RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 飄移車摩打 和齒輪 問題 [打印本頁]

作者: h5n1    時間: 2017-2-25 08:15
標題: 飄移車摩打 和齒輪 問題
想問下各位師兄我剛剛玩飄移車 我想問大家用幾T的摩打 我用過一隻17.5 T的摩打 架車好容易打白鴿轉 但我換了一隻21.5 t 的時候就會正常好多 我架車總是Mst的Fxx2wd 我仲有一點 我的摩打齒輪是不是用48pitch?THX
作者: albert0329    時間: 2017-2-25 08:21
我用13.5,同10.5,尙算OK。

摩打齒係48P,
另外,你有冇用gyro ?。

作者: h5n1    時間: 2017-2-25 09:02
有,我在停車場玩的
作者: albert0329    時間: 2017-2-25 11:18
h5n1 發表於 2017-2-25 09:02
有,我在停車場玩的

邊個車場?

車尾有冇配重?橫電定直電?

作者: h5n1    時間: 2017-2-25 12:10
石屎 和柏油路 直電
作者: albert0329    時間: 2017-2-25 13:43
h5n1 發表於 2017-2-25 12:10
石屎 和柏油路 直電

重有,你用邊隻呔?可能呔同地面唔夾,改橫電有幫助。

作者: albert0329    時間: 2017-2-25 13:52
有冇用尾擾流?
我用原裝尾擾流,再加60g 鉛鐡同隠形殼柱。

http://www.rcmart.com/820090-uni ... cPath=595_1643_1691

作者: albert0329    時間: 2017-2-25 14:05
http://www.rcmart.com/balancing- ... cPath=595_1643_1691

原裝配重
作者: h5n1    時間: 2017-2-25 14:33
明白唔該曬
作者: h5n1    時間: 2017-2-25 19:35
揸車都是原裝的會唔會後面個差速有問題 換咗 珠差 會唔會好啲 京華後面避震要加晏少少 師兄你去開邊個車長得閒撞你兩你指教下 一頭霧水 搞唔掂 唔掂架車
作者: h5n1    時間: 2017-2-25 21:00
用緊mst lsd01的gyro 反應唔係好快角度唔係好大是不是原因之一有冇邊隻好介紹
作者: albert0329    時間: 2017-2-26 00:01
h5n1 發表於 2017-2-25 21:00
用緊mst lsd01的gyro 反應唔係好快角度唔係好大是不是原因之一有冇邊隻好介紹 ...

差速我改左牙差,珠差都可以,我架FXX重係用緊原裝車果隻gyro ,都係LSD01

作者: albert0329    時間: 2017-2-26 00:28
另外,你原裝車膠版係跟尾直,vip 先跟珠差,所以你改左差速試下先,gyro 唔壞就唔洗換住。

我通常上新蒲崗玩下咁。
作者: h5n1    時間: 2017-2-26 11:47
係唔係 偉高?
作者: albert0329    時間: 2017-2-26 14:10
h5n1 發表於 2017-2-26 11:47
係唔係 偉高?

係吖,九龍係得佢

作者: h5n1    時間: 2017-2-28 18:10
玩咗差速好少少 到底應該前面避震硬啲定後面避震硬啲
作者: hkslash    時間: 2017-2-28 18:30
h5n1 發表於 2017-2-28 18:10

MST正常跟說明砌己經好易飄,係石屎柏油路更加咬地,師兄到底有咩要求?

作者: h5n1    時間: 2017-2-28 19:55
點解架車行前一 入 後波就拍一聲 按摩打 齒輪 有問題但我看來看去囉搵到有什麼問題 成日都會打白鴿轉
作者: albert0329    時間: 2017-2-28 20:05
h5n1 發表於 2017-2-28 18:10

避震最好set前硬後軟,白鴿好多原因,有機會出嚟睇下

作者: h5n1    時間: 2017-2-28 20:56
大功告成 都係打白鴿轉會唔會車呔問題不過好似後面太 輕 車頭太重

作者: albert0329    時間: 2017-3-1 08:30
h5n1 發表於 2017-2-28 20:56
大功告成 都係打白鴿轉會唔會車呔問題不過好似後面太 輕 車頭太重

其實白鴿真係可以好多原因,唔係話換左某件parts 就ok,同埋自己經驗,車呔,配重,有冇hi 臂,避震setting 等等。好多

不如得閒約出嚟睇下

作者: h5n1    時間: 2017-3-1 12:56
c兄你通常邊段時間會上去
作者: albert0329    時間: 2017-3-1 13:16
h5n1 發表於 2017-3-1 12:56
c兄你通常邊段時間會上去

通常星期五晚或星期六晚,你可以pm我留電話,上去再約你。

作者: h5n1    時間: 2017-3-3 15:56
明白等我練好啲之後我會上去獻醜 到時請大家多多指教
作者: albert0329    時間: 2017-3-3 17:05
h5n1 發表於 2017-3-3 15:56
明白等我練好啲之後我會上去獻醜 到時請大家多多指教

今晚都上去

作者: h5n1    時間: 2017-3-5 21:41
馬師兄我唔想帶叉機上車場一般性你們會玩幾多排電一晚
作者: hkslash    時間: 2017-3-5 22:03
h5n1 發表於 2017-3-5 21:41
馬師兄我唔想帶叉機上車場一般性你們會玩幾多排電一晚

我地都係用LIPo,一般5000電可以玩個幾鐘. 師兄用咩電玩?

