RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SCX 10 車主及討論區

sum306gti 發表於 2014-5-4 03:44:12 | 顯示全部樓層
agree
sum306gti 發表於 2014-7-12 21:49:35 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-7-12 12:29
長度呢, 就好難講,

事關睇外國網, 佢地話用到100, 105mm 都OK, 而原廠就係90

太淋 -- 架車企唔穩,尤其車架上改咗金屬件,架車會沉,變相支避震行程短咗
         爬嘅時候,直上還可以,斜上嗰時因為車殼上嘅裝飾件,位置擺得高&有一定重量,架車因為避震淋而斜晒,非常容易反(尤其車頂有行李架)

太硬 - -架車行過凹凸路面彈得好犀利,上斜嗰時因為架車彈彈下,減低咗車呔同地面嘅接觸
         落斜嗰時,車尾會彈彈下,onl 住頭落,(我親眼喺"白泥"見過因為避震set得硬,車尾彈起,而彈咗落崖)

所以我依家會用行程長d嘅避震
頭 -- 唔好太硬,啱啱夠企直車頭,唔會左右斜
尾 -- 就偏淋,有少少沉

以上只係我嘅經驗分享,如有錯漏,請各位指點
sum306gti 發表於 2014-7-12 22:32:10 | 顯示全部樓層
bbfonghk 發表於 2014-7-12 22:11
師兄:我係新手,我想問一個新手問題,唔好笑我,請問乜野為之"避震行程"? ...

其實大家都係玩車,有問題就攞出嚟討論,大家諗掂佢,有唔明就問,好正常
避震行程 -- 枝油壓噤到落低嗰個距離,亦即係枝油壓你用手拉到佢最長,中間"銀色"會宿入油壓筒嗰支嘢嘅距離,嗰支嘢越長,你嘅避震行程越長
sum306gti 發表於 2014-7-12 23:38:06 | 顯示全部樓層
711leung 發表於 2014-7-12 22:43
Ching咁樣等唔等如避震長度,例如街賣105mm佢嘅避震行程會長過90mm,但我想問避震行程對架車有乜幫助,tks ...

假設試想想 -- 你依家架車處身於一堆石堆,有一邊嘅頭轆要上一舊高過你車轆少少嘅石頭,當你上嗰下,如果避震行程短,支避震蕊會頂住油壓筒個頂,因為巳經行盡咗,好難爬上去,就算俾你衝住上,靠車呔內嘅氣壓彈咗上去,呢一刻架車最少有兩個轆離咗地,分別喺另一邊頭轆,同石頭嗰邊嘅尾轆,因為避震行程短,支油壓蕊已經跌盡咗,攪到呢兩個轆半天吊,好似搖搖板咁,架車有重量,車頭重及處於高位,係咪會容易就反去冇石頭嗰邊

如果避震行程長,支油壓蕊跌得落d,呢兩隻轆係咪會更容掂住地面,變相反車嘅機會減低,仲可以四個轆行晒
情況就類似我頭像幅相咁,只係頭轆舊石,要再大舊d
sum306gti 發表於 2014-7-13 00:13:35 | 顯示全部樓層
ricksonchow 發表於 2014-7-12 23:58
好詳細既解釋, 十分同意, 我係因為考慮過行程問題, 用103mm 既長行程避震

Gmade官網資料話:
xd103 行程--32mm
zero104 行程--35mm
sum306gti 發表於 2014-12-31 02:20:48 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2014-12-31 01:49
Hello!
Finally finished. Need to modified later.

nice