RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: GOLDWING1800
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電快船轉向問題

kitming 發表於 2012-9-26 11:00:27 | 顯示全部樓層
師兄們,
本人經驗, 問題是多方面,
舵之長短是其一
舵之寬窄是其二
舵之与司服角度比是其三,
如真要了解到真相,
還是照相片, 讓大家也能, 增廣見聞,
kitming 發表於 2012-9-26 11:13:53 | 顯示全部樓層
kitming 發表於 2012-9-28 10:03:56 | 顯示全部樓層
H2O 發表於 2012-9-27 23:14
想問係乜原因係轉向時候會'推頭'?
因為我隻船係速度高時轉向都係有此出現,
完全無法轉向,隻船係單軸, ...

早晨 師兄
        轉灣 (推頭) 重心偏前, 或 舵配合不宜,
     義哥 電联,
kitming 發表於 2012-9-28 10:12:37 | 顯示全部樓層
GOLDWING1800 發表於 2012-9-27 14:20
就係哩隻船,不過行無刷既!!thx...

早晨師兄
        重心偏離, 配叶不當, 船舵要加長小許, 加裝水刀, 壓水扳要升高 2mm,
kitming 發表於 2012-9-28 10:31:28 | 顯示全部樓層
valklai 發表於 2012-9-27 20:10
師父:
我記得你之前整過哩隻船送比人既,不過我搵唔返你個段文章,可否教一教我點做先岩。
唔該!! ...

師兄早晨
            以下是我 現制作中的船,

https://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=attachment&aid=NjU3NDA2fDIzZWZlY2YzMjU5YzExMWVjN2I5OTllZjBhNTMwMTY1fDE3MTU3MTg3NjU%3D&request=yes&_f=.jpgattach://657407.jpghttps://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=attachment&aid=NjU3NDA4fGE5MDRlMDgzNjg4MTMwN2Y1YzliNTk4ODViMGYzNTFjfDE3MTU3MTg3NjU%3D&request=yes&_f=.jpgattach://657409.jpghttps://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=attachment&aid=NjU3NDEwfGFlMzkyYTg3OWE5YzliZDU3YjQ4Njc0ODc3ZmFlM2VifDE3MTU3MTg3NjU%3D&request=yes&_f=.jpgattach://657411.jpg
kitming 發表於 2012-9-28 13:05:54 | 顯示全部樓層
valklai 發表於 2012-9-28 11:16
師父,
又有新作!!隻尾舵真係好長啊,原來要長到咁樣先得,同埋水刀要咁樣擺先得架!!
唔怪得知我裝左水刀之 ...

師兄
       傍邊係工業用 90%酒精, 可以用呢開AB膠, 旦不可以用於 纖維油, 我是用呢清潔船隻之用
kitming 發表於 2012-9-28 13:23:40 | 顯示全部樓層
師兄們
           再者 此型船是 ar 大師, N年前原創大作, 我亦制作此船+數隻, 最理想是船軸伸出船尾, 50mm至75mm, 未計收緊船葉部份,
         船舵最好是 窄身 15mm/20mm 長 (总) 90mm, 勿過100mm,
         因此船是破浪型, 靈活輕巧,
kitming 發表於 2012-9-28 16:54:21 | 顯示全部樓層
valklai 發表於 2012-9-28 14:41
師父:
又袋錢落袋,多謝曬!!但如果尾舵過長over100mm有乜反效果呢??

師兄
      轉灣時船頭会下,
kitming 發表於 2012-10-2 15:43:46 | 顯示全部樓層
valklai 發表於 2012-9-29 12:19
師父,
可否影張船內部裝好所有東西之後既相..好似摩打,電的位置,電變位置,servo...等等
thx!! ...

參 考
           1997年前之前所造,