RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: gattermond
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手中毒,想請教 - 唔該0西先

gattermond 發表於 2009-11-16 16:29:26 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
無玩 RC 幾年,2 weeks 前本來只係入兩架 Kyosho Dnano 玩吓
本來諗住上網 search 吓 Dnano D information......就比我揾到 rc -evo....
呢個網真係毒到得人驚
註冊左 2 weeks 唔夠,已係越嘢版比 D Ching 毒到入左一架 Buggy (Kyosho DRX VE) , 一架 Monster Truck (Traxxas Summit) ,兩架 Team Losi Micro-T ,同一架 Rock Crawler (SCX-10) 再加支 4PK.......
再走到嚟呢版........毒到非常
言歸正轉
我見好多 Ching 講 N scale 係一個比較 common 嘅比例
1) Kln side 边度多 D Kato 呢
2) 想玩吓 layout , 但無時間好似各 Ching 甘有心機慢慢砌 / design 個 layout,Kato 有冇 D kit set 可以唔使點砌都做到呢

另外我見 Mauri set Pro-Z 好似好"的色",爬過 post 知價錢比 N scale 貴,但好似幾方便0甘,唔知邊度多款揀呢 ??

小弟可能可用到 3米 x 2米玩,有乜見意吓新手呢?
Thanks a lot 各 Ching 大大
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-16 17:12:07 | 顯示全部樓層
2# 阿柴

Thanks reply Ching
星光行多 Kato and Marui?
因想比較吓先入手,唔知去邊好...............
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-16 18:11:56 | 顯示全部樓層
5# 阿柴

Thanks a lot Ching sin
如陣間買唔到 2012 戲飛,有籍口叫 gf 陪我睇火車
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-17 11:03:09 | 顯示全部樓層
如果屋企夠地方,我個人建議玩(HO)比例,因為像真D,可以玩集電弓,但係(HO)比例的日本車款就少D,如果你係鍾意日本車多D,玩(N比例)就會多些選擇..
**我以前就係先玩(N)後轉玩(HO)加DCC,玩緊(駕空軌道)..
B仔 發表於 2009-11-17 08:08

Thanks Ching 意見
因新手上路 and 怕自己得三分鐘熱度,想向經濟小小埋手先 (我怕 ho 会好貴)
同時因小弟比較鍾情日本野,所以我估会向 N scale 埋手
想請教一吓 Ching , what is DCC?N scale 無 DCC ?
新手乜都唔識,唔好見怪
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-17 11:37:04 | 顯示全部樓層
13# 阿柴

唔該阿柴 Ching
o甘即係唔有 HO 可以玩 DCC?
有乜 Ho 同 N scale brand 好呢 (我 this moment 只知 Kato and 一個 "T" 字頭 brand)
Actually Ho 同 N 嘅 Size 差多唔多架?
仲有,玩 N scale 同 Ho,有無 D 套裝好似 Marui 甘有 D 場境,唔使下下自己搞嘅 layout 呢?
Thanks a lot
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-18 13:19:35 | 顯示全部樓層
17# 阿柴

尋日去過三和,Roco D starter set $4K 零都可以接受,見到 Roco D Steam 火車頭真係好正 (HO),但個頭 already expensive than a starter set

甘買 set starter and a steam 我仲 afford 到,但要整個 layout , 對新手無異係個難度......尤其 design 個路軌

但 N scale , Koto 同 Tomix D 日系火車又係我杯茶,最衰有 light , no sound ..........

而家最怕兩個 scale 玩0西,0甘就大 0 樂
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-18 17:29:52 | 顯示全部樓層
19# 阿柴

唔錯 bor Ching
我估玩 Layout N scale 会經濟 D.....
HO 就先玩繞場一週,有 mood 先用 layout
我今日應該先入手套 Kato N scale set
有時間就 post D photo 上嚟分享 la....
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-19 12:20:45 | 顯示全部樓層
22# JR100

Thanks JR100 Ching 提點
你講中0西,勁
係尋日之前,我的確 day dreaming 想玩 Layout ....
但去到 shop,先知路軌,控制.....都好多類型
最終决定只買最 basic Tomix set 加 Kato 山手線
再買多本 Catalogue "mic",先知 what is 由低做起,step by step
我尋晚砌完套 basic 軌,都感覺到樂趣所在
嚟緊会一步步買 D 複線,架空,交义.....先
玩得 ok , 再買 D traffic lamp ......
之後先再諗 layout lu
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-19 12:23:21 | 顯示全部樓層
21# 阿柴

經尋晚入手後.....
再加 JR100 Ching 提點
我估我嘅 Layout 夢.......
仲要一段時间
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-19 14:17:42 | 顯示全部樓層
25# 阿柴

