RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 工房EP RC開發計劃 - KOG01 (UPDATE 2006-7-26) [打印本頁]

作者: 天照    時間: 2006-3-8 17:43
標題: 工房EP RC開發計劃 - KOG01 (UPDATE 2006-7-26)
希望可以開發一O架行皮帶O既EP RC車.....嘿!

暫時以TA05同415作基本藍本參考.......其實都唔止....加埋BD啦,加埋MR4TC SP啦,CYCLONE啦等等等等....
當然,唔係代表我係會抄足佢,只係會參考佢地一O的共通數據,例如皮帶輪呀,珠差杯大小呀,啤鈴等等.

其實點解會想開發一架EP呢....一則呢個係我講咗好耐,但一直都冇心機/冇時間/冇機會去做,同埋我覺得香港人係絕對有開發一架遙控車O既能力,而以中國宜家本身O既工廠本錢,一定可以開發到有水準O既RACING級遙控車.所以我就開始呢個PROJECT喇~!

大家密切留意,我會不定期發佈資料~!^_^

作者: 光頭仔    時間: 2006-3-8 17:45
Support!
作者: jasonbb    時間: 2006-3-8 17:58
支持!!!!!!!
唔知大約幾錢呢???
作者: LeoChan    時間: 2006-3-8 18:02
good !
作者: rk2    時間: 2006-3-8 18:10
標題: 回復 #5 LeoChan 的帖子
有咩特色 ?
作者: 天照    時間: 2006-3-8 19:04
暫時都會係6CELL先啦....哈!

開發到先搞4CELL啦~!

幾錢?唔知喎~!開發中鬼知幾錢先得O架!?哈!

咩特色?O岩O岩先開始畫底板,邊到話到你知最大特色係乜先得O架!?哈!
作者: 天照    時間: 2006-3-8 19:08
基本上我係以以下幾點作為開發主題....

低重心,窄車架,易裝折,可調性OK~

大家可以諗下呢O架車開發咗之後個名都得O架~!哈!
作者: arn92    時間: 2006-3-8 19:21
好喎~十卜~十卜
作者: 天照    時間: 2006-3-8 20:07
暫時架車個名叫做KOG-01!哈哈!
作者: zaft    時間: 2006-3-8 20:12
等著您的成果,包括車燈,火牛,car stand等等
作者: 天照    時間: 2006-3-8 20:41
原帖由 zaft 於 2006-3-8 20:12 發表
等著您的成果,包括車燈,火牛,car stand等等

車燈進入SAMPLE階段,由其他電子設計同事搞.相信呢一個月內會有半成品SAMPLE~

多謝你提醒
作者: 天照    時間: 2006-3-8 20:44
臂碼.........

作者: surfhk    時間: 2006-3-8 20:51
SUPPORT !!
作者: 天照    時間: 2006-3-8 20:51
又係睇底板.....哈!

作者: Crash4ever    時間: 2006-3-8 23:12
完全 100% support
努力!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

第日搞掂正部比我試下wor hehehehehe
作者: AMAT    時間: 2006-3-8 23:15
原帖由 Crash4ever 於 2006-3-8 23:12 發表
完全 100% support
努力!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

第日搞掂正部比我試下wor hehehehehe

你俾錢買我咪整部俾你囉!
作者: J    時間: 2006-3-9 02:31
KOG...有無得解?
作者: AngusLau    時間: 2006-3-9 03:35
wait for your car
作者: Crash4ever    時間: 2006-3-9 08:00
原帖由 AMAT 於 2006-3-8 11:15 PM 發表

你俾錢買我咪整部俾你囉!

gum要睇下幾錢先lou
作者: 天照    時間: 2006-3-9 08:50
原帖由 J 於 2006-3-9 02:31 發表
KOG...有無得解?

一定要有得解嗎?哈!
作者: J    時間: 2006-3-9 09:02
唔一定, 所以我無問點解, 只問下有無得解囉~ hahaha
作者: 天照    時間: 2006-3-9 11:01
原帖由 skywork 於 2006-3-9 10:43 發表

叫 "阿嬌一號" 0拉!

叫GILLIAN囉~!編號係AG01!哈!
作者: sunnymok    時間: 2006-3-9 12:40
最好可以開發到一部玩得多,整得少的車就好了.一定支持.
作者: 天照    時間: 2006-3-9 12:43
原帖由 sunnymok 於 2006-3-9 12:40 發表
最好可以開發到一部玩得多,整得少的車就好了.一定支持.

