RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Samsunny
打印 上一主題 下一主題
收起左側

收集意見: 天橋底籃球場改建RC車場

Samsunny 發表於 2011-12-1 10:46:18 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

本人與一位政黨朋友傾過, 佢話另找地方, 由無到有, 興建一個RC車場, 並非一朝一日之事。(因牽涉很多政府部門/環保組識...etc)

但如果在現有的天橋底籃球場/Roller場 改建的話, 咁就容易很多.(康文署層面可以搞掂)

因此現希望收集各師兄意見, 說出那裡有天橋底籃球場/Roller場, 從中找出最合適的地方.  再向當局反影.

樓主| Samsunny 發表於 2011-12-1 11:16:28 | 顯示全部樓層

the flyover in Ferry Street (one sectiion is between Watrloo Road and Tung Kun Street and the other section is between Waterloo Road and Dundas Street)

上述地方現狀是否現用作 籃球場or其它休憩設施????
 樓主| Samsunny 發表於 2011-12-1 11:38:19 | 顯示全部樓層
回復 Lotus 的帖子

好地方, 但由無到有, 興建一個RC車場, 非康文署一個部門可以話事.
Anyway, 非常感謝.
 樓主| Samsunny 發表於 2011-12-1 12:00:32 | 顯示全部樓層
Lotus 發表於 2011-12-1 11:50
回復 lrr174 的帖子

roller場我都有同康文署講過,一年唔見有人用過

這是長沙灣嗎?? 如改建是可行的.
我們亦可嘗試申請 在指定日期 暫時用作RC場. 不過要自行舖 路蝶/ Track.
 樓主| Samsunny 發表於 2011-12-1 12:04:21 | 顯示全部樓層
Lotus 發表於 2011-12-1 11:41
回復 Samsunny 的帖子

師兄住邊區?大家一齊合力爭取

我住新界偏遠地方.
RC車場只要在市區就腳的地方就可行的.
人人有車玩
 樓主| Samsunny 發表於 2011-12-1 12:06:31 | 顯示全部樓層
lrr174 發表於 2011-12-1 11:59
請問呢個rolller場在那裡? 適合新手自己帶路碟去玩喎

一定比security驅趕
 樓主| Samsunny 發表於 2011-12-1 12:12:53 | 顯示全部樓層
BMx 發表於 2011-12-1 11:59
太多免費場,收費場小咗生意實炸型,執得。

到時收費場一定改善服務, 提高競爭力.
到時可能一路玩車, 後面有人同你按摩...
 樓主| Samsunny 發表於 2011-12-1 12:22:33 | 顯示全部樓層
IS520 發表於 2011-12-1 12:16
Lotus ching 提議哩個場地,
如果 改造 buggy 埸,  好似仲 "正" 喎.

好似有個政府BMX, 滑板場, 玩Buggy仲好玩.
 樓主| Samsunny 發表於 2011-12-1 12:49:44 | 顯示全部樓層
Lotus 發表於 2011-12-1 12:35
回復 Samsunny 的帖子

大窩口Roller場同荔枝角公圓Roller場我都講過

大窩口Roller場同荔枝角公圓Roller場, 是可行的.
如果無更合適的地點, Lotus兄, 我們可考慮此Roller場, 不過上述Roller場使用率高不高???
 樓主| Samsunny 發表於 2011-12-1 13:02:34 | 顯示全部樓層
mathew97726 發表於 2011-12-1 12:57
Roller場 : Tsz Wan Shan have one but no one use

請提供較清淅地址. Thanks
 樓主| Samsunny 發表於 2011-12-1 13:15:13 | 顯示全部樓層
zivtong 發表於 2011-12-1 13:08
我都唔建議改建人地使用率低既設施
除非係0使用率
唔可以因為少人用就要殺,你大可改玩roller 唔玩遙控

天橋底藍球場之所以使用率低的原因是這地方根本合适做劇烈運動, 因為真係會死人.
但玩RC, 並劇烈, 這是善用土地.