想問一下
如果做 layout,control 有條線駁住軌,呢個接駁一般人 "遮" 唔 "遮" ga?
遮嘅話,Kato / Tomix 有無出 D 專用 parts 呢?
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-20 11:31:00 | 顯示全部樓層
Thanks Ching
唔知楠 Ching 或其他 Ching,有冇玩開 Tomix Nscale 呢?
我係佢本 Catalogue,見到有個 control ,個樣好 "架世" 吓
用我有限嘅日文 (其實即係睇漢字) , 都知係類似聲效嘅嘢
有無 Ching 知佢實際用途係乜?因好貴吓 wor , $100K yen 以上,折返港紙咪皮幾嘢...
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-20 12:13:23 | 顯示全部樓層
32# gattermond

有冇相可以SEE 下
阿柴 發表於 2009-11-20 11:51

呢舊,個樣好架世 ar
http://www.tomytec.co.jp/tomix/world/s2/index.html
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-23 13:01:29 | 顯示全部樓層

update 吓先
尋日又忍唔住,同個 friend 去完 TKO 睇 D Ching 玩油雞 buggy,又出左老尖入嘢
JR100 Ching 講得啱 ,玩火車要認定自己想玩乜,先一步步去入手
我諗左幾晚,都算決定左自己第一個目標
我好想整日本原宿站
其實想整原宿站,都有小小意義,因小弟第一次係外国坐火車 (除出國留學),就係山手線由新宿去原宿
Of coz , 我鍾意去原宿 shopping 又係另一個 point
上 Google map 睇完個地圖,我覺得以一個 new hand 將來要做原宿 layout , 難度比較小 , at least 無假山
所以 yesterday 先去入 Tomix 待車嗰一 set 軌,同入多架 Kato 常磐線,一步一步實現 my dream
想問吓各 Ching , Kato & Tomix D item , 係咪可以上網 order 架 ??
有無 web-site 可推介
Thanks a lot
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 14:20:49 | 顯示全部樓層
原宿 layout只係個車站都有成十一卡長,......地方都用唔少
Hokuriku 發表於 2009-11-23 23:38

Ching,請教一下,原宿個 station 要放成 11 卡車 ga ?
去就去過好多次,真係唔玩火車都無乜留意添
係咪有 D 書 / 綱站....可幫我更了解原宿站有 D 乜,可幫我將來做 layout 呢??
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 15:03:22 | 顯示全部樓層
呢件野其實作用不大, 基本都是同一般控制器一樣, 加上幾粒聲效制.... 價錢實在太貴, 唔值得! 與其用呢筆錢不如去買dcc 控制器
JR100 發表於 2009-11-20 18:36

Ching , 想請教吓
是否 Kato 同 Tomix 都可以加 DCC 的??
另外 , Kato 同 Tomix 都分別有出 DCC 控制器,還是其他廠出呢??
因小弟現時有兩架 Kato 車 (山手及常磐線) ,呢兩架車可加 DCC decoder 嗎??
其實 N scale 用在 DCC , 係咪只有著燈效果,還有什麼用途呢??
因小弟現用 Tomix 車軌同控制器 ,又唔知將來手痕会唔会入 Tomix 個 N-S2-CL controller,如 Kato 車上加 Kato DCC decoder , 会否得物無所用??
小弟太新手,唔知嘅仲有好多,希望有經驗嘅 Ching 可提點吓
因如 Tomix 軌用 Kato 車加 Dcc 係無用,我拿拿林轉會番去 Kato 仲嚟得切
Thanks 各 Ching
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 16:50:43 | 顯示全部樓層
48# Hokuriku

唔該0西 Hokuriku Ching information
但睇完都唔係好明
其實都自知想跟到個原宿站嚟做,我呢 D 新手可能性同 0% 無分別
因為基本運作架火車都係知 D 皮毛
我未買完所需軌道,电子嘢.......都唔敢諗去 start 個 layout
但有一點可能做到,就係知做原宿呢個站,最小放得落四條軌加 11 卡車,呢點對我 planning 時有 D 幫助。
唔知我有無理解錯,係咪即係先放兩條軌係中間行貨卡,左右再放一個月台,再係各月台另一邊放多各一條軌行客車,先再做站頭??

Wish Ching understand 我 up 緊乜
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 17:23:29 | 顯示全部樓層
呢個係南面表參道口的大約結構,紫色係站構
山手貨物線係無月台的通過線
Hokuriku 發表於 2009-11-24 17:04

Thanks CHing , this is very useful
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 17:49:32 | 顯示全部樓層
你而家有幾多卡車?
Hokuriku 發表於 2009-11-24 17:45

山手 4 卡
常磐 5 卡
遲 D 先買埋其他 D 卡 lu,有 budget 都買多幾 set 軌先
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 18:04:48 | 顯示全部樓層
57# Hokuriku

Thanks a lot Ching

等我消化一吓 sin
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-28 12:48:26 | 顯示全部樓層
1)嚴格來說, 只有dcc ready 既車先可以加dcc 晶片, 不過如果diy 就所有車都可以加, 不過當中有難有易
2) kato 有找flishmenn 出dcc controller, tomix 就沒有任何dcc
3) 可以, 不過要自己改
4) dcc 可以控制頭 ...
JR100 發表於 2009-11-27 21:36

Thanks a lot JR 100 Ching 詳解
好嘢,can 疊埋心水玩好小小 N scale 先玩 DCC lu