好難喎!哈!XRAY都唔得啦~!哈哈!
作者: sangwong    時間: 2006-3-9 14:22
底板用呢物料?
碳纖?
混炭?
作者: James    時間: 2006-3-9 14:47
if u r going to do it....then i am more than happy to support and i will get one for sure.....

do u think is a good idea to show every stages of ur design on the net? so many "spy" on the internet gar wor......u might see ur design becomes the next car of one of the big manufacturer...... (just kidding)

the car should be called ....... H5N1.....LOL
作者: sunnymok    時間: 2006-3-9 14:54
係0拉,新T2都一有碰撞就要換0野.$$$$$$$,特別係D C 杯
作者: 天照    時間: 2006-3-9 15:07
波箱.....

作者: 天照    時間: 2006-3-9 15:18
原帖由 sangwong 於 2006-3-9 14:22 發表
底板用呢物料?
碳纖?
混炭?

底板會用返炭纖板架喇.....因為個首次製作成本可以低O的....哈!

混炭兜實在太大工程喇~!哈!
作者: monkichi0210    時間: 2006-3-9 15:26
原帖由 天照 於 2006-3-9 08:50 發表

一定要有得解嗎?哈!

hehe......
amat is a FFS super fans.....KOF is the short form of "knight of gold"(黃金電騎士)......the most lovely machine of "tin chui"(天照).............hehehe........am i right????

作者: 天照    時間: 2006-3-9 15:29
原帖由 James 於 2006-3-9 14:47 發表
if u r going to do it....then i am more than happy to support and i will get one for sure.....

do u think is a good idea to show every stages of ur design on the net? so many "spy" on  ...

邊個咁得閒抄我啦....哈!我都係睇人家嚟做之嗎~!哈!

同埋我都隨時可能會改個形O既~!哈!底板我都改咗幾次啦~!

不過當然去到最後果O的STAGE,我就會小心O的O架喇~!嘿嘿!

ANYWAY....我都係參考人家日本仔車....人地點會抄我呢個低手啦~我出咗名都唔識玩車O既~!

係買先好講呀!唔好到時出咗話:哎呀~!都唔係日本車~!唔買喇~!哈!

作者: 天照    時間: 2006-3-9 15:39
原帖由 monkichi0210 於 2006-3-9 15:26 發表

hehe......
amat is a FFS super fans.....KOF is the short form of "knight of gold"(黃金電騎士)......the most lovely machine of "tin chui"(天照).............hehehe........am  ...

KOG呀!咩KOF呀?KING OF FIGHTER呀?哈!
作者: monkichi0210    時間: 2006-3-9 15:47
原帖由 天照 於 2006-3-9 15:39 發表

KOG呀!咩KOF呀?KING OF FIGHTER呀?哈!

KOG...KOG........Sorry law!!!!
....but......am i say it right!!!????amat????
i like bang doll!!!!!make one BD-01 in rwd for me please!!!........kidding!!!

作者: 天照    時間: 2006-3-9 15:51
原帖由 monkichi0210 於 2006-3-9 15:47 發表

KOG...KOG........Sorry law!!!!
....but......am i say it right!!!????amat????
i like bang doll!!!!!make one BD-01 in rwd for me please!!!........kidding!!!

你家陣真係當我變魔術定....哈!
作者: 比利羊    時間: 2006-3-9 17:30
天照兄,各位網友,你們好!

得知天照兄正開發本地新車,小弟十分感興趣,
希望能與大家交流一下...

巿場上的車種十分多,要設計一部新車出來比美大廠,可等容易!
小弟玩了車十多年,車架的設計可算是盡善盡美了,要突破設計的界限,
我想...唯有向車架以外,物理發展!

例如-
車架可自動分配重心,即車架中加入一小塊鉛,由轉向連動,
車轉左,鉛塊向右方推進,改變車架的離心力,或整排電可左右動,
如鉛一樣,改變入灣重心.

我們常玩車,但講到set車,就估估下...
如果有數據入電腦分析就更好.
例如電變可駁USB,而車之極速,初速,扭力,耗電量等等,可從電腦分析,
又或像真車一樣有中央電腦監察差速,備震等等...

身為香港人,改善問題是我們善長的,但能否突破傳統,大胆假設,細心求正,
就在乎决心.

祝早日成功,打倒日本仔.
作者: 天照    時間: 2006-3-9 17:32
原帖由 比利羊 於 2006-3-9 17:30 發表
天照兄,各位網友,你們好!

得知天照兄正開發本地新車,小弟十分感興趣,
希望能與大家交流一下...

巿場上的車種十分多,要設計一部新車出來比美大廠,可等容易!
小弟玩了車十多年,車架的設計可算是盡善盡美了, ...

