RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 今日同幾個囡囡去遊船河 [打印本頁]

作者: Patrick6    時間: 2008-4-20 20:53
標題: 今日同幾個囡囡去遊船河
今日同幾個囡囡去遊船河, 可能剛剛打完風, 海面大風大浪, 幾個囡囡玩完都暈船浪, 你地睇完片都可能會暈浪!

http://hk.youtube.com/watch?v=ViR_DOo-nKU

作者: ALEXANDER    時間: 2008-4-20 20:59
嘩...........好似鬥牛咁~
作者: 清清    時間: 2008-4-20 21:00
原帖由 Patrick6 於 2008-4-20 20:53 發表
今日同幾個囡囡去遊船河, 可能剛剛打完風, 海面大風大浪, 幾個囡囡玩完都暈船浪, 你地睇完片都可能會暈浪!

http://hk.youtube.com/watch?v=ViR_DOo-nKU

船上好像只有兩件女,無三不成幾
作者: bigcar    時間: 2008-4-20 21:09
..............

作者: Patrick6    時間: 2008-4-20 21:09
原帖由 清清 於 2008-4-20 21:00 發表

船上好像只有兩件女,無三不成幾

遊艇上有兩件女, 水上電單車有一件女, 身邊又有兩件女, 咁咪幾個囉!!

作者: shouldbe    時間: 2008-4-20 22:10
原帖由 bigcar 於 2008-4-20 21:09 發表
最怕見到部剪草機,麻鬼煩,一玩成起碼半粒鐘,又嘈,又攪到其他人無得玩,真希望維園吾俾玩油雞.

師兄請問點解會"攪到其他人無得玩"?
作者: anes    時間: 2008-4-20 22:20
維園個池L型,唔係不嬲快一邊,慢一邊嫁咩!
作者: bigcar    時間: 2008-4-20 22:25
............

作者: bigcar    時間: 2008-4-20 22:27
................

作者: shouldbe    時間: 2008-4-20 22:32
公說公有理,婆說婆有理,但點樣分快船慢船呢? (和平討論)
其實我覺得部分池已經唔比玩油船,油船總要些空間吧.
作者: ccwcharles    時間: 2008-4-20 22:36
原帖由 shouldbe 於 2008-4-20 22:32 發表
公說公有理,婆說婆有理,但點樣分快船慢船呢? (和平討論)
其實我覺得部分池已經唔比玩油船,油船總要些空間吧.

靠自律 lo ......
唔自律 ~> 自私 lo ...
作者: shouldbe    時間: 2008-4-20 22:45
原帖由 ccwcharles 於 2008-4-20 22:36 發表

靠自律 lo ......
唔自律 ~> 自私 lo ...

就樓主呢部船為例,如果去快船區玩的話會否被視為唔自律呢?
個人主觀認為樓主呢部船去快船區玩的話會被快船區d人話,去慢船區又被人話,那不是公眾的池嗎?是快船區的人自私定慢船區的自私呢?
作者: ccwcharles    時間: 2008-4-20 22:48
原帖由 shouldbe 於 2008-4-20 22:45 發表

就樓主呢部船為例,如果去快船區玩的話會否被視為唔自律呢?
個人主觀認為樓主呢部船去快船區玩的話會被快船區d人話,去慢船區又被人話,那不是公眾的池嗎?是快船區的人自私定慢船區的自私呢?

睇下邊個頂唔緊口先 loo ......
作者: anes    時間: 2008-4-20 22:51
八九年前當我住响銅鑼灣道時,都有攞隻京商電船去維記放,果時個池係長形冇分咩快慢船區,油同電船友都一齊玩,一齊咁開心,點解依家個池大咗,又係L型先發生問題?!!
作者: 毒魚    時間: 2008-4-20 22:59
維園浪大人所共知,呢d拿去油船果邊又太慢....

我以前玩1:350"悲思默"都是去大埔池,自己後公園個噴水池放...

