RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: [工房推介]TOPRACING最新版本MCTXXR電變 [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2007-11-24 10:13
標題: [工房推介]TOPRACING最新版本MCTXXR電變
測試中呢隻係香港版本O既MCTXXR,比國內版本更加低熱好用!

香港版本仲有一個月無償保修,同埋免維修運費等等.

同期將會到港O既仲有TOPRACING O既80A同240A版本添!

80A版本夠細隻,好O岩玩白皮豬及黑豬O既朋友,1/18都好O岩用!
240A版本同80A版本一樣咁細隻,好O岩玩23T同玩M車O既朋友使用!
而MCTXXR就係頂級前後波電變,好O岩玩13T或玩DRIFT O既朋友所使用!

TOPRACING香港版本電變,將會由遙控工房獨家代理.所有保修都只會係香港版本獨有呀!

不日到港!

作者: rk2    時間: 2007-11-24 10:22
我用緊之前果款係 1/18. 覺得都算幾熱. 希望新款有改善.
作者: AMAT    時間: 2007-11-24 10:25
原帖由 rk2 於 2007-11-24 10:22 發表
我用緊之前果款係 1/18. 覺得都算幾熱. 希望新款有改善.

香港版本係最新改良版.

係我地係測試過初辦後同廠果邊大家再傾過,佢地再改良O既最新版本.所以係同一般宜家國內買到O既版本唔同.

發熱量會低好多呢~!^_^
作者: rk2    時間: 2007-11-24 10:29
sounds good !! thanks for your effort !! benefit to all the brothers here !!
作者: AMAT    時間: 2007-11-24 10:31
原帖由 rk2 於 2007-11-24 10:29 發表
sounds good !! thanks for your effort !! benefit to all the brothers here !!

我都想搵O的好O野返嚟俾大家O既~

工房遲下應該越嚟越多呢類咁O既產品引入~
作者: rk2    時間: 2007-11-24 10:33
support ! support !
作者: kennily    時間: 2007-11-24 10:37
希望唔會好貴~~~支持本地開發
作者: AMAT    時間: 2007-11-24 10:39
原帖由 kennily 於 2007-11-24 10:37 發表
希望唔會好貴~~~支持本地開發

唔係本地開發,係國內開發!^_^

支持下國貨~!哈!
作者: pantherjovi    時間: 2007-11-24 10:44
原帖由 AMAT 於 2007-11-24 10:31 發表

我都想搵O的好O野返嚟俾大家O既~

工房遲下應該越嚟越多呢類咁O既產品引入~

Amat兄有否考慮入無刷,如這種
http://www.rcfans.com/html/200711/n2183.html

作者: AMAT    時間: 2007-11-24 10:47
原帖由 pantherjovi 於 2007-11-24 10:44 發表

Amat兄有否考慮入無刷,如這種
http://www.rcfans.com/html/200711/n2183.html

SPEED PASSION O野唔駛我引入呀?香港代理有得賣啦.......
作者: pantherjovi    時間: 2007-11-24 10:55
係?真係吾知woo,都係揾下圖,睇下大哥們有否興趣做近似....係呢邊間賣近呀
作者: AMAT    時間: 2007-11-24 12:12
原帖由 pantherjovi 於 2007-11-24 10:55 發表
係?真係吾知woo,都係揾下圖,睇下大哥們有否興趣做近似....係呢邊間賣近呀

1/18車仔月無擦一定有.......哈!

1/10就要睇下喇~!^_^
作者: D1仔    時間: 2007-12-30 21:50
MCTXXR電變市面上有得賣未ga?
作者: AMAT    時間: 2007-12-30 21:52
原帖由 D1仔 於 2007-12-30 21:50 發表
MCTXXR電變市面上有得賣未ga?

MCTXXR市面上已經有得賣.

KWS鍵全模型專賣~
作者: artlas    時間: 2007-12-31 23:58
標題: Very unhapy -_-
星期六買今日裝完
試左1餅電10分鐘左右開始突然間停.1-2分鐘後跑返
Check 完發現heatsink不見了
23T
Altas beat 36/72 64pitch

作者: SpidermanRC    時間: 2008-1-1 01:11
ooooooooooooooo...no
作者: AMAT    時間: 2008-1-1 01:46
原帖由 artlas 於 2007-12-31 23:58 發表
星期六買今日裝完
試左1餅電10分鐘左右開始突然間停.1-2分鐘後跑返
Check 完發現heatsink不見了
23T
Altas beat 36/72 64pitch

MCTXXR?

我唔知BEAT個齒比係乜.......FINAL GEAR RATIO係乜?幾多CELL?
照計甩HEATSINK都唔會有影響喎.....個HEATSINK係最新一代其實已經唔係話必須......

