RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 水野太知
打印 上一主題 下一主題
收起左側

華科爾TALI H500

foxHK 發表於 2014-8-21 11:45:03 | 顯示全部樓層

ching, 原來都係玩開直機. 在下都係. 華記的四軸有的真係不錯,有的就麻麻地. 當年玩直機技術不好所以買左隻小飄蟲玩. 呢部到現在本人覺得係市面上最好的小四軸, 之後又買部Hoten X,貪佢可以戶外飛. 呢部機香港無咩人玩,但做工其實算係一流. 飛得又快又定又好飄. 玩飄移一流. 之後又買左QR 350. 學下人玩航拍, 因習慣manual flight所以好多人話覺得部機唔得, 我就覺得都ok 但肯定及唔上小飄蟲同Hoten X. 而且部350的做工,講真只係合格,但一分錢一分貨,我覺得ok既.

現在主力玩電直,航拍既野正如某ching講玩多一二次已經好悶, 已經好耐無玩了, 封塵中.
最後:本人認為飛開直昇機會鐘意華記的機, 因為佢既四軸飛行style有的似直昇機,比較飄難Control 但好玩, 如果只係單純玩四軸/多軸機既ching就唔太鐘意佢太難飛易炒. 反而唔及其他四軸如大疆咁定,電子野咁齊既四軸機. 反過來飛慣直昇機就會覺得大疆的飛行stlye 死實實飛到差的訓著.
foxHK 發表於 2014-8-21 16:12:55 | 顯示全部樓層

太知ching,現代港人個個即食文化, 買部機set 好GPS就即飛航拍. 點會再花神練機,只要部機難飛小小就話仲伏有問題等等. 部QR X350pro係香港人口中,rubbish 到嘔但睇下人地台灣佬(外國)對佢有乜評價? 佢既評價比另一部Free X好多太,係台灣部QR X350評價只係差過部小白小小, 點解香港同台灣以至外國會有咁大分別呢?
小弟無才但總算肯下苦功. 單係練四面懸停係一小圈之內(SIM) 就練了差不多四個月. 單係練"笈"機大大話話都過萬之. 之後練funnel/clone又三個幾月. 自旋翻/一圈自旋翻 都翻左起碼二萬次以上. 現在又有幾多個傻瓜肯咁練機法呢!!!
foxHK 發表於 2014-8-21 21:00:28 | 顯示全部樓層
水野太知 發表於 2014-8-21 19:34
foxhk師兄,我同認同你部份見解,只係怕你咁講出黎會引起部份人士不滿

同意, 唔想打刦樓主個 post, 只係在下講出自已另類的想法而已,本人多數玩電直,難得見樓主講自已玩開直機才多口答兩口。
只想講, 難道四軸機只可玩穩定就不可以玩其他嗎?!
最後向樓主講聲sorry, 不再留言怕引起罵戰。 不再回post 了。

foxHK 發表於 2014-8-21 23:47:15 | 顯示全部樓層
catmay 發表於 2014-8-21 23:26
每種飛行器有其個別設計,以電油直計,Sceadu 以行線行先,Goblin 以3D為先!4軸玉兔以飛到就算,小甲蟲靈 ...

catmay師兄, 難得catmay大師講直機又答句咀, 為何goblin 一定要飛3D? 飛行線就唔得? 我無咁多錢玩貴機,網上不少人講亞拓250細機做不到自旋翻, 徧徧我就拿來玩3D, 不但做到自旋翻,還做到自旋鐘擺! 是否又犯法? 破壞規舉呢? 仲有四軸只有大疆嗎? Hoten X不是四軸嗎? 我只是講大疆唔啱我玩會飛到訓著而已。我拿部QR X350玩飄移有問題嗎? 其實飛行器只不過係玩意,玩具。 只要玩時小心, 不要傷到他人, 各自發表下已見。 或者他日大家約出來飛下交流下心得。 沒必要限死某樣野只可做某事情。 百貨應百客,自由社會, 拿部四軸做家居境品又有可不可呢?

在下不懂說話,如catmay大大唔啱聽就就當我無講過啦。

foxHK 發表於 2014-8-22 07:14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
2位大大的比喻有點不太對題,但不想拉得太遠,請走回主題,catmay兄講四軸要玩佢穩定,在下只是回:四軸只能玩穩定嗎?
foxHK 發表於 2014-8-24 12:11:05 | 顯示全部樓層

在下無飛過fpv,覺得好堅。 習慣飛直機所以一向都係目視範圍飛行,航拍高度估計未試過超過40米(無OSD),直線仲短估計30米咁上下。 因為小弟無各位師兄咁利害,怕出事炒到人。
其實航拍既野有好多種,未必一定要飛到老連咁高咁遠才是航拍,近距離一樣可以航拍而且可以拍到好多要靠飛行技術而動感的片。
再想講講現時所有玩具級四軸/多軸(包括大疆,華記,零度)跟本不能捱到惡劣天氣問題,因為沒有負pitch. 不要自欺欺人說某品牌好勁,佢炒機既數目一樣咁上下。 當然有人說我報喜不報憂, 伸利在下部QR X350係初初玩時小炒過一次因為片機片得太開心,發覺分不到機頭尾出事(直升機好易分), 結果張部機後半部完全塗上黑色,成隻鍾無艷咁方便分頭尾。自此飛左二三十個輝未層炒過機。
剛好今日上海有個航模展出可變螺距四軸才算得上合格既遠程飛行器。 如果能做到一萬元樓下,四軸龍頭大佬相信非佢莫屬了。
foxHK 發表於 2014-8-24 14:40:19 | 顯示全部樓層

真心答 : Google : "可變螺距好處"
for example : http://bbs.5imx.com/bbs/archiver/?tid-538263.html

或 google : 流體力學
foxHK 發表於 2014-8-24 14:49:19 | 顯示全部樓層

example  link 都有了。 http://bbs.5imx.com/bbs/archiver/?tid-538263.html

文章;
玩过直机的都知道直机的尾变距系统是什么结构,没有人会认为电机直驱尾桨会比尾变距系统来的优秀。更何况尾变距系统的结构其实并不复杂,没有十字盘、不需要调平,定期检查上油即可。变距四轴的变距部分结构相似,亦是如此
ching , Google 一下不能嗎? 為何要一定要我解釋呢?  

文章中的回覆也很高水準 ;
                                        Himalaya                                发表于 2011-10-15 23:54        
                                        变螺距的重要优势: 克服桨叶加减速反扭矩造成的横向角晃动。对航拍稳定性会有贡献。
但是也有劣势,变螺距桨基本都是直板桨叶,升力桨效比内陡外缓的带平凸翼型的固定螺距桨低一些。
瑕不掩瑜,变螺距带来的变化,如同4通固定螺距直机 与 6通3D直机之间的区别。:em26:                                

所以在下常說香港人即食文化,乜都唔肯下苦功,以為有錢買部名牌野便可,難怪全港都清一色用同一部電話, 同一款機。。。 This city is dying.....
唔想再回了, 就當大疆天下無敵,最好最勁,永不炒機! OK la.
foxHK 發表於 2014-8-24 15:08:41 | 顯示全部樓層
catmay 發表於 2014-8-24 14:51
因為是你提出的,不