電變做到啦~!可以CHECK數據~!哈!

至於你話到個車架咁複雜.....嗯....我諗我唔會搞到咁大鑊先....哈!
搞掂第一架設計先講~!哈!
作者: 天照    時間: 2006-3-9 17:33
前波箱........

可能會再偷輕....但要出咗份轉向先可以作準.....

作者: 天照    時間: 2006-3-9 17:55
希望大家俾多O的意見啦~!

但唔好太複雜,太複雜我都唔知WORK唔WORK,做都做唔嚟啦~!哈!
作者: hangson    時間: 2006-3-9 18:14
金屬件用cnc嗎??
作者: asaka    時間: 2006-3-9 18:27
how much?
作者: 天照    時間: 2006-3-9 18:44
原帖由 skywork 於 2006-3-9 18:21 發表
用綠色呀!冇人用過哩.

I DONT LIKE IT~!哈!
作者: calvinpun2000    時間: 2006-3-9 18:46
How much?????
作者: AMAT    時間: 2006-3-9 18:48
原帖由 calvinpun2000 於 2006-3-9 18:46 發表
How much?????

都未出!鬼知幾錢咩!?哈!
作者: 天照    時間: 2006-3-9 20:03
今日係咁多先~!呵!

明天繼續~!

作者: AMAT    時間: 2006-3-9 22:44
個轉向設計宜家唔係好滿意....太大.....同埋臂碼應該可以再有位CUT咗佢.......

另外諗緊點樣就算冇咗支SERVO柱都唔會令個車架太扭.....
作者: 天照    時間: 2006-3-10 09:48
原帖由 skywork 於 2006-3-10 09:40 發表
轉向設計可以參考"xpress" 呀! SERVO直接轉向.

唔可行.我已經諗過.

1.SERVO擺二樓架,重心太高.
2.SERVO放底板,一係頂住皮帶,一係就要將車架拉闊,唔係咁好.

我亦都諗過HPI PRO3果個寬車架可能性,但都係做唔到夠低重心同窄車架目標.
作者: 天照    時間: 2006-3-10 10:44
原帖由 skywork 於 2006-3-10 10:20 發表
如用9550,我想應可接受. 轉向組件輕了,應可扺消高重心的問題.

但你唔可以限死人家用9550嗎....哈!
作者: 天照    時間: 2006-3-10 11:02
成份轉向執細咗.....宜家由底上螺絲就可以上實個轉向,唔駛SERVO柱.

不過都係果句...冇咗轉向柱,要諗下點樣可以唔會令個車架太扭......

作者: 天照    時間: 2006-3-10 12:02
再諗覺得個SERVO轉向支野短咗小小....要再加長O的....等佢個轉向角度可以更大......

上面果件件要返屋企度下部415同BD用幾大細啤鈴先做得....哈!
作者: 天照    時間: 2006-3-10 12:04
另,你地覺得電池向前移好呀?定係向後小小好呢?定係係正中間位最PREFECT呢?
作者: pantherjovi    時間: 2006-3-10 12:25
KOG...有無得解?

The King of Golden???
公司名叫A.K.D???
作者: courel500    時間: 2006-3-10 12:55
原帖由 天照 於 2006-3-10 11:02 發表
成份轉向執細咗.....宜家由底上螺絲就可以上實個轉向,唔駛SERVO柱.

不過都係果句...冇咗轉向柱,要諗下點樣可以唔會令個車架太扭......

試下用呀蘇士 touring 轉向個組野 , 一件過左右推 , 可以唔洗柱上到2/F底 , 隻 servo 仲可以放前D !
作者: 天照    時間: 2006-3-10 13:38
原帖由 courel500 於 2006-3-10 12:55 發表

試下用呀蘇士 touring 轉向個組野 , 一件過左右推 , 可以唔洗柱上到2/F底 , 隻 servo 仲可以放前D !

我宜家做果個都可以做到呢個效果,唔駛上二樓皮,基本上同BD/LCG果個類似.

我係諗緊點樣可以唔駛多支柱又可以令到車架唔會太扭唧....哈!

基本上個SERVO點做都做咗決定O架喇~!嘿嘿!
作者: AMAT    時間: 2006-3-12 19:30
唔記得炒個FILE落NOTEBOOK....今日冇得搞~!哈!要聽日返上工廠先可以繼續~!!哈!
作者: oasc    時間: 2006-3-14 17:25
原帖由 天照 於 2006-3-10 11:02 發表

不如考累下X-Ray 波箱的Design,唔使A,B,C,D,E,咁多隻碼先.
作者: 天照    時間: 2006-3-14 17:27
原帖由 oasc 於 2006-3-14 17:25 發表

不如考累下X-Ray 波箱的Design,唔使A,B,C,D,E,咁多隻碼先.

