RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 64406|回復: 297
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SCX 10 車主及討論區

ricksonchow 發表於 2014-3-25 14:56:43 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-3-25 13:21
係咪指車上電子器材?

我部就係:

你係唔係LEE隻電變?  佢話得1A BEC 咁你SERVO 有冇唔夠力既情況出現, 而家同另外幾個C HING 諗緊如果用春天SERVO 洗唔洗落UBEC

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=35301769428
ricksonchow 發表於 2014-3-26 16:30:53 | 顯示全部樓層
我果部都係二手收返黎, 比人改左好多TOPCAD 料落去, 電子野自已配:
ricksonchow 發表於 2014-3-28 03:48:58 | 顯示全部樓層

Great testing Eric, I have tried the similar test with my TaoBao esc(without drag brake) and motor 35t on a 30degree slope, seems the braking effect is not good as yours

https://www.youtube.com/watch?v=JiSS_n_u0ik
ricksonchow 發表於 2014-3-28 13:23:07 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-3-28 12:59
rickson 師兄果段youtube 係私人, 開唔到

尋日去行獅子, 開始明白Ericang 師兄所講要較高速度上沙石樹葉斜 ...

係WOR, 我SET 錯左,  我部車未落地AR, 買左你果隻金色散熱電變, 好多野都要真係落地實戰先可以領悟到
ricksonchow 發表於 2014-3-28 14:31:56 | 顯示全部樓層

阿邊個

erikism 發表於 2014-3-28 14:11
請問用金色電變要用UBEC嗎? 謝.....

阿邊個 師兄試過話可以唔使都用到, 而我而家用緊冇拖剎果個電變有3A BEC, 都可以冇問題... 黎緊裝金色拖剎電變會加返HW 6v 5A UBEC, 如果唔係用左大力SERVO(春天) 但腳軟軟就冇咩意思
ricksonchow 發表於 2014-3-29 09:37:24 | 顯示全部樓層
bbfonghk 發表於 2014-3-29 08:40
師兄
請問 春天 即係咪牌子?

佢真係叫春天, 你上TAOBAO 搵一下
ricksonchow 發表於 2014-3-30 19:44:23 來自手機 | 顯示全部樓層

please del
ricksonchow 發表於 2014-3-30 19:45:49 來自手機 | 顯示全部樓層

please del
ricksonchow 發表於 2014-3-30 19:46:08 來自手機 | 顯示全部樓層
A nice little trick on trottle trimming for better control on slopes! Let me try it next time
ricksonchow 發表於 2014-4-1 12:18:58 | 顯示全部樓層
2.2 會好爬D, 冇咁易LONG 底, 可以爬更高既石, 但係同時重心會高左, 側面會易反D

我都買緊淘寶D 重鈴, 不過我都係買返1.9因為唔中意太大個轆, 換哂四隻會穩陣D, 側車會冇咁易反車
ricksonchow 發表於 2014-4-3 11:48:10 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-4-3 11:36
仲想問就係, 我而家用既係原裝黐上去既呔, 咁, 此情此境, 如果想加重量響轆令, 都唯有用老強方式搣甩外呔,  ...

強暴佢佢會爛GA, youtube 有好多教學點樣完好無缺咁分返開條胎, 最多人用既方法就係用水煲
ricksonchow 發表於 2014-4-7 02:14:44 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-4-5 23:42
呵呵, AE2, 諗住先

尋晚海鮮痕, 裝左之前以為唔掂果個國產drag brake ESC 上車, 又得喎,

個效果都OK AR, 如果主要用黎行Trail 要求唔高都幾抵玩, 1舊都唔使就有drag brake

BTW, 你部車行起黎支支聲既? 係唔係有地方入左沙/ 生左銹?
ricksonchow 發表於 2014-4-10 10:46:42 | 顯示全部樓層
玩爬山車要比較大力既SERVO, 但係LEE D SERVO 會扯多D 電, 而普通ESC 未必比到咁多電接收同SERVO, 要另外接UBEC 直接由電池取電比接收同SERVO
ricksonchow 發表於 2014-4-10 19:09:29 | 顯示全部樓層
同樣容量既NIMH 同LIPO 唔知點解我覺得LIPO 玩得耐D
ricksonchow 發表於 2014-5-4 02:12:44 | 顯示全部樓層
原裝果條胎好爬好多, D 膠軟D 咬地D
ricksonchow 發表於 2014-5-23 14:44:52 來自手機 | 顯示全部樓層
你可以試下前後掉轉傳動軸, 睇下可唔可以避到y桿,再唔得就試下調較拉桿同y桿既長度
ricksonchow 發表於 2014-5-27 20:27:45 | 顯示全部樓層
bbfonghk 發表於 2014-5-27 17:30
師兄;小弟啱啱加入咗SCX10大家庭,入咗部90035 多多指教!   想問問有冇邊個部分比較需要換升級件,同埋出 ...

其實全原裝都已經可以爬, 不過我會升級左車頭轉向同車底前後上下拉桿先, 原裝D膠太軟
ricksonchow 發表於 2014-5-27 21:22:44 | 顯示全部樓層
bbfonghk 發表於 2014-5-27 21:04
師兄,原裝呔點樣滅開?痴得好緊我驚滅爛!

你RTR 唔同KIT version, 原裝胎已經痴好, 唔好格硬搣, 係會搣爛的..
網上有幾種方法分離條胎, 好似煲胎, 焗胎....youtube 有好多教學

ricksonchow 發表於 2014-5-27 23:43:18 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-5-27 21:25
想問rickson,轉向上下前後拉桿,具體包乜?包唔包前後丫桿?

p.s. 如果係自砌版, 就趁未貼呔之前換左重令先 ...

大致上係KIT 車金屬化左果D 拉桿:

車尾兩條下拉桿
車頭兩條下拉桿
車尾兩條上拉桿/Y桿
車頭兩條上拉桿/Y桿
車頭轉向兩條拉桿, 一長一短

你係KIT車就可以唔使換
ricksonchow 發表於 2014-5-28 01:00:53 來自手機 | 顯示全部樓層
hotelnissan 發表於 2014-5-28 00:39
My Kit Ax90027 and Ax90021 all upper links are plastic.   My Ax90020 are also plastic.

You are right, may be i am a bit out dated. Mine is an older version scx10 (90014) which came with metal plastic y-link.