23T冇理由會咁......摩打係咪新?玩咗幾耐?

真係有事你可以攞返嚟俾鋪頭,我星期六返落嚟時同你睇睇.
作者: AMAT    時間: 2008-1-1 01:54
講真MCTXXR已經係最難死.......電流大,有保護.......除非你突然間好大電流衝爆佢....
唔係真係無理由會咁.........

我同廠果邊研究下先.....
作者: artlas    時間: 2008-1-2 12:51
原帖由 AMAT 於 2008-1-1 01:54 發表
講真MCTXXR已經係最難死.......電流大,有保護.......除非你突然間好大電流衝爆佢....
唔係真係無理由會咁.........

我同廠果邊研究下先.....

Battery: IB3600stick pack 6 cell
Gear Ratio: 72/36 64pitch around 4:1
Motor: Kys 23T New buy at same day
Remaks: I was add muchmore type C cap only

U know 1Jan nite only 11-13C less chance to over heat under 10mins running.
looks stranger.

作者: leeho888    時間: 2008-1-2 14:03
我用EP4000玩咗20MINS都算幾熱,都冇死.我用5A差電
作者: AMAT    時間: 2008-1-2 16:25
原帖由 artlas 於 2008-1-2 12:51 發表

Battery: IB3600stick pack 6 cell
Gear Ratio: 72/36 64pitch around 4:1
Motor: Kys 23T New buy at same day
Remaks: I was add muchmore type C cap only

U know 1Jan nite only 11-13C less chance to  ...

.........4:1......
咁梗係死啦大哥.........

新果O的23T唔可以行到咁低O架.....最多係5.5:1或以上O架......
作者: AMAT    時間: 2008-1-2 16:26
原帖由 leeho888 於 2008-1-2 14:03 發表
我用EP4000玩咗20MINS都算幾熱,都冇死.我用5A差電

佢係用緊超齒比.....梗係死.......

VFS1都即刻燒俾佢睇.......
作者: AMAT    時間: 2008-1-2 17:07
MCTXXR其實本身已經有呢個過熱過大電流保護........當你架車玩玩下停已經係話緊你知你搭O既齒比或摩打等有問題出現......如果唔理繼續轟佢......最後結果只有一個......"死!"
作者: leeho888    時間: 2008-1-2 17:16
標題: 回復 23# 的帖子
架車玩玩下停我都有喎.....
作者: artlas    時間: 2008-1-2 18:01
原帖由 AMAT 於 2008-1-2 16:25 發表

.........4:1......
咁梗係死啦大哥.........

新果O的23T唔可以行到咁低O架.....最多係5.5:1或以上O架......

why my novak duster + team orion 23T use in same spec runs normal??
(remember this is a friendly technical support enquiries )
作者: AMAT    時間: 2008-1-2 18:12
原帖由 artlas 於 2008-1-2 18:01 發表

why my novak duster + team orion 23T use in same spec runs normal??
(remember this is a friendly technical support enquiries )

我唔知你NOVAK DUSTER咩SPEC......但正常情況下,我諗無乜幾多隻電變可以頂到23T行4:1咁O既齒比.

等如唔係隻隻電變都可以頂到雙摩打一樣.

你咁樣做法同短路差唔遠........

23T最多5.3:1或以上ONLY
作者: leeho888    時間: 2008-1-2 18:33
標題: 回復 26# 的帖子
架車玩玩下個電變停咗~~有冇問題???
作者: 飄移能者    時間: 2008-1-2 19:08
原帖由 AMAT 於 2007-12-30 21:52 發表

MCTXXR市面上已經有得賣.

KWS鍵全模型專賣~

幾錢ar,同埋可玩幾多T
作者: AMAT    時間: 2008-1-2 20:43
原帖由 飄移能者 於 2008-1-2 19:08 發表

幾錢ar,同埋可玩幾多T

最高可以SUPPORT 13T前後波.
作者: artlas    時間: 2008-1-6 20:57
標題: Help lost MENU
點SET中位??
can I download via internet??
作者: 天照    時間: 2008-1-7 00:09
原帖由 artlas 於 2008-1-6 20:57 發表
點SET中位??
can I download via internet??

