RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 18908|回復: 127
打印 上一主題 下一主題
收起左側

拖船船友的新目標....(11月18日....WHAMPOA黃埔)

terper 發表於 2011-9-21 01:44:55 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位喜歡拖船, 或自己做拖船嘅老友,
HKST(Hong Kong Salvage and Towage)全新拖船TAIKOO - 太古(船名重用),
今日啱啱登場....
呢隻新船結構有啲似昔日嘅太古, 都係前半身較高, 後半身較低....
成隻船比用開嘅高好多, 長一啲....
另外有條吊臂仔喺左邊近船尾....
以下係今日影嘅一啲相(黃昏+天陰, 所以相較暗, 請包涵...)
隔離有基地同另一隻拖船SHA CHAU(沙洲)頂住, 所以未能影曬全相...
希望快啲影到啦, 最好當然係行緊嘅相...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| terper 發表於 2011-9-21 03:42:49 | 顯示全部樓層
回復 lui222k 的帖子

呢隻桂林好似只有約24m, 矮過同短過新TAIKOO(應約30-31m)好多..
新太古應同舊太古差唔多高...
不過無舊太古咁長(約35m)

另好似睇過網上有消息話HKST今年應有兩隻新船....
另一隻未見, 可能同TAIKOO一樣...

講起呢隻Guilin(桂林), 佢全速行真係好嘈....
"貢貢貢貢貢.....", 有時半夜行過真係.....
不過行得好大浪, 都幾形架.....
 樓主| terper 發表於 2011-9-21 21:56:56 | 顯示全部樓層
ar- 發表於 2011-9-21 03:48
桂林嘈冇法子喇,始終係平好多,佢同HKST  D做價差好遠

唔知呢隻太古会唔会係大陸做呢

桂林隻船身好似係CHEOY LEE船廠(好似叫財利....喺珠江的港資船廠)造...
但係引擎應同佢嘅姐妹船GUANGZHOU(廣州)一樣, 係日本出品...

新太古唔知係咪財利做...
唔知一隻造價幾多...
 樓主| terper 發表於 2011-9-21 22:01:44 | 顯示全部樓層
ar- 發表於 2011-9-21 03:50
有一輪HKST   D船在大陸做而家唔知點呢

SHA TIN(沙田), TING KAU(汀九) 同埋YUEN KOK(圓角)都係CHEOY LEE 船廠做...
佢哋都係2005年開始用到而家...
佢哋可以話係由日本造, 船名有"CHAU"字(如SHA CHAU....)嘅複製品...
 樓主| terper 發表於 2011-9-21 22:08:51 | 顯示全部樓層
antony_wong2001 發表於 2011-9-21 16:49
我嗰隻可以退休。

唔會嘅...
你嗰隻舊太古嘅外形有另一番味道...
比新嘅更大同更型....

以前未鐘意拖船,
望出去HKST見到太古, 米埔等...
總覺得佢哋有"大阿哥"嘅感覺...
因為佢哋比其他嘅大隻好多...
 樓主| terper 發表於 2011-9-21 22:11:33 | 顯示全部樓層

Thx...終於見到全隻船....
係咪今日影架?
頭像嗰張可唔可以都post?
 樓主| terper 發表於 2011-9-21 22:52:36 | 顯示全部樓層

真係thx....
原來背景仲有傳聞被廢棄嘅天星小輪...

講番新太古...
船身唔係太長...
但係高身同漲卜卜...
個樣都幾有趣...
 樓主| terper 發表於 2011-9-22 22:36:10 | 顯示全部樓層
今日見到佢嘅屋仔下層右前方被加上"B140205"....(見相)
呢個係咪船牌number呀?
另喺後一啲嘅"IMO"number係咪國際用嘅?
如知悉請告知...thx...

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| terper 發表於 2011-9-23 22:37:46 | 顯示全部樓層
回復 mtr051 的帖子

知道了...
多謝指教...

毎晚都見到隻新太古燈光火著...
可能有啲調教工作不斷做緊....
 樓主| terper 發表於 2011-10-21 21:45:07 | 顯示全部樓層

Thx...
我想知有乜地方可以影到呢啲拖船同貨櫃船喺貨櫃碼頭嘅近鏡?
我最近嗰都係去到青衣海旁盡頭,
但都仲有一定距離...
 樓主| terper 發表於 2011-10-24 01:14:19 | 顯示全部樓層

lui222k 同 cardo 兄,
唔該曬....
昂船洲大橋底海邊係唔係有啲防波堤嗰度呀?
我睇無認錯可能係無記嘅"潛行追撃"bosco同黃智賢吹水嗰度....
我楂車過去, 嗰度又好似入唔到去咁...
係咪要行一段路先入到?
 樓主| terper 發表於 2011-10-24 01:37:56 | 顯示全部樓層
新太古全相(攝於10月15日)

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| terper 發表於 2011-10-24 21:57:51 | 顯示全部樓層
cardo 發表於 2011-10-24 05:09
果度揸車入去都有一段距離~
你沿路會見到條天橋在上方~
沿橋底入到盡頭就見到堀頭路就到架喇^^!! ...

Cardo兄,
唔該曬...
等我揾日得閒再去睇睇先....

你就好啦...
我屋企對住HKST堆船,
但係都未有機會清楚見到新太古行緊個樣...
你有無影低佢呀?
 樓主| terper 發表於 2011-10-24 22:09:17 | 顯示全部樓層
回復 ar- 的帖子

ar兄,

請看e-mail,
兩張相已send咗...
粗粗哋, 請笑納....
 樓主| terper 發表於 2011-10-25 22:00:55 | 顯示全部樓層
cardo 發表於 2011-10-25 00:44
^^he~he~
我果日無帶相機,所以冇影到~
等我下次再入去時,一有立即影低佢~

所以重要圖片真係唔好放喺主機....

今日黃昏, 正面相....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| terper 發表於 2011-10-28 21:13:26 | 顯示全部樓層

呢兩日都唔見佢,
唔知去咗邊....
 樓主| terper 發表於 2011-11-1 00:42:26 | 顯示全部樓層
KK3140 發表於 2011-10-31 01:01
今朝TAIKOO返左黎喇

夜晚返到屋企望出窗...
又咁啱見到佢喺貨櫃碼頭嗰邊返嚟...
開得唔快, 聽唔到佢啲引擎聲...
 樓主| terper 發表於 2011-11-2 02:32:39 | 顯示全部樓層
KK3140 發表於 2011-11-1 21:07
如果引擎聲黎講,AP CHAU, CHEUNG CHAU, YEUNG CHAU, SHA CHAU呢幾隻D聲係最靚

係嗎..
都係沈厚低頻"貢貢貢貢...."+一啲類似齒輪聲...
LAMMA, KAU LUNG等4隻靜一啲,
但係低頻一様勁, 行得近岸會令到啲鋁窗震...

講返新TAIKOO,
頭先9點幾見到佢出發...
但係開得好慢, 好似緩步跑咁,
無聲亦無乜浪....
 樓主| terper 發表於 2011-11-2 22:20:55 | 顯示全部樓層
今日黃昏...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| terper 發表於 2011-11-10 02:13:09 | 顯示全部樓層

喜歡....非常喜歡....謝謝....
呢個似乎係佢哋喺貨櫃碼頭嘅特定停泊位...
我之前楂車經過背後昂船洲大橋,
都見有兩隻泊呢度...
希望師兄如再有好相可以再分享...

講番新太古...
我早兩日好彩影到佢開船...
好快會post出嚟...