RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手 請教問M車 [打印本頁]

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-17 16:05
標題: 新手 請教問M車
新手問M車
大家好 我是新手,對遙控車零經驗
之前喺佐敦谷見人玩搖控車仔好過引同好得意
於是對車仔產生了興趣
想入手一部車仔 現在想請教下大家意見
近幾日都喺度爬緊文
早幾天搜尋車仔資料嘅時候無意間搜尋道有間叫
R_Mar_ 嘅Facebook專頁
裏邊有一段短片係介紹 Xpress Xpresso K1
我見到它用的材料好好咁
所以都係目標之一
我亦有去過廣華街睇過
但花多眼亂又唔識當中嘅牌子

以下有幾個問題想請教下大家

1 請問大家以上提及嘅車適唔適合新手玩呢

2 對砌車完全零經驗係砌起上嚟會唔會有太大嘅難道

3 以上嘅型號是否只有底板車架的材料 , 需要配合什麼才能可以開始玩 摩打、遙控槍、車殼⋯⋯etc
大家可否給點意見嗎?

4 除了以上型號還有什麼款式可推介給新手去玩
意思是指我這種新手完全零經驗

Thanks

作者: Simonng    時間: 2016-10-17 17:51
只是個人意見, 不喜勿插

1. Xpress Xpresso K1 不是M 車. 比 M 車更細
2. 新手有一點難度
3. 要有電變, 搖控,接收, 電池, 差機 etc...
4. 新手如果想玩 M 車. 都係玩返雙星車. M05 比較合適, Parts 易買, 無太多Setting 要搞. 易砌

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-17 18:56
Simonng 發表於 2016-10-17 17:51
只是個人意見, 不喜勿插

1. Xpress Xpresso K1 不是M 車. 比 M 車更細

謝謝師兄回覆
意見好有用
我試著係 m05 著手
可以推介下啲配件如何選擇嗎
例如遙控槍,摩打 還有什麼配置..謝謝你
作者: georgej    時間: 2016-10-18 01:05
lincoln0421 發表於 2016-10-17 18:56
謝謝師兄回覆
意見好有用
我試著係 m05 著手

除了車架,其他配置要睇你用幾多資金去玩。如全部用基本入門裝備,連埋車架配置應預算2千蚊內

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-18 07:03
georgej 發表於 2016-10-18 01:05
除了車架,其他配置要睇你用幾多資金去玩。如全部用基本入門裝備,連埋車架配置應預算2千蚊內
...

多謝George's 嘅回覆
$2000也是預計範圍內
請問有冇些牌子型號可以推介一下或者介紹下
例如 槍控 摩打用咩牌子同型號等等...
因為新手關係出到去買嘢怕啲店舖會亂咁介紹

作者: mttmtt    時間: 2016-10-18 09:14
如你鍾意玩M車,可考慮哩部,我見JV都幾多師兄玩,唔貴但d料幾好。http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__65078__BSR_Racing_M_RAGE_1_10_4WD_M_Chassis_Un_Assembled_Kit_.html
作者: mttmtt    時間: 2016-10-18 09:21
你亦可上rcmart.com 睇睇d車同其他野資料先出去
作者: lincoln0421    時間: 2016-10-18 11:06
mttmtt 發表於 2016-10-18 09:14
如你鍾意玩M車,可考慮哩部,我見JV都幾多師兄玩,唔貴但d料幾好。http://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ...

師兄你好請問你架車香港有冇賣呢
如果有實物睇下會比較好
作者: mttmtt    時間: 2016-10-18 11:51
hobbyking 喺香港有sales office, 好似係官塘, 我無幫襯過,等其他師兄答你。還有,聽d師兄講哩部車原裝係跟前珠差,你要換返前直軸會比較好跑d,如你買時要買埋。
作者: lincoln0421    時間: 2016-10-18 14:52
mttmtt 發表於 2016-10-18 11:51
hobbyking 喺香港有sales office, 好似係官塘, 我無幫襯過,等其他師兄答你。還有,聽d師兄講哩部車原裝係 ...

