RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13258|回復: 148
打印 上一主題 下一主題
收起左側

老番PG.....

RCman 發表於 2009-9-11 12:24:46 | 顯示全部樓層
嘩!PG都老番?........買來改裝都好bor
RCman 發表於 2009-9-11 12:35:57 | 顯示全部樓層

我只係想買渣古或高達老番...個高達改做吉母...ehhe
RCman 發表於 2009-9-11 14:56:21 | 顯示全部樓層
我都有PG RX78......我仲係一出就買......成千銀........
AMAT 發表於 2009-9-11 14:52

依傢RX78, 渣古約$650-750
RX178 $880
其實,依傢新出的MG都貴左好多,可能活動能力大所以真係多左parts
一盒MG v2.0要$220-280左右
RCman 發表於 2009-9-11 15:17:37 | 顯示全部樓層
師兄多數係邊度買模型
利物佬 發表於 2009-9-11 15:13

最平係Kwai Fong...不過佢D款唔齊,但MG比出面平。
我買過一盒馬沙格老古古V2.0 $189 ja
其次....MK皆旺都算平
RCman 發表於 2009-9-11 15:25:13 | 顯示全部樓層
我買得好睇心情......有時去日通買都夠膽死........

不過近年係買過呢個RX78 VERSION 2.0之外......都冇係香港買.......

架G戰機呀,O的MACROSS F,全部係國內買.....
AMAT 發表於 2009-9-11 15:19

G Fighter 係MK 船仔賣緊$258
RCman 發表於 2009-9-11 15:28:31 | 顯示全部樓層
我住葵青區,所以我都係係葵芳買
以前葵廣2樓阿伯仲係度果陣,地下阿姐會平D
阿伯執左之後就加返價,部 HI NU GUNDAM 加左成 40 蚊

新都會頂必勝客果層都有問模型店,1/100 D 款都好齊,想搵舊野都可以 ...
利物佬 發表於 2009-9-11 15:26

你住果邊...一定去果道啦...最平傢啦
不過二樓果間摺左..真係少左好多去果個場的意欲
RCman 發表於 2009-9-11 15:34:58 | 顯示全部樓層
師兄玩呢類模型會唔會上埋色 (我睇需要ONLY,因為 MG D 色都好齊,另外而家新出的 GUNDAM 都好齊色)
會唔會劃線 (線我就必劃,劃左立體好多)
利物佬 發表於 2009-9-11 15:28

我有噴油傢
最近期的作品....都個幾兩個月前,

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

因為跟住summer去左兩次旅行無時間。
8月尾去左睇台場高達...依傢真係拆緊添啦
RCman 發表於 2009-9-11 15:45:42 | 顯示全部樓層
我就唔噴O既.....我係最多某O的位上下色......同埋滲下線.......
今期果隻MACROSS F已經係油得最多......
AMAT 發表於 2009-9-11 15:43

Macross VF-25果盒....見都我都怕怕....好多野砌呀...有D位又難上色...
想要....都係買超合金果款算啦....$999
RCman 發表於 2009-9-18 15:41:32 | 顯示全部樓層
GUNTANK好似出咗喇播~
有冇人入咗貨呀!?哈!

國內賣成RMB259.......
AMAT 發表於 2009-9-18 15:38

出左,我出開去都會買....等緊V作戰計畫
RCman 發表於 2009-9-18 16:13:56 | 顯示全部樓層
買佢又要買埋鐳射大炮.......

你買咗G戰機未?要買埋先係喎~哈!

幾時會出埋呢個木馬號~
AMAT 發表於 2009-9-18 15:55

鐳射大炮砌好

登錄/註冊後可看大圖

高達1.5OYW 版砌好

登錄/註冊後可看大圖

G戰機及高達2.0V買左未砌
所以呢部一定買
RCman 發表於 2009-9-18 16:49:08 | 顯示全部樓層
其實呢d模型係點樣翻架, 將正版d件一片一片咁去倒模 ??
800mah 發表於 2009-9-18 16:37

我估現在會用抄數機
不過可能因為老番廠做金屬模的精度問題,仲有就係現在呢D模型的己經設計得好精密,
都己經不是用上下模甘簡單,而是用覆合式有機關開合的模具。
另老番都有一定難度。
現在抄數機己好多廠都有用,你見人地由1:32的巴士模型放碼去到做1:16的RC...都是用類似的技術。
不過放碼就會在電腦內再計一次size, 用3D printer 打印出立體手辦.....
RCman 發表於 2009-9-18 16:54:53 | 顯示全部樓層
點會用抄數機啦........抄數機抄唔到果O的坑紋位O架.......

一定係用鍍銅皮再電蝕模最快..........

至於你話複雜......其實唔多複雜,仍然係上下模,但有行下位咁大把.
就算係幾色都係咁做.
AMAT 發表於 2009-9-18 16:51

老番有無多色成形傢?
另...如果好似2.0V gundam腳中間果件硬+軟膠一次成型又番唔番到呢?
RCman 發表於 2009-9-18 17:17:08 | 顯示全部樓層
老番有冇多色成形?

其實宜家BANDAI好少可會一件膠啤幾隻色.......
通常都係一塊件有幾隻色.........咁樣做法易整好多.......

呢件就係老番多色件......
http://pic.yupoo.com/lemanliu/32cc98a3e98d/jgp ...
AMAT 發表於 2009-9-18 17:11

有日我行過女人街....唔見到有老番PG
RCman 發表於 2009-9-24 16:50:58 | 顯示全部樓層
有人問有冇出過RX78 PG老翻....問過係冇......

http://item.taobao.com/auction/i ... acf98ae2c4ca3.jhtml
WING GUNDAM就有......

http://item.taobao.com/auction/item_detai ...
AMAT 發表於 2009-9-24 10:26

我只係對RX-78, 渣古及GP01 PG...情有獨鍾
RCman 發表於 2009-9-24 23:56:43 | 顯示全部樓層
買左MG 太空坦克了!
港版有片金牌
RCman 發表於 2009-9-25 08:53:07 | 顯示全部樓層
雖然我唔係好鐘意guntank... 但塊金片好正...

快d砌起佢啦, 想睇下完成品係點樣..
2slow 發表於 2009-9-25 00:26

我地太空坦克都係一般,不過叫做儲齊V作戰三寶羅
RCman 發表於 2009-9-25 08:54:57 | 顯示全部樓層
金乜O野牌啦.....一係膠一塊....一係鐵片一塊......
其實唔多實際加唔多值錢.....哈!
AMAT 發表於 2009-9-25 00:40

真係一般傢ja,不過都儲下羅.....$279+$10傢。
之前有fd同我講kwaiFong 賣$259包牌添...不過差幾十算啦,前晚同fd係MK食飯順便買左了。
RCman 發表於 2009-9-29 16:26:31 | 顯示全部樓層
好∼痕呀-好痕呀........好∼痕呀-好痕呀....!....搓∼搓∼搓搓搓....快D搓枝@@膏.......
APPLE 發表於 2009-9-29 16:02

你都好無了 .............好明顯....你又係counting fingers today
RCman 發表於 2009-9-30 09:01:57 | 顯示全部樓層
嘩!好快手bo....
RCman 發表於 2009-9-30 12:40:31 | 顯示全部樓層
想趁機問問
有冇師兄知道點樣噴油做到舊化?
Dean 發表於 2009-9-30 12:06

呢D不能用三言兩語就話到你知
廣華街有間賣模型及手辨的鋪頭,
有開班敎人砌模型,$900四堂。
可能幫到你