22
請問油沙豬玩完后點清潔? 有engine可唔可以用水沖?
作者: shanfung700    時間: 2016-8-30 18:18
我將接收電, 接收同車轆先拔走, 冚好蓋後成架車用水沖。但係engine 同極力子部份就避免沖濕喇, 一路用水沖就一路用刷清走積泥。最後櫈乾水再用毛巾抹乾擺通風處風乾, 隔日用防鏽劑噴所有bearing, 狗骨,狗骨杯同鏍絲
作者: 965    時間: 2016-8-30 23:52
crazy88 發表於 2016-8-30 09:22
請問油沙豬玩完后點清潔? 有engine可唔可以用水沖?

我係沖涼缸 同洗手盤洗車...比老婆鬧到 PK ..

作者: mojo8888    時間: 2016-8-31 00:24
我會自備水喉, 公園有清洗水盤, 但TM E6 太大, 自駁水喉, 沖身才回家。
作者: shanfung700    時間: 2016-8-31 07:15
如有朋友做車房, 借用風槍吹就最一流
作者: crazy88    時間: 2016-8-31 13:24
想係屋企洗,但又驚塞住去水位.....
作者: crazy88    時間: 2016-9-1 09:03
防銹油係咪指wd40?
作者: mojo8888    時間: 2016-9-1 11:21
crazy88 發表於 2016-9-1 09:03
防銹油係咪指wd40?

玩大腳,預左要洗車; 每次沖完水, 等水乾後, 係狗骨或CVD位噴WD40, 肯定下次唔會吱吱聲。 每兩三次後, check 下差速器有冇鬆鏍絲或加下差速油。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2