參考你自己支控本說明書喇.....真係搞唔掂建議你拿埋你支控落鋪頭等鋪頭朋友教你~
因為支支控都唔同....好難三言兩語說明.....哈!
作者: teamlosi    時間: 2008-1-7 02:01
我買了80A版本但發覺當車子在直路尾頂完break再起油時車子會停車半秒才再起動,請向廠方反~,或是我的esc有問題? 其他一均滿意(這是很爆的電變啊)
作者: AMAT    時間: 2008-1-7 02:04
原帖由 teamlosi 於 2008-1-7 02:01 發表
我買了80A版本但發覺當車子在直路尾頂完break再起油時車子會停車半秒才再起動,請向廠方反~,或是我的esc有問題? 其他一均滿意(這是很爆的電變啊)

因為佢係內置咗設定,所以咁o既情況係SET中位問題,可能你要SET一SET車控個中位.
如果唔知可以攞埋支控落鋪到搞.

並唔係唔正常O既問題嚟~!^_^
作者: artlas    時間: 2008-1-7 23:29
原帖由 天照 於 2008-1-7 00:09 發表

參考你自己支控本說明書喇.....真係搞唔掂建議你拿埋你支控落鋪頭等鋪頭朋友教你~
因為支支控都唔同....好難三言兩語說明.....哈!

no no no I'm talking about the MCTXXR 點SET中位 ar!!
:Q
作者: AMAT    時間: 2008-1-8 00:25
原帖由 artlas 於 2008-1-7 23:29 發表

no no no I'm talking about the MCTXXR 點SET中位 ar!!
:Q

有說明書O架.....哈!

我冇說明書係手,我都唔記得O架播~
作者: artlas    時間: 2008-1-8 14:23
原帖由 AMAT 於 2008-1-8 00:25 發表

有說明書O架.....哈!

我冇說明書係手,我都唔記得O架播~

Sry Sir I was lost it.
If so I don't need to ask u how or where can I dl it back
作者: AMAT    時間: 2008-1-8 16:21
原帖由 artlas 於 2008-1-8 14:23 發表

Sry Sir I was lost it.
If so I don't need to ask u how or where can I dl it back

我睇下搵唔搵到專人答你~哈!
作者: AMAT    時間: 2008-1-8 20:17
MCTXXR說明書~

http://amatwork.rc-evo.com/TOP_MCTXXR.pdf
作者: teamlosi    時間: 2008-1-12 01:22
原帖由 AMAT 於 2008-1-7 02:04 發表

因為佢係內置咗設定,所以咁o既情況係SET中位問題,可能你要SET一SET車控個中位.
如果唔知可以攞埋支控落鋪到搞.

並唔係唔正常O既問題嚟~!^_^

經過長細測試發覺電變本身是有起油延遲毛病,當接上電源待登号跳定一比大油,motor不是立即開動,已是要停一迅間才動,但在行車
途中增減油門是正常的,情況是車子每當停車再開問題便會再次發生,已將中位作加减前後移動都是這樣(當然是電變訊号停定才改動)
所以請向廠方反~~~.thank

作者: AMAT    時間: 2008-1-12 01:38
原帖由 teamlosi 於 2008-1-12 01:22 發表

經過長細測試發覺電變本身是有起油延遲毛病,當接上電源待登号跳定一比大油,motor不是立即開動,已是要停一迅間才動,但在行車
途中增減油門是正常的,情況是車子每當停車再開問題便會再次發生,已將中位作加& ...

邊一款電變發生呢個問題?
用咩O野遙控器?咩摩打?
作者: teamlosi    時間: 2008-1-12 01:50
原帖由 AMAT 於 2008-1-12 01:38 發表

邊一款電變發生呢個問題?
用咩O野遙控器?咩摩打?

味80A個隻lo,用EX1 mars,白皮豬,電變冇過熱

作者: AMAT    時間: 2008-1-12 10:11
原帖由 teamlosi 於 2008-1-12 01:50 發表

味80A個隻lo,用EX1 mars,白皮豬,電變冇過熱

我知呢個唔係電變過熱問題.....係中位問題

我地會同廠果邊反~.

呢個問題其實同廠方面試得唔夠太多款控嚟攞中位數有關......

多謝你O既意見先~!^_^

另外,你都記得留意下,個控前後波有冇掉轉到......
作者: teamlosi    時間: 2008-1-12 14:17
前後波冇掉轉到呀,同當比油和收油密度高時也會停車一迅間(少過半秒),我巳加cap16v200mu.
作者: yuch    時間: 2008-1-12 14:30
各款價錢賣幾多????
作者: 天照    時間: 2008-1-13 00:19
原帖由 teamlosi 於 2008-1-12 14:17 發表
前後波冇掉轉到呀,同當比油和收油密度高時也會停車一迅間(少過半秒),我巳加cap16v200mu.