呢幾日忙緊第O的WORK,過一兩日先再搞....哈!

不過呢幾日都聽過唔少人對架車O既意見,會繼續落去~!^_^
作者: 天照    時間: 2006-3-20 10:17
上個星期搞其他PROJECT忙咗一個禮拜,今個禮拜又可以繼續搞呢架車喇~!^_^
作者: 天照    時間: 2006-3-20 15:29
到驅動系喇~

基本上宜家個設計下,車架二樓板會比415MSX更低,車闊就比415稍闊,但就比BD窄.

大齒方面仲調整緊,希望可以最大用到102咁上下......減速比係2.0,同BD一樣.

另外就係頭尾波箱將會係互通式設計.

最後就係宜家調整緊個重心.....因為設計本意係6CELL,但亦都唔可以排除4CELL可能性.所以可能要稍調一下個重心,令到佢行4CELL時個重量分佈可以平均O的~

作者: 天照    時間: 2006-3-20 16:40
原帖由 oasc 於 2006-3-14 17:25 發表

研究過下XRAY個臂碼設計.....係幾正.......可以諗下.....
作者: 天照    時間: 2006-3-20 17:10
開始到摩打波箱......

中間細皮帶輪位置可能會有小小修改......

作者: James    時間: 2006-3-20 17:18
if u wanna make it unique...then blue is the colour.......so bored....too many bule out there...(just a fdly opinion) ^^
作者: 天照    時間: 2006-3-20 17:19
原帖由 James 於 2006-3-20 17:18 發表
if u wanna make it unique...then blue is the colour.......so bored....too many bule out there...(just a fdly opinion) ^^

CAD唧,到時想要乜色都可以到時先搞啦~!哈!
作者: LeoChan    時間: 2006-3-20 17:27
which gear ratio ?
作者: 天照    時間: 2006-3-20 17:41
原帖由 LeoChan 於 2006-3-20 17:27 發表
which gear ratio ?

2.0
作者: James    時間: 2006-3-20 18:08
原帖由 天照 於 2006-3-20 17:19 發表

CAD唧,到時想要乜色都可以到時先搞啦~!哈!

haha....hai wor...silly me
作者: 天照    時間: 2006-3-21 12:36
摩打位置大致上決定咗.....

作者: 天照    時間: 2006-3-21 16:26
摩打座同細皮帶輪座大致都搞掂好喇......
開始搞好個珠差果O的DETAIL......跟住就係二樓架.......

作者: 天照    時間: 2006-3-21 16:33
多一張圖片.......

宜家諗緊點可以減少前二樓架O既螺絲.....

作者: 天照    時間: 2006-3-21 16:40
之前有版友問可唔可以第隻色~!可以~!哈!

即時送上HARA版同KYOSHO版啦~!哈!

作者: 天照    時間: 2006-3-21 19:41
好累......明天繼續.....

作者: 天照    時間: 2006-3-22 12:56
計清楚條數喇,宜家架車最大大齒,64PITCH可以用116T(用3MM底板),48PITCH可以用最大87T(用3MM底板)

當然,大前提係你要買到116T64P同87T48P啦~!哈!

不過呢個都係理論值,我諗最大應該係110至112咁上下啦.

作者: 天照    時間: 2006-3-22 13:36
根據一個朋友O既意見.....個設計上應該可以做到有車架硬度調節.....透過係二樓板同底板之間用唔同O既柱,唔同O既位置嚟做到唔同O既硬度......
作者: 天照    時間: 2006-3-22 14:07
暫時計呢架車會有幾個特點啦......

1.低重心(至少比415同BD都要低)
2.可調車架剛度
3.窄身車架
4.最大112-115T大齒(理論值)
5.前後波箱設計共用

電池重心係中間位置,摩打細齒可調性會比一般車多少少,即係就即用到110T都可以用到幾大隻O既摩打齒....60-70T都得!但當然唔會咁用啦~!哈!又係一個理論數值.

最大齒比數應該會係11.2咁上下.112T配20T.

作者: 天照    時間: 2006-3-22 15:39
計掂齒比,可以成個摩打細皮帶輪組件都可以話係最後階段....宜家就係仲爭呢個度埋個啤鈴唧.......

