RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: michealp
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電保養問題 (玩車後點差d鋰電)

Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 00:24:23 | 顯示全部樓層

咁好簡單,唔玩就得
我唔覺得Li-Po有幾煩嚕
唔過放唔過差唔差滿佢黎擺就基本上唔會有問題
依家d電變又已經可以set cut-off voltage
差機又有cut-off
我真係唔明有幾頭大......
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 00:43:08 | 顯示全部樓層
我自己試過差滿擺兩個星期冇事,最多兩個半
limit我覺得玩到3.5-3.6@cell已經好夠(試過玩到得3.2@cell,有少少溫度,但係唔係熱,冇漲)

如果咁多排電,我會睇下有冇機會玩得哂(排排5000mah 40c都玩好耐)
如果預計自己玩得哂,我會去玩之前先差
如果唔係,我會差4-5排去7.8v擺到再下一次玩之前先差
其餘果d(5-6排)會玩之前先差

之後shift黎差同玩

成10排.......玩成日?
我玩兩排都玩到2個幾3個鐘.......
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 01:47:32 | 顯示全部樓層
注意鋰電唔好用到盡.....架車慢咗便換電....ok
CIVICMAN 發表於 2009-10-27 01:18

用得到佢慢左都over-discharged啦......
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 07:53:24 | 顯示全部樓層
最好買個鋰電"BB"器啦~
咁就唔怕玩過籠啦~~
lws920 發表於 2009-10-27 02:00

BB器都唔一定準
上次玩完先知個電變cut-off係3.2v@cell......
之前玩到3.5咁上下頭燈會暗(因為玩Q5燈)
咁岩新殼冇用,就唔知佢冇電=.="用到得返3.2v@cell