嗯.....我會同廠方反~下.....
作者: chingmomun    時間: 2008-1-28 17:17
我用 MCTXXR 放在 tt01, 齒比是 58T 配 25T @ 6.03, 行 D1 15T 摩打, 成架車拿起 full 油好勁, 但係放落地 FULL 油起步車子就窒下窒下不能起步, 但係如果不是 full 油起步, 車子稍為動了就即刻 full 油就無問題, 這情況是否因車子太重, 用這個齒比推 15T 起步 FULL 油會做成電流過大? 我用的已是新版 mctxxr, 底 S/N 是 HK 行頭的 !
作者: AMAT    時間: 2008-1-29 01:58
原帖由 chingmomun 於 2008-1-28 17:17 發表
我用 MCTXXR 放在 tt01, 齒比是 58T 配 25T @ 6.03, 行 D1 15T 摩打, 成架車拿起 full 油好勁, 但係放落地 FULL 油起步車子就窒下窒下不能起步, 但係如果不是 full 油起步, 車子稍為動了就即刻 full 油就無問題, 這情 ...

15T摩打一定係過大.

15T要7.0以上.

小心燒電變.
作者: chingmomun    時間: 2008-1-29 10:16
如果用 MCTXXR, 請問這個比例合格嗎?

SPUR GEAR          PINION GEAR        RATIO        MOTOR        POSITION
   61             19                 8.35         10+        A
   61             20                 7.93         15+        B
   61             21                 7.55         15+        C
   61             22                 7.21         15+        D
   58             22                 6.85         19+        A
   58             23                 6.56         19+        B
   58             24                 6.28         19+        C
   58             25                 6.03         19+        D
   55             25                 5.72         23+        A
作者: AMAT    時間: 2008-1-29 21:11
原帖由 chingmomun 於 2008-1-29 10:16 發表
如果用 MCTXXR, 請問這個比例合格嗎?

SPUR GEAR          PINION GEAR        RATIO        MOTOR        POSITION
   61             19                 8.35         10+        A
   61             20                 7.93         15+        B
   61             21                 7.55         15+        C
   61           ...

7.21以上都可以.
作者: teamlosi    時間: 2008-2-13 23:57
原帖由 teamlosi 於 2008-1-12 01:22 發表

途中增減油門是正常的,情況是車子每當停車再開問題便會再次發生,已將中位作加& ...

請問廠方有冇回應啊,新呢一水有冇改良?
作者: AMAT    時間: 2008-2-14 00:02
原帖由 teamlosi 於 2008-2-13 23:57 發表

請問廠方有冇回應啊,新呢一水有冇改良?

呢個問題主要係因為廠方使用O既標準遙控,同大家用O既控有分別.....所以個中位唔一樣......
呢個係中位SETTING問題.

宜家廠方佢地都攞多咗唔同牌子O既控嚟做測試,希望可以個中位再SET得比較適合大部份人用開O既控.....

但始終唔係可以SET中位O既MODEL,所以中位有偏差有小小在所難免....都係要用家自己係支控上面作小小微調....
作者: teamlosi    時間: 2008-2-14 00:32
請問廠方用那牌子控? 我就覺得不是中位問題但你就由頭到尾都話係中位問題!
作者: AMAT    時間: 2008-2-14 00:35
原帖由 teamlosi 於 2008-2-14 00:32 發表
請問廠方用那牌子控? 我就覺得不是中位問題但你就由頭到尾都話係中位問題!

佢地SET果時係用FUTABA O既棍控.

係唔係咁準.

如果你覺得唔係控o既問題,可以攞返俾我地,我地同你睇.....
作者: teamlosi    時間: 2008-2-14 00:44
那我就試下用FUTABA 睇下好唔好D. thanks!
作者: AMAT    時間: 2008-2-14 00:50
原帖由 teamlosi 於 2008-2-14 00:44 發表
那我就試下用FUTABA 睇下好唔好D. thanks!

你攞過嚟我地同你試啦.....哈!
作者: 天照    時間: 2008-2-17 00:32
關於之前有人講話疾油呢個問題......我地今日都做O左O的測試......

結果會遲下公佈........

但建議如果你係用開IB電的話,試下轉用GP或EP或TEAM ORION或MUCH MORE電池........
因為暫時計,我地發現呢個問題只係發生係IB電身上.......

我地會同廠繼續作進一步詳細測試......

希望得出更加準確O既結果...... 
作者: leeho888    時間: 2008-2-17 01:17
EP電池我試過都係疾油
作者: 天照    時間: 2008-2-17 01:20
原帖由 leeho888 於 2008-2-17 01:17 發表
EP電池我試過都係疾油

唔計IB,暫時可以建議解決方法係加個電容係電池正負極位.

電變本身係冇問題.

電池本身電壓高低太唔穩定會係個成因.....
電變本身有PROTECT,所以先會咁.至少,唔會燒先.
但解決方法我地研究緊.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2