不過都4,5年前了~~
作者: shouldbe    時間: 2008-4-20 23:08
我相信大部分玩RC的人都很友善.
講回正題,小弟咩都唔識,但覺得電船都可以好快,家陣D無刷好勁
如果個個案係個池唔比玩油船,又有好多人玩像真船,有人玩隻好快的電船又會點呢?
作者: ccwcharles    時間: 2008-4-20 23:11
原帖由 shouldbe 於 2008-4-20 23:08 發表
講回正題,小弟咩都唔識,但覺得電船都可以好快,家陣D無刷好勁
如果個個案係個池唔比玩油船,又有好多人玩像真船,有人玩隻好快的電船又會點呢?

像真船會泊埋一邊
作者: 毒魚    時間: 2008-4-20 23:13
原帖由 shouldbe 於 2008-4-20 23:08 發表

大家...識做啦~~~

不過....玩像真船好像吹水多過遊船河
作者: sailorboy    時間: 2008-4-20 23:20
Boat  friend,

所以我都將隻 600仔改 油. http://www.youtube.com/watch?v=OHGCVLQwyKw
作者: kam2004    時間: 2008-4-21 09:25

當日所見,跟本沒有甚像真的船,有甲記船王四隻快船,有四眼哥兒的快船,一艘甲記  b賃拖船,其它都是祖國偉大生產的交快船,全部行不遠,自己失控,這剪草船行得慢,有人投訴很大浪,行得快D,又有點說有人訴說不夠它快,且此船從未失控撞人,只有人撞佢!說到大,聽聽是背後的快油船的音頻才說得過去!!
作者: sailorboy    時間: 2008-4-21 09:56
原帖由 kam2004 於 2008-4-21 09:25 發表

當日所見,跟本沒有甚像真的船,有甲記船王四隻快船,有四眼哥兒的快船,一艘甲記  b賃拖船,其它都是祖國偉大生產的交快船,全部行不遠,自己失控,這剪草船行得慢,有人投訴很大浪,行得快D,又有點 ...

Kam boat friend,

船池是阿公的 ,合自己船款,特性,就揀那個池玩,彧且,家財萬千,可在自己泳池玩船,玩水要揀時間
所以話: 怏 與 慢  船,  大馬力 ,  小馬力  ,真是有什標 準
作者: anes    時間: 2008-4-21 11:49
問題根本就唔係快與慢,電與油嘅問題,係人嘅問題!
作者: anes    時間: 2008-4-21 11:52
玩船怕大浪,入場玩車又會唔會怕地硬呢?!!
作者: kam2004    時間: 2008-4-21 12:08
[quote]原帖由 anes 於 2008-4-21 11:52 發表

登錄/註冊後可看大圖

玩船怕大浪,入場玩車又會唔會怕地硬呢?!! [/quote
我個人主義象真船就是要船玩得要真,基本船的安全,器械等要齊全,有紅綠燈,有救生備!最加有船的聲音,氣勢不凡!!但不做碰碰船,以本傷人!!
作者: kam2004    時間: 2008-4-21 12:35
原帖由 anes 於 2008-4-21 11:49 發表
問題根本就唔係快與慢,電與油問題,係人問題!

記得曾有船友用玩具船控,我用FM40--玩的時間他就不能玩,我的控是普通貨,約600元,所以他一見我,便希望每人用一D時間,最好15分鐘停下來,由他玩15 MIN,但他的設備不良,是否應由其它船友照應呢?
作者: shouldbe    時間: 2008-4-21 23:50
原帖由 anes 於 2008-4-21 11:49 發表
問題根本就唔係快與慢,電與油嘅問題,係人嘅問題!

我就覺得係油或電的問題,其實我已說過電船也可以好快,我覺得是人的問題也有,有部份人唔喜歡油船.
ot:請大家能平心而論,再強調,油船總要些空間.
作者: 神棍    時間: 2008-4-22 02:38
原帖由 shouldbe 於 2008-4-21 23:50 發表

我就覺得係油或電的問題,其實我已說過電船也可以好快,我覺得是人的問題也有,有部份人唔喜歡油船.
ot:請大家能平心而論,再強調,油船總要些空間.

