RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2952|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

日產LAFESTA 2011借MAZDA 5還魂登場....

CK4237 發表於 2011-6-16 00:18:57 | 顯示全部樓層
我覺得無乜問題,名貴嘅無錢買,唔使設計個筆,賣平D就OK.
CK4237 發表於 2011-6-16 23:27:12 | 顯示全部樓層
我覺得又唔係咁,如果萬事得 5係剛剛新出就應該唔會咁笨同日產OEM,但5係已出產了一段日子,所有零件同條生產綫都順晒,一早已回本,可能遲D會停產出過新型號,每種貨品新上市時係最貴嘅,一段時間後就會降價,因為要計晒所有設計支出,連生產零件嘅機器成本都計在內,當然有D零件係同其他廠買返來.但生產成本因大量生產而降低,(如電器產品,LCD電視就係最佳例證)除非無人買,萬事得就算有求於日產都唔會唔賺錢嘅,應係一家便宜兩家著,至於用家,都可能唔會理係萬事得OEM或者唔知(如我此等凡人)見係新車型號,個車型同車價又合意就會買.
CK4237 發表於 2011-6-17 00:06:14 | 顯示全部樓層

雖然話係新型號,但好多主要嘅野都會用返,新型號只會改小小,如錶板,頭燈,角燈,鬼面罩等,個樣見得耐,換個樣又會吸引到一D人買,好似你話齋....賺到盡.