作者: 天照    時間: 2006-3-22 18:02
有PROJECT搞~!明天中午繼續~!哈!
作者: Scania    時間: 2006-3-22 18:45
你間公司叫乜名?出貨時支持下先
幾時到避震?
作者: 天照    時間: 2006-3-22 18:47
原帖由 Scania 於 2006-3-22 18:45 發表
你間公司叫乜名?出貨時支持下先
幾時到避震?

到時話你知~!嘿!

畫好套臂先講啦~!嘿嘿!

我諗三月尾四月頭到啦,應該可以完成.
作者: Scania    時間: 2006-3-22 23:11
點解唔試下做專為li電而設既車架呢?
作者: 天照    時間: 2006-3-23 08:55
原帖由 Scania 於 2006-3-22 23:11 發表
點解唔試下做專為li電而設既車架呢?

1.鋰電咪又係咁大舊
2.梗係做大路野先啦!
作者: Scania    時間: 2006-3-23 12:57
不如遲D整埋18仔~~~~,做港版正明XDD
作者: 天照    時間: 2006-3-23 13:14
原帖由 Scania 於 2006-3-23 12:57 發表
不如遲D整埋18仔~~~~,做港版正明XDD

我18仔都冇架點整!?你地搵人捐架18仔俾我我諗下!哈!
作者: Scania    時間: 2006-3-23 14:28
同你老闆講想整架18仔,叫佢用公司錢買架比你參考lol XDD
作者: 天照    時間: 2006-3-23 14:32
原帖由 Scania 於 2006-3-23 14:28 發表
同你老闆講想整架18仔,叫佢用公司錢買架比你參考lol XDD

唔駛諗.

我老闆對1/10都係麻麻地興趣.......1/18果日佢睇到直頭話唔會做.

作者: Scania    時間: 2006-3-23 15:29
咁你老闆對乜有性趣…………
作者: 天照    時間: 2006-3-23 15:35
原帖由 Scania 於 2006-3-23 15:29 發表
咁你老闆對乜有性趣…………

作者: Scania    時間: 2006-3-23 15:43
賣車唔賺錢咩?..........
作者: 天照    時間: 2006-3-23 15:49
原帖由 Scania 於 2006-3-23 15:43 發表
賣車唔賺錢咩?..........

賣車會賺錢呀,咁賣七仔車架佢地一早發咗啦~
作者: Scania    時間: 2006-3-23 16:28
七仔車架?乜來?
作者: ice1234    時間: 2006-3-24 20:06
is it rc car(seven)  which place the motor in the middle of it?
作者: AMAT    時間: 2006-3-25 16:57
原帖由 ice1234 於 2006-3-24 20:06 發表
is it rc car(seven)  which place the motor in the middle of it?

YES, THAT'S IT~
作者: ice1234    時間: 2006-3-26 14:29
i see this car in RC model ,from RC lab right?
作者: 天照    時間: 2006-3-27 11:14
原帖由 ice1234 於 2006-3-26 14:29 發表
i see this car in RC model ,from RC lab right?

YES,宜家都已經唔再開發啦.....
作者: AMAT    時間: 2006-3-30 22:16
呢個星期都好忙,睇嚟都要下星期先可以繼續....哈!
作者: EricRC    時間: 2006-3-31 12:10
有大志 我中意
作者: 天照    時間: 2006-4-7 16:09
兩個星期冇開工啦~!哈!

睇下今個星期日同下個星期有冇時間搞落去先~!唔可以半途而廢~!哈哈!

另外而家同公司諗緊出一架入門級O既EP.....
作者: cwa    時間: 2006-4-20 05:00
KOG...有無得解?

版主係天照, KOG應該就係 Knight of Gold la.

下一架係咪LED呀?GP?
作者: TAMA    時間: 2006-4-23 11:16
開發成點?無下文喇......
作者: 天照    時間: 2006-4-24 14:48
原帖由 cwa 於 2006-4-20 05:00 發表

版主係天照, KOG應該就係 Knight of Gold la.

下一架係咪LED呀?GP?

係喎!醒喎!最強幻像喎!哈!

不過我未玩過油雞,唔識設計油雞車~!哈!
作者: 天照    時間: 2006-4-24 14:51
還在開發中......

今日有O的時間開始搞個BELT ADJUST同O的BEARING問題.....

另外再整低咗個皮帶輪......再低重心小小......但係咁搞法就可能一定要用3MM底板先掂....用唔到2.5MM都唔出奇.....

亦都有個可能性係唔用40皮帶輪.....中皮帶輪同大皮帶輪都再改細O的.....但有小小懶又唔想搞佢.....

另外就係臂碼會再改.......

作者: 天照    時間: 2006-4-24 15:46
好累...........

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2