RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 鋰電池 推介 [打印本頁]

作者: cwy    時間: 2018-12-30 01:44
標題: 鋰電池 推介
新手, 因為想較安全所以用開NiMH...如果轉用鋰電, 有冇師兄可以推介d大牌子嘅鋰電或較安全嘅鋰電?...係咪所有RC用嘅鋰電都冇安全電路保護? 請指教...
作者: masterlai    時間: 2018-12-30 09:16
用過red-zone, orion, 三圈, LRP等
目前覺得CP值最高的是高能(GNB)的HV電池,推薦。
遙控車的鋰聚無論軟硬殼,都沒看過保護板設計,
保護板會影響放電效率, 算好使用時間才是正軌..
作者: HighLamb    時間: 2018-12-30 12:08
唔想計時間,可以買個"電壓警報器",電池電壓過低時會有響聲警報,價錢只係幾十蚊一個。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: cwy    時間: 2018-12-31 23:43
Thanks 師兄......好驚因為用得唔好又或者係本身粒電質數問題爆
作者: 大野dee    時間: 2019-1-1 15:32
Zombie

作者: nde63h    時間: 2019-1-1 19:54
cwy 發表於 2018-12-31 23:43
Thanks 師兄......好驚因為用得唔好又或者係本身粒電質數問題爆

咁第一件事唔好買大陸牌子。平野無好。世界好公平。一分錢一分貨。

樓上有師兄推介LRP。呢隻ok。或者orion都ok。
作者: cwy    時間: 2019-1-4 23:53
thanks 師兄!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2