RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kk107423
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FGX出左貨未呀?

civicboy 發表於 2011-10-28 15:36:00 | 只看該作者
回復 herbert1 的帖子

係喎....不過無睇埋後面呢...
原來用來計油架....
The drag coefficient is a common metric in automotive design pertaining to aerodynamic effects. As aerodynamic drag increases as the square of speed, a low value is preferable to a high one. As about 60% of the power required to cruise at highway speeds is used to overcome aerodynamic effects, minimizing drag translates directly into improved fuel efficiency.
For the same reason aerodynamics are of increasing concern to truck designers, where greater surface area presents substantial potential savings in fuel costs.

咁HUMMER用油一定用過F1
herbert1 發表於 2011-10-28 15:14:28 | 只看該作者
herbert1 發表於 2011-10-28 15:11:39 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 15:03
Ching...你睇清楚先啦...
Automobile Drag coefficient
"Figures given are generally for the basic m ...

Ching , The drag coefficient is a common metric in automotive design pertaining to aerodynamic effects. As aerodynamic drag increases as the square of speed, a low value is preferable to a high one.

A low value is preferable to a high one , cd value 高 , 風阻大
Marco明 發表於 2011-10-28 15:08:37 | 只看該作者
cHRisTiAN 發表於 2011-10-28 14:57
制作中~~~

ps:開殼柱孔時,最好自己度一次,原裝唔岩位.

ching好快手~~~
好似唔係原裝鈴喎.......原聞其詳~~~
civicboy 發表於 2011-10-28 15:03:38 | 只看該作者
herbert1 發表於 2011-10-28 14:39
""""""""""你果架乜車??? 風阻細得過F1???

如果有4個轆D車, 風阻細得過F1,

Ching...你睇清楚先啦...
Automobile Drag coefficient
"Figures given are generally for the basic model. Some "high performance" models may actually have higher drag, due to wider tires and extra spoilers"
呢個"數字"唔係代表高就=風阻大喎...
係話佢個coefficients高炸喎...
即係話就算F1車殼風阻係大, 不過效率高,影響最細
數寫越細, 效率越細...炸喎
cHRisTiAN 發表於 2011-10-28 14:57:04 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

制作中~~~

ps:開殼柱孔時,最好自己度一次,原裝唔岩位.
herbert1 發表於 2011-10-28 14:39:18 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 14:19
你果架乜車??? 風阻細得過F1???

""""""""""你果架乜車??? 風阻細得過F1???

呢架車就必定可以取締F1用來鬥車!

你有無見過飛機係平頭架...
ONLY F1 個頭, 風阻都已經比房車細啦...

如果房車風阻細過F1, 洗鬼用咁多$攪F1
你知唔知一架真F1幾$, 淨係成SET車殼,都唔講佢係唔係炭纖
都唔知可以買幾架拉里, 波子, 林寶!
仲有呢D唔係叫房車, 係叫超級跑車
房車係CIVIC, ACCORD, BENS S500, BMW M3, M5...""""""""""""""""""""""

http://en.wikipedia.org/wiki/Automobile_drag_coefficient

cd:0.7 to 1.1        typical values for a Formula One car (downforce settings change for each circuit)

0.27           Mercedes-Benz S Class(0.268 with Sport Package) 2000–2005
0.35        BMW M3 Convertible        2005
cd:0.33        Honda Accord Sedan        2002
cd:0.32        Honda Civic (Sedan EX)        1996-2000
cd:0.57        Hummer H2        2003

Hummer都係0.57咋 , drag 細過咁多$攪F1

根據你所講"""如果有4個轆D車, 風阻細得過F1, 呢架車就必定可以取締F1用來鬥車!""" , Hummer就必定可以取締F1用來鬥車 , 太神奇了!!!

herbert1 發表於 2011-10-28 14:38:42 | 只看該作者

pls del~~
civicboy 發表於 2011-10-28 14:32:09 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-28 14:12
我係話如果有咁強既下壓力就可以煩少d setting姐......無話完全唔使set喎
外國車手大部份既做法係(只 ...

你都要睇下人地用乜動力, 跑乜呔, 乜場...
如果 F104 PRO 全車已偷輕
架車本身全備(有電,有殼) 1000G左右...
(果個TAMIYA廠車手, 你估佢架車用原裝纖維底板呀,原裝十字頭果D鐵螺絲呀)
17.5T 開TURBO, 行膠呔
就一定要加啦...
如果唔加, 直路開TURBO, 都唔知去左邊啦...
仲有SET平衡呢...
herbert1 發表於 2011-10-28 14:30:42 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 14:19

Ching, 房車真係風阻(drag)細過F1 , 你可以唔信,但呢個係事實
civicboy 發表於 2011-10-28 14:19:17 | 只看該作者
herbert1 發表於 2011-10-28 13:34
就真車已然 , 房車風阻較細 , 下壓力都較細,但方程式既車,下壓力大,但風阻都係大過房車好多好多 , 方程式 ...