我都非常同意  快慢冇標準  大家自律和安全行駛就可以了  船要玩浪  車要打滑 飛機要玩風 係人都知~有問題可以直接問一下  在討論區說人不是有何用  討論區是大家對船仔的見解和分享 不是吹水區或針對某種船的地方
作者: kam2004    時間: 2008-4-22 09:08
原帖由 神棍 於 2008-4-22 02:38 發表

我都非常同意  快慢冇標準  大家自律和安全行駛就可以了  船要玩浪  車要打滑 飛機要玩風 係人都知~有問題可以直接問一下  在討論區說人不是有何用  討論區是大家對船仔的見解和分享 不是吹水區或針對某種船的地方

that is  right
作者: bigcar    時間: 2008-4-22 21:51
...............

作者: Barry28    時間: 2008-4-23 21:15
原帖由 bigcar 於 2008-4-22 21:51 發表
...............

???
作者: sailorboy    時間: 2008-4-24 08:56
原帖由 Patrick6 於 2008-4-20 20:53 發表

Boat friend,

你的 600 仔行電定是行油 ,
作者: kam2004    時間: 2008-4-24 17:14
標題: 回復 31# 的帖子
朋友!依我當日所見!應該是行油的,因為有油雞!!但可能是象真船,安裝了內燃器發系統都不定!!
作者: Patrick6    時間: 2008-4-24 18:03
原帖由 kam2004 於 2008-4-24 17:14 發表
朋友!依我當日所見!應該是行油的,因為有油雞!!但可能是象真船,安裝了內燃器發系統都不定!!

無錯, 600仔同水上電車都係油雞!
作者: sailorboy    時間: 2008-4-24 21:33
原帖由 Patrick6 於 2008-4-24 18:03 發表

無錯, 600仔同水上電車都係油雞!

Patrick 6  定是 Patrick 16 船友

你600 仔行幾級engine, 以下是初行電時片 ,後自加波齒行Ox 15 級

http://www.youtube.com/watch?v=axVcSkjAXfU

作者: Patrick6    時間: 2008-4-25 21:50
原帖由 sailorboy 於 2008-4-24 21:33 發表

Patrick 6  定是 Patrick 16 船友

你600 仔行幾級engine, 以下是初行電時片 ,後自加波齒行Ox 15 級

http://www.youtube.com/watch?v=axVcSkjAXfU

sailorboy 船友,

我以前好天真好傻(亞嬌上身! ), 頭腦比較簡單, 所以改船都比較簡單, 我只係好簡單地裝了一個engine mount 落個原裝麼打座個位, 跟住就咁裝部O.S 15級落去行軟軸直出(無行波箱), 就係咁隻船就玩左幾年啦! sailorboy 兄你好多船呀!

btw, 如果明天無落雨的話, 明天下午好可能有兩隻"嬌嫂"遊艇(600仔及800仔)出現維園

作者: sailorboy    時間: 2008-4-25 23:38
原帖由 Patrick6 於 2008-4-25 21:50 發表

sailorboy 船友,

我以前好天真好(亞嬌上身! ), 頭腦比較簡單, 所以改船都比較簡單, 我只係好簡單地裝了一個engine mount 落個原裝麼打座個位, 跟住就咁裝部O.S 15級落去行軟軸直出(無行波箱), 就係咁隻船就 ...

Patrick 6 boat friend,
屋 前己平放了三隻, 明天我沒有空, 你放800仔,有相睇嗎
作者: Patrick6    時間: 2008-4-25 23:50
原帖由 sailorboy 於 2008-4-25 23:38 發表

Patrick 6 boat friend,
屋 前己平放了三隻, 明天我沒有空, 你放800仔,有相睇嗎

800仔係我個朋友的, 行雙麼打波箱 + 9.6V電, 好似好勁 (其實我都未見過隻800仔的真身), 如果明天去得成, 一定拍D 相及片放上黎比你睇下, 另外佢隻800仔上面的兩個囡囡, 索過我的兩個好多!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2