RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

sakata 發表於 2015-4-10 09:18:16 | 只看該作者
lawlaw36 發表於 2015-4-10 00:23
謝回答,仲想問塊cc3d你地係用咩方案減震,見好多人講用3m双貼,但又用羅c上緊左,咁其實有冇減震作用 ? ...

我個人覺得CC3D無須減震
因為CC3D要即時感應機的狀態
如果緩衝了變相感應會遲鈍左
simson99w 發表於 2015-4-10 09:25:51 來自手機 | 只看該作者
謝回答,仲想問塊cc3d你地係用咩方案減震,見好多人講用3m双貼,但又用羅c上緊左,咁其實有冇減震作用 ? ...

冇做防震都咁好飛
simson99w 發表於 2015-4-10 09:33:53 來自手機 | 只看該作者
測試完 rcinpower 2204, 沿用5045槳,起飛重量加重至650gram, 模擬換了Naza lite後的重量

結果 hover.... 都係9min, 同 1806 motor 一樣9min
結論: 5吋槳發揮不到2204摩打的威力
新手David 發表於 2015-4-10 10:27:35 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-9 00:43
Flip 唔係我杯茶

尼緊裝 Minix + GPS

師兄, 我都正準備入哩套飛控, 你幾時試飛?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-4-10 11:22:24 | 只看該作者

CC3D可以硬裝係機身唔洗減震 , 因為已內置電子FILTER 過濾有限0既震盪 ,
有D人話加減震好有用, 講到唔用唔得 , 我更聽過話唔用架機會失常亂飛咁話 ,
我唔反對人地用減震 , 但我就從來都唔用 , 砌過半打小四軸都未試過因為太震而出事 !!!

樓主| 法師傅 發表於 2015-4-10 11:30:58 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-10 09:33
測試完 rcinpower 2204, 沿用5045槳,起飛重量加重至650gram, 模擬換了Naza lite後的重量

結果 hover....  ...

咁即係有個結論  , 起飛重左 , 都一樣9分鐘 , 即係呢隻摩打慳電左 !

不過咁 , 銀燕1806 , 用6045 都比 5045 飛多成分鐘 ,
只係炎夏用6045會幾熱下 , 不過我上年都係咁玩左成個夏天 ,
果套摩打仲在生用緊
咁又係唔係代表 用5寸發揮唔倒銀燕1806 ?

simson99w 發表於 2015-4-10 11:37:32 來自手機 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-4-10 10:27
師兄, 我都正準備入哩套飛控, 你幾時試飛?

今日裝機,今晚試機
henry_lok 發表於 2015-4-10 11:42:25 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2015-4-9 22:51
請問除左taobao, 鴨記有冇mobius賣? 如有一般賣幾錢?
我見網上有mobius action cam/808 #16/808 #26, 其實 ...

有冇ching幫幫小弟...
chung212 發表於 2015-4-10 11:54:48 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2015-4-10 11:42

Y拍(13/F)有,打電話去問問
chung212 發表於 2015-4-10 11:57:39 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-4-10 11:30
咁即係有個結論  , 起飛重左 , 都一樣9分鐘 , 即係呢隻摩打慳電左 !

係5045特別食電姐
YTM 發表於 2015-4-10 11:57:52 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2015-4-10 11:42

已PM你, 希望幫到你.
henry_lok 發表於 2015-4-10 12:06:24 | 只看該作者
thx 2位ching
simson99w 發表於 2015-4-10 13:06:25 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-4-10 11:22
CC3D可以硬裝係機身唔洗減震 , 因為已內置電子FILTER 過濾有限0既震盪 ,
有D人話加減震好有用, 講到唔用 ...

Yes,  Tune機基本功
simson99w 發表於 2015-4-10 13:15:07 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-4-10 11:30

可以話 1806 已足夠扭力運轉 5吋槳,

而2204雖扭力更大,但在同樣2300kv 和 5吋槳設定下,沒有優勢,除非用6吋槳,將扭力轉化為升力
 樓主| 法師傅 發表於 2015-4-10 14:05:21 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-4-10 11:57
係5045特別食電姐

果位C兄測試係 "沿用5045槳" , 即係 5045 一直無影響AB比較

食電係正常 , 但45升力比30大 , 鍾意用邊隻就各有所好 , 我就幾鍾意5045 6045 ,
近日多左ATG 5040 6040 , 我仲未得閒用 , 不過好多老友都話正 !!!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-4-10 14:25:29 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-10 13:15
可以話 1806 已足夠扭力運轉 5吋槳,

而2204雖扭力更大,但在同樣2300kv 和 5吋槳設定下,沒有優勢,除 ...

無錯 , 所以一早好多人都講過 , 用5吋就1806 , 6吋就 2204 , 2300kv計 , 轉速無提升 , 但2204比1806 體重增加 , 用5吋當然無咩著數 !
好彩係呢隻QAV摩打叫慳電, 否則可能仲飛少成分鐘 !!!

其實1806 根本就係FOR 5吋槳 用 , 其實6吋都無問題 , 頂盡都係飛少1分鐘都無 !

所以我前後買過廿幾隻 銀燕 1806 , 家陣仲有3架飛緊 , 5045 6045 都係咁用 !!!

講起摩打 , 好早期襯熱鬧買左颱風2206 , 因為得1900KV , 一定要6吋 ,
好鬼重 , 6030 都唔夠升力 , 後悔買了 ...
下圖呢隻100g重0既機架 , 用獅子1300測試 , 6045 , 圖傳鏡頭都未上 ,
3.5v落黎 , 都只係飛倒 5分鐘 , 陰鬼公

樓主| 法師傅 發表於 2015-4-10 14:32:26 | 只看該作者
lawlaw36 發表於 2015-4-9 19:55
sorry,想問一下[記得你地之前講過但搵唔返],如果想唔用分電板,正負線直接一起應點接,有冇相睇下,係咪就 ...

對了 , 4隻電變紅黑各自焊埋一齊 , 對番電池紅黑線就ok , 如果有位 , 用分電板會整齊D , 修理換電變都方便D ,
當然最好就係買隻已經設計埋分電線路0既機架啦
simson99w 發表於 2015-4-10 16:22:34 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-4-10 14:25
無錯 , 所以一早好多人都講過 , 用5吋就1806 , 6吋就 2204 , 2300kv計 , 轉速無提升 , 但2204比1806 體重 ...

1300電唔夠我玩,我想試2600mah ^o^
 樓主| 法師傅 發表於 2015-4-10 16:35:34 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-10 16:22
1300電唔夠我玩,我想試2600mah ^o^

240 用 2600 ? 你目標係咪 20分鐘 ? XDD
穿越0既話 , 我都係覺得 1300-1500 左右最好飛 (足電量0既話)  , 主要係靈活 , 6分鐘左右都夠皮 !
見你幾條片都係高飛 , 咁高飛0既時間又真係好快過 , 可能無咁緊張 ,
早期我都係高飛 , 成日都好似飛無耐就無電咁 ...  
isaac006 發表於 2015-4-10 21:38:43 來自手機 | 只看該作者
岩岩入咗16對ATG6040, first impression幾好,包裝好過晒FC同GF,質素睇落好好, 模印冇好似fc 槳咁突出黎,整體感覺平滑,不過平衡都係可以再好啲啲。今晚未叉電冇得飛,希望聽日可以試吓