呢架車就必定可以取締F1用來鬥車!

你有無見過飛機係平頭架...
ONLY F1 個頭, 風阻都已經比房車細啦...

如果房車風阻細過F1, 洗鬼用咁多$攪F1
你知唔知一架真F1幾$, 淨係成SET車殼,都唔講佢係唔係炭纖
都唔知可以買幾架拉里, 波子, 林寶!
仲有呢D唔係叫房車, 係叫超級跑車
房車係CIVIC, ACCORD, BENS S500, BMW M3, M5...
herbert1 發表於 2011-10-28 14:13:07 | 只看該作者
睇過外國科林,普遍黎講加重車尾係有效增加車尾摩擦力,間接改善甩尾問題

如果玩白豬既速度,基本上用乜翼,分別都唔會太大
Marco明 發表於 2011-10-28 14:12:40 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 14:01
如果可以單靠個殼就可以解推頭甩尾問題的話
咁就各廠家出一個殼就得啦...
仲洗出其他OPTION件...什麼偷 ...

我係話如果有咁強既下壓力就可以煩少d setting姐......無話完全唔使set喎
外國車手大部份既做法係(只講重量setting) :
1. 頭下臂每邊加10g鉛
2. 每邊tray(esc tray & radio tray)加60g鉛
3. 用加重中座 & 鋼尾軸
4. david jun就話係車殼引擎頂蓋位(車手頭盔後面)加20-30g鉛

我都打算去逐樣試下......
civicboy 發表於 2011-10-28 14:01:26 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-28 13:42
風阻就肯定係f1殼比房車殼少好多.........
至於下壓力.......我本人絕對唔同意.....如果真係有咁強既下壓 ...

如果可以單靠個殼就可以解推頭甩尾問題的話
咁就各廠家出一個殼就得啦...
仲洗出其他OPTION件...什麼偷輕加重都唔洗啦......

睇左咁多外國車手SETTING, 佢地無講點解決推頭甩尾問題??

用乜殼係個人問題...我鍾意你未必鐘意架喎...
我之前玩TOURING都用世界冠軍用個D殼...
點解我又揸得唔好呢...未自己SET車同揸車問題
Marco明 發表於 2011-10-28 14:00:23 | 只看該作者
herbert1 發表於 2011-10-28 13:53
拿拿拿,你又搞錯左啦

普遍黎講下壓力大,風阻會大,但唔同形狀,設計 , 風阻同下壓力既關係係會變 ...

又係喎.......咁當我無講過風阻啦~~~
淨係睇下壓力
herbert1 發表於 2011-10-28 13:53:54 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-28 13:42
至於下壓力.......我本人絕對唔同意.....如果真係有咁強既下壓 ...

拿拿拿,你又搞錯左啦

普遍黎講下壓力大,風阻會大,但唔同形狀,設計 , 風阻同下壓力既關係係會變.......

一d車少風阻,但大下壓力,有d車有大風阻,但少下壓力 , 下壓力=/=風阻

以車仔黎講,我唔認同RC F1尾翼下壓力係大過快車殼尾翼
Marco明 發表於 2011-10-28 13:42:45 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 13:05
以星星F1車殼計, 佢樣真度比任可房車樣真...
加上車架同車殼配合, 成套F1車殼風阻及下壓比較
一定係F1好 ...

至於下壓力.......我本人絕對唔同意.....如果真係有咁強既下壓力就唔使煩咁多setting了

ching你玩開邊架f1 ??? 我都想知邊款f1殼/翼可以有咁強既下壓力.....等大家f1友可以煩少d甩尾/推頭問題
herbert1 發表於 2011-10-28 13:37:41 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-28 12:54
anyway…無完美既設定…最重要自己揾到自己鍾意既設定
我睇過外國車手設定大部份都會加100-130g係 ...

ride tire張紙仔話 for better running condition, add 30 to 60g weight onto the rear spoiler

至少我加重架車係好走左
herbert1 發表於 2011-10-28 13:34:02 | 只看該作者

就真車已然 , 房車風阻較細 , 下壓力都較細,但方程式既車,下壓力大,但風阻都係大過房車好多好多 , 方程式風阻上係輸比房車好多.......

但好多時真車既理論未必完全用係玩具車上

herbert1 發表於 2011-10-28 13:25:49 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 13:05
以星星F1車殼計, 佢像真度比任可房車像真...
加上車架同車殼配合, 成套F1車殼風阻及下壓比較
一定係F1好 ...

Ching , 下壓力同風阻無必然關係架