RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9026|回復: 94
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新手] 岩岩入手 sakura cs sport

bookkeyhk 發表於 2013-5-16 21:38:41 | 顯示全部樓層
如果大角度先跳,好大可能原裝支萬向,佢唔係大角度架,set得太盡好易瓜,佢入面有個彈弓圈瓜咗開咗口頂到嘢就震。
bookkeyhk 發表於 2013-5-16 22:32:42 | 顯示全部樓層

albert兄係咪用3仔大轉向果支都會跳。
bookkeyhk 發表於 2013-5-16 23:14:18 來自手機 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-5-16 22:38
係亞,你點知嘅,問過食粥老細,佢話換支3節棍會好D,但D3節棍有冇55度呢,好彩佢無貨唔使買住,RC媽都冇 ...

我支萬向瓜果陣3仔果支都味出,如果係我第日唔考慮佢,角度三節棍一定得,TRF果對都得我用緊超過半年,你真係唔好彩,RC媽有貨,要買,哈哈..........! 架車係點樣跳,會唔會唔關萬向事,已經特登出支大角度萬向喎,咁都唔得就真係差d。
bookkeyhk 發表於 2013-5-17 18:06:40 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-5-17 10:58
bookkeyhk 兄,想問下你用果條幾長,原裝係44mm,但好多都係46mm,會唔會唔啱用。
...

最好用返44mm,長咗有機會頂9骨。
bookkeyhk 發表於 2013-5-17 18:13:13 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-5-17 08:11
平時無震,拎起架車試左右盡軚都無震,係玩果陣反呔用最大角度時就會震,個轆震震下咁,有時無咁大角度反呔 ...

用緊星星 42216 果對,E 加應該$ 2XX,想問下拎起架車嚟試係咪肯定無震。
bookkeyhk 發表於 2013-5-17 23:13:32 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-5-17 22:02
唔試由始何,一試就知可能壞左,左右都震,左邊震過貓王,右邊微震,又要破財,$2XX,呢D野都似足真車咁 ...

之前我果部瓜萬向果陣,3仔果支都未出,拆咗416x果支嚟試,一試就無嘢好講,買多對比佢。
bookkeyhk 發表於 2013-5-17 23:20:36 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-5-17 22:19
啱啱睇完果支42216D料靚過3仔個支好多下,都係唔好等3仔個支,星星果支穩陣D。 ...

呢D損耗嘢都係來佬嘢好d。
bookkeyhk 發表於 2013-5-17 23:50:46 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-5-17 23:33
因為我張2支萬向左右調轉試,都係左邊震得西利過右邊,再睇真D,原來有虛位,唔知係咪虛位問題,聽日再試 ...

試清楚d先,唔咪曬錢又解決唔到個問題,同埋留意下會唔會萬向hi個c座。
bookkeyhk 發表於 2013-5-18 00:47:14 | 顯示全部樓層
性情中人 發表於 2013-5-17 23:37
今日去佐敦B場試車
發現係控制唔到佢點飄
有無教學可以學下呀?

係咪無改細個CS,如果係原裝CS2.14係好難玩下,其實我都算係新手,玩返車1年倒。
bookkeyhk 發表於 2013-5-18 18:53:36 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-5-18 12:43
今晚試下Sent 段片比你睇下,幫下眼,唔該bookkeyhk 兄。

咪Sent過嚟睇下。
bookkeyhk 發表於 2013-5-19 01:04:05 | 顯示全部樓層
性情中人 發表於 2013-5-19 00:25
係,真係推到傻,甩既情度同真既FR車加光頭呔無乜分別

相比起真車,我就話車仔用大CS甩d,自己試慢d打圈都仲可以,一要轉方向如打8字就白鴿轉,技術末夠班,上綱見有人玩倒,不過真係頂佢唔順。
bookkeyhk 發表於 2013-5-19 02:28:52 | 顯示全部樓層
patrickli071 發表於 2013-5-19 01:35
借位求救一下,
我本身都諗住換尾皮帶齒改細d cs 黎玩,
於是買左粒T14 既PULLEY

如果係3仔金屬齒,應該有跟一粒機米,係咪都唔夠,摩打齒個粒應該啱,摩打齒有無多係手,去買就3x3機米。
bookkeyhk 發表於 2013-5-21 00:53:51 | 顯示全部樓層
edd_0405 發表於 2013-5-20 23:19
師兄!三節萬向邊度買呀!我換咗bookley 兄介紹嗰個萬向!諗住入定做替換!仲有C座都想知道邊度買呀!Thx ...

edd 0405兄我記得之前你話3仔果套無貨,後尾比咗個星星冧把42216果套你買,後尾買咗邊套,星星果套就係三節棍嚟。
bookkeyhk 發表於 2013-5-21 02:25:18 | 顯示全部樓層
edd_0405 發表於 2013-5-21 01:40
哦!我買咗你上次講3仔嗰套呀!原來三節萬向係星星嗰套!

我怕你之前買咗星星果套,唔咪一陣重福買多咗,聽 albert 兄講應該買咗星星果套,聽日等佢福睇下係咪先。
bookkeyhk 發表於 2013-5-22 00:46:53 | 顯示全部樓層
edd_0405 發表於 2013-5-21 19:27
可能睇人啦!我諗C座都係淘仔穩陣d!其他嘢就rc媽訂!仲有呀師兄!星星三節萬向!係咪都係喺rc媽訂嫁?如 ...

edd 0405兄:C座RC媽今日啱啱有返貨。
bookkeyhk 發表於 2013-5-22 01:00:35 | 顯示全部樓層
edd_0405 發表於 2013-5-22 00:52
ho yeah!!! thx bookkeyhk !!

Hpi殻快捷會有,可能要簡唔咪全部都啱,我無買過唔係好清楚,albert兄可能有留意d。