謝謝師兄你嘅解答
M05 適合我這新手玩嗎
我經個模型舖見到有一架已經切好嘅型號也是M05(GoPro)殼
所以我也有啲亂

究竟 M05 是完成品還是未完成的

作者: mttmtt    時間: 2016-10-18 15:37
M05 要自己砌的。部分雙星車要換配件先好走,如全原裝會比較難玩少少
作者: mttmtt    時間: 2016-10-18 15:39
部分M車都比較易翻車,要同車呔配合先好跑
作者: lincoln0421    時間: 2016-10-18 15:46
mttmtt 發表於 2016-10-18 15:37
M05 要自己砌的。部分雙星車要換配件先好走,如全原裝會比較難玩少少

唔該你有時間我再出去睇睇

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-18 17:41
mttmtt 發表於 2016-10-18 15:39

請問下師兄知唔知道現在一隻M05大概咩價錢

作者: 唔識做    時間: 2016-10-18 18:58
M05普通600至700到有原裝電變慢摩打,加控,電,差機,玩得. 想得正堂要換埋個steering post.
作者: lincoln0421    時間: 2016-10-18 19:24
唔識做 發表於 2016-10-18 18:58
M05普通600至700到有原裝電變慢摩打,加控,電,差機,玩得. 想得正堂要換埋個steering post. ...

明白 有冇需要 M05 ver 2
我剛出去偉x 模型睇過
門入去左邊中尾段 有排車藍色盒 大概8xx - 9xx 都有
吾知是否師兄提到的普通款式
Thanks
作者: mttmtt    時間: 2016-10-18 19:29
pls check pm
作者: lincoln0421    時間: 2016-10-18 19:35
mttmtt 發表於 2016-10-18 19:29
pls check pm

新手 吾夠分回復

作者: georgej    時間: 2016-10-18 21:31
如果有需要,可以相約一齊出去講解和如何配置給你
作者: 唔識做    時間: 2016-10-18 21:45
lincoln0421 發表於 2016-10-18 19:24
我剛出去偉x 模型睇過
門入去左邊中尾段 有排車藍色盒 大概8xx - 9xx 都有

m05 ver2 pro無電變車殼同TIRE 跟, 普通係有殼跟果D,不過PRO VERSION 有基本改裝件跟埋

作者: kitman    時間: 2016-10-18 21:50
lincoln0421 發表於 2016-10-18 19:24
我剛出去偉x 模型睇過

Ver.2 可以用方電,可以教down stop, 同有小量其他OP件

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-18 22:02
georgej 發表於 2016-10-18 21:31
如果有需要,可以相約一齊出去講解和如何配置給你

多謝師兄先有機會跟你學下野而家蒐集下D資料先

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-18 22:03
唔識做 發表於 2016-10-18 21:45
m05 ver2 pro無電變車殼同TIRE 跟, 普通係有殼跟果D,不過PRO VERSION 有基本改裝件跟埋
...

反而想知道現在市面上還有沒有 v2 賣
頭先立下眼唔覺有

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-18 22:06
kitman 發表於 2016-10-18 21:50
Ver.2 可以用方電,可以教down stop, 同有小量其他OP件

是的 我都係係呢個網站爬文爬返嚟
表面上有op件可以慳D 實際上係車架上反映咗條數出嚟^_^

作者: 唔識做    時間: 2016-10-18 23:22
如果你買普通版要改到PRO VER2, 係貴過一次買PRO VER2
作者: lincoln0421    時間: 2016-10-19 02:38
唔識做 發表於 2016-10-18 23:22
如果你買普通版要改到PRO VER2, 係貴過一次買PRO VER2

這個也是考慮到的問題但是,市面上好像不見有PRO VER2 買

作者: mttmtt    時間: 2016-10-19 08:55
就算你買M05  pro v.2都唔可以一步到位,你都要改。改完又可能覺得其他車比你部好,所以你買普通版吧啦,普通版已經有摩打、電變、呔同車殼,你加電加遥控玩住先。
作者: mttmtt    時間: 2016-10-19 08:58
你玩完覺得遥控啱你玩先再諗其他嘢吧啦!
作者: ERIXON    時間: 2016-10-19 10:42
mttmtt 發表於 2016-10-18 11:51
hobbyking 喺香港有sales office, 好似係官塘, 我無幫襯過,等其他師兄答你。還有,聽d師兄講哩部車原裝係 ...

hobbyking係土瓜灣

作者: 藤井樹    時間: 2016-10-19 11:55
小弟都係新手之前都爬過文,最後買左HOBBYKING個架,6百幾蚊來講唔錯,M05小弟遲下都打算買...

