RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 88808|回復: 669
打印 上一主題 下一主題
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

Marco明 發表於 2009-8-24 13:50:54 | 顯示全部樓層
都影得幾好喎~~~
Marco明 發表於 2009-8-26 17:01:58 | 顯示全部樓層
頭先check towerhobby..........
SC10多左勁多option parts.........慘喇
Marco明 發表於 2009-8-26 18:24:40 | 顯示全部樓層
行走表現方面, 限滑既用途唔係TORQUE LIMITER, 唔應該對平時行車有影響, 什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比, 輪呔大小, 重心位置, MOTOR OUTPUT (例如TIMING, THROTTLE EXP) 甚至乎中差油濃度
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 16:09

我都覺得唔係絕對.......
限滑一定會對行車有影響.........你試校鬆d個限滑去入彎......一定無哂扭力
雖然有好多野都可以影響wheelie.......但係我覺得最先會影響到既係摩打.....之後就係個限滑
限滑太鬆.....摩打d力根本傳唔到去大減齒到........行都行唔到啦....仲話wheelie
Marco明 發表於 2009-8-27 10:03:17 | 顯示全部樓層
張圖有呢句咩?anyway....你鍾意較到個限滑好緊好緊o黎wheelie都得o既,咪由佢冇左個作用囉
smallfaifai 發表於 2009-8-27 09:59

真係有呢句喎......
Marco明 發表於 2009-8-27 10:19:27 | 顯示全部樓層
係呀!!! 我真係唔曉玩電車d野架 .........依你咁講, 個限滑係長時間卸去多餘既torque可? 咁諗arm架la, 買定個靚d風扇吹住個限滑啦

咁大影響咁有用又唔見d buggy/truggy有限滑? 有呀! 十幾廿年前kyosho第 ...
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 18:36

我明明係好地地咁討論個限滑.......呢位人兄就回應左我上面果段野........你地話邊個黎攪寸個party先
睇左咁耐........呢位人兄一見到有人唔buy佢既意見.....佢就會用挑釁性既字眼去回應.......咁叫討論??
sorry我off左topic........

入返正題......無錯限滑係保護成組波箱........但係我覺得個side effect就係浪費動力/扭力(太鬆既話).....
太緊就無左保護作用..........順理成章校緊d個限滑.....即係多d動力傳去波箱再去車輪....自然就易d wheelie..........我係話易d.....唔係一定
Marco明 發表於 2009-8-27 22:02:25 | 顯示全部樓層
去一轉tko睇吓我地玩你就明架
再問一問咁就得咗
我都係比佢地毒
先tko後解毒
ken8298 發表於 2009-8-27 21:57

係呀~~~係tko吹水多過玩
Marco明 發表於 2009-8-27 23:40:21 | 顯示全部樓層
rc mart 番左貨、下星期去攪。
想問下師兄們點"令"部野入去呀?
小弟住荃灣.........步兵
starlam 發表於 2009-8-27 22:54

我見有ching張架車鎖係手拉車(鐵果d)拉住行.......都ok方便
仲要係e-revo......e-maxx應該都無問題
Marco明 發表於 2010-11-10 14:27:55 | 顯示全部樓層
我地都好耐無去,而家塊地點?係米愈黎愈嗅?我都想搞返次Monster大轆車之日。等各工房大轆車車主一等聚下交 ...
22年 發表於 2010-11-10 14:18

呢個主意非常好~~~雖然我無monster車但都會去攪串個party