RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: william310
打印 上一主題 下一主題
收起左側

甩尾甩到@@

gtimax 發表於 2012-10-1 23:15:27 | 顯示全部樓層
D 未知咩殼咩胎就比意見既唔駛聽, (胎,胎膽, 殼-都是操控的主菜, setting 是之後既調校)
1, EG6 -冇風壓一定甩
2, TP 36 胎硬-推頭甩尾
3, 胎的啤水口未磨-胎未能全面著地-一定鬼
gtimax 發表於 2012-10-2 23:24:04 | 顯示全部樓層
set車要成功, 第一樣要識分咩部份是主菜, 那些是微調, 又或說分先後.

1, 胎--車與地唯一的接觸點: 我建議TP34/ sorex36  (呔膽最穩定是RI 橙)
2, 殼--風壓重要因為比例時速快過F1, 冇尾亦是無可能跑得快, 唔甩尾都可能cup車, 用透明殼料整隻大鴨尾OK晒

其他用原裝setting起步之後再改啦!

我部FF03 + sirrocco 未落地, 遲D再同大家分享啦
gtimax 發表於 2012-10-3 23:17:57 | 顯示全部樓層
我跑modify touring 都係用TP control tire, 是要考自己set車及操控技術, 真係要好柔及好圓先快, 都好好玩.
如果control tire, FD2/DC5 有亦,長身 是有絕對穩定操控優勢, 如果EG6跟本必輸.......
如果你只是鍾意隻殼用TP34/ sorex36  (呔膽最穩定是RI 橙), 整隻大鴨尾(不是touring size, 只是在車尾加隻鴨尾已經差好遠)
如果你一定要hot hatch, sirrocco 是最好了.
Allan007 師兄好似是長陣車,可能是FD2/DC5, setting不太岩用, 但可參考,
我都想知佢油壓柏係幾多孔? 這個都十分關鍵
gtimax 發表於 2012-10-3 23:19:12 | 顯示全部樓層
賽例? 高手既野, 我地D低手........算啦...........
gtimax 發表於 2012-10-17 23:07:56 | 顯示全部樓層
aluminum counter gear shaft 係唔係必須買?