普通玩M05可以用返原裝電變同摩打,SERVO平平地可以用 Futaba s3003幾十蚊隻,好DD可以用POWER HD 一百蚊左右,遙控就國產富斯GT3B, GT3C 三舊幾,電就2,3舊左右,差機平平地IMAX B6 3,4百左右

當M05 $800+SERVO$100+遙控$400+電$300+差機$400 =$2000

以上只係約數,希望幫到你
作者: J.J.    時間: 2016-10-19 12:43
ERIXON 發表於 2016-10-19 10:42
hobbyking係土瓜灣

想唔下師兄,有冇很上門買的?同有冇地址?

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-19 13:36
藤井樹 發表於 2016-10-19 11:55
小弟都係新手之前都爬過文,最後買左HOBBYKING個架,6百幾蚊來講唔錯,M05小弟遲下都打算買...

普通玩M05可以 ...

[attach]998466[/attach]
ching 這是否經常所提及的 M05  THANKS

作者: ttchan    時間: 2016-10-19 14:30
http://www.rcmart.com/kits-tamiya-c-420_1167.html?sort=4a&page=1
作者: lincoln0421    時間: 2016-10-19 14:51
ttchan 發表於 2016-10-19 14:30
http://www.rcmart.com/kits-tamiya-c-420_1167.html?sort=4a&page=1

謝謝CHING提供資料
作者: 藤井樹    時間: 2016-10-19 18:09
J.J. 發表於 2016-10-19 12:43
想唔下師兄,有冇很上門買的?同有冇地址?

土瓜灣無門市,只係貨倉,詳細地址唔太記得,在翔龍灣對面

作者: 藤井樹    時間: 2016-10-19 18:12
lincoln0421 發表於 2016-10-19 13:36
ching 這是否經常所提及的 M05  THANKS

係呀,其實有好多款,好似只係車殻既分別(有錯勿插)

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-19 18:24
哦⋯⋯明白啦
我自己幾鍾意e隻殼
睇吓啲搖控點配跟手出去執
師兄想請問下你MT4S新手用適合嗎

作者: 藤井樹    時間: 2016-10-19 18:58
小弟用緊國貨咋,其實真係睇下長遠會唔會玩落去,好似買相機有人一開始就買中高階單反,但用落發現太多功能又唔識用最後賣左買返細機仔,又有人一開始買dc仔越換越pro...
作者: lincoln0421    時間: 2016-10-19 19:02
藤井樹 發表於 2016-10-19 18:58
小弟用緊國貨咋,其實真係睇下長遠會唔會玩落去,好似買相機有人一開始就買中高階單反,但用落發現太多功能 ...

明白,咁想問下師兄你國貨來講有咩推介!
可唔可以PM下小弟

感激

作者: tt01bigb    時間: 2016-10-19 23:47
如果係JV大場玩我就覺得hobbyking部MRage好跑d,細場就M05好正
作者: 藤井樹    時間: 2016-10-20 06:43
lincoln0421 發表於 2016-10-19 19:02
明白,咁想問下師兄你國貨來講有咩推介!
可唔可以PM下小弟

http://www.rcmart.com/flysky-fsg ... 47.html?cPath=36_47   

Flysky gt3b或gt3c係比較多人用,小弟用緊gt3b,普通玩係夠用

日本就依支
http://www.rcmart.com/sanwa-101a ... 47&currency=HKD

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-20 11:12
藤井樹 發表於 2016-10-20 06:43
http://www.rcmart.com/flysky-fsg ... 47.html?cPath=36_47   

Flysky gt3b或gt3c係比較多人用,小弟用 ...

ching 咁請你配邊隻電變同魔打一般點配搭

thanks

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-20 11:44
tt01bigb 發表於 2016-10-19 23:47
如果係JV大場玩我就覺得hobbyking部MRage好跑d,細場就M05好正