作者: h5n1    時間: 2017-3-5 23:03
嘩!可以用咁耐 咁我帶兩排電應該夠啦

作者: JKC710    時間: 2017-3-12 15:38
albert0329 發表於 2017-2-26 14:10
係吖,九龍係得佢

九龍灣果個車場係咪無左?
作者: albert0329    時間: 2017-3-12 16:47
JKC710 發表於 2017-3-12 15:38
九龍灣果個車場係咪無左?

汁左好耐Lu

作者: fd123    時間: 2017-3-13 23:22
師兄們,新手想搭單請教下,我有部D4 RWD全原裝,裝左48p摩打齒輪,控系MT4S,試過用HW 1060同白豬落過地,完全處於失控甘

有冇邊款電變同gyro可以推介下,摩打用10.5T/13T好定系有其他好介紹?謝謝
作者: suki123suki    時間: 2017-3-14 08:09
fd123 發表於 2017-3-13 23:22
師兄們,新手想搭單請教下,我有部D4 RWD全原裝,裝左48p摩打齒輪,控系MT4S,試過用HW 1060同白豬落過地, ...

大減同摩打齒要睇番架車去配合, GYRO最好當然係YOKOMO 302, 電變就唔推介各有喜好, 摩打就10.5或13.5都OK
作者: albert0329    時間: 2017-3-14 08:43
fd123 發表於 2017-3-13 23:22
師兄們,新手想搭單請教下,我有部D4 RWD全原裝,裝左48p摩打齒輪,控系MT4S,試過用HW 1060同白豬落過地, ...

全原裝!但一定要setting 配合,例如呔同地面配合,camber ,caster 車高等等,並唔係一砌好落地就玩到,由其"三姑奶"車!

作者: fd123    時間: 2017-3-14 13:04
suki123suki 發表於 2017-3-14 08:09
大減同摩打齒要睇番架車去配合, GYRO最好當然係YOKOMO 302, 電變就唔推介各有喜好, 摩打就10.5或13.5都OK ...

大減用緊原裝果舊,買左粒48P,如果影響大,後一步先搞。302哩隻都唔平波,俾我度度先,原本想1000蚊左右ko晒esc, motor同gyro 。不過睇黎窄窄地!
師兄,可以分享下你用緊咩電變嗎?有冇用過hobbywing xerun120a v2.1?我暫時心水系哩款,主因系價格系射程範圍

作者: fd123    時間: 2017-3-14 13:22
albert0329 發表於 2017-3-14 08:43
全原裝!但一定要setting 配合,例如呔同地面配合,camber ,caster 車高等等,並唔係一砌好落地就玩到, ...

真 . 全原裝,再買左個車殻同換左4條軚,一直系神台。如果有parts必換既就會換,唔會大改,因為爬文既建議系換車。
師兄有冇摩打電變推介下,俾我落街行到個圈再教我set車

作者: albert0329    時間: 2017-3-15 12:07
fd123 發表於 2017-3-14 13:22
真 . 全原裝,再買左個車殻同換左4條軚,一直系神台。如果有parts必換既就會換,唔會大改,因為爬文既建 ...

如果初玩的話13.5T係好選擇,但唔好用強磁摩打,切記

作者: h5n1    時間: 2017-3-16 16:58
師兄想問下點樣分 強磁力同非強磁力我用緊隻v10 算不算強磁力
作者: h5n1    時間: 2017-3-17 00:13
Team power有兩隻一隻平一隻 貴 廣華街老細話貴過只是 重磁 咁即係唔係我要買嗰隻平嗰隻就可以互用呢
作者: albert0329    時間: 2017-3-17 00:15
h5n1 發表於 2017-3-16 16:58
師兄想問下點樣分 強磁力同非強磁力我用緊隻v10 算不算強磁力

V10 唔算強磁,我用緊,幾好用,另外一隻"笨的"先係強磁。

作者: albert0329    時間: 2017-3-17 00:18
h5n1 發表於 2017-3-17 00:13
Team power有兩隻一隻平一隻 貴 廣華街老細話貴過只是 重磁 咁即係唔係我要買嗰隻平嗰隻就可以互用呢 ...

用手擰下支芯就知係唔係,重磁我估即係強磁,會好實

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2