你好 咁m05 這款車應該配咩摩打/牌子同幾 t 比較合適

Thanks

作者: ckcgary    時間: 2016-10-20 11:56
lincoln0421 發表於 2016-10-19 18:24
哦⋯⋯明白啦
我自己幾鍾意e隻殼
睇吓啲搖控點配跟手出去執

有 budget 又諗住長玩嘅可直接投資 MT4s,比國貨好太多,唔係比功能多,只計反應時間同接收穩定度已經贏九條街,二手價已夠硬淨。

作者: crazywai    時間: 2016-10-20 12:14
Flysky gt3b 我用左一年半無壞過新手啱用!
作者: lincoln0421    時間: 2016-10-20 12:30
crazywai 發表於 2016-10-20 12:14
Flysky gt3b 我用左一年半無壞過新手啱用!

謝謝CHING 提供

作者: tt01bigb    時間: 2016-10-20 13:09
lincoln0421 發表於 2016-10-20 11:44
你好 咁m05 這款車應該配咩摩打/牌子同幾 t 比較合適

Thanks

我用過teampower風扇黑豬,最盡用到hobbywing10.5T

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-20 13:27
tt01bigb 發表於 2016-10-20 13:09
我用過teampower風扇黑豬,最盡用到hobbywing10.5T

唔好意思呀師兄
我新手
唔係好明白咩叫黑豬haha
Thanks

作者: tt01bigb    時間: 2016-10-20 13:34
lincoln0421 發表於 2016-10-20 13:27
唔好意思呀師兄
我新手
唔係好明白咩叫黑豬haha

http://team-powers.com/index.php ... 1&subcategory=8

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-20 13:49
tt01bigb 發表於 2016-10-20 13:34
http://team-powers.com/index.php?thispage=productsubcategorylist&category=1&subcategory=8

謝謝師兄回覆

想請教下你 摩打當中嘅 T 係代表啲咩呢

另外需唔需要配合有刷/冇刷既電變

謝謝

作者: 藤井樹    時間: 2016-10-20 16:50
HOBBYKIING 個架小弟用有刷電變加風扇黑豬

HOBBYWING 好盈 1060有刷防水電變
http://www.rcmart.com/quicrun-br ... roller-p-38913.html

風扇黑豬
http://www.rcmart.com/team-power ... html?cPath=1560_948   

M05原裝有跟田宮自已的電變摩打(師兄們叫:白豬摩打),想快小小可改用風扇黑豬

暫時我知就
1)有刷摩打發熱比較勁,壽命較短
2)T數越小速度越快?

詳細就要高手師兄解答

作者: tt01bigb    時間: 2016-10-21 01:39
lincoln0421 發表於 2016-10-20 13:49
謝謝師兄回覆

想請教下你 摩打當中嘅 T 係代表啲咩呢

冇刷摩打T數愈細就愈快,要配用冇刷電變,你可以買hobbywing 的入門套裝試下
作者: andyleung_2003    時間: 2016-10-21 21:37
我建議樓主可以考慮係係哩個forum 個二手交易區,收架連電子野既M05 離玩,玩下先,睇下有冇興趣,學下點玩,玩耐左先換架好D
作者: lincoln0421    時間: 2016-10-21 21:51
tt01bigb 發表於 2016-10-21 01:39
冇刷摩打T數愈細就愈快,要配用冇刷電變,你可以買hobbywing 的入門套裝試下 ...

明白 謝謝師兄回覆

作者: lincoln0421    時間: 2016-10-21 21:53
andyleung_2003 發表於 2016-10-21 21:37
我建議樓主可以考慮係係哩個forum 個二手交易區,收架連電子野既M05 離玩,玩下先,睇下有冇興趣,學下點玩 ...

有既  已經系二手區收緊
希望遇到部啱心水
謝謝師兄

作者: Dicleung    時間: 2016-10-25 10:08
請問平路車和M車有什麼分別?
作者: 藤井樹    時間: 2016-10-25 21:41
Dicleung 發表於 2016-10-25 10:08
請問平路車和M車有什麼分別?

M車可以理解為小型1:10平路車

作者: Dicleung    時間: 2016-10-26 12:57
mttmtt 發表於 2016-10-18 15:39

想問下M車和短卡, 哪一種無那麼易反車?

要各呔怎配合? (如係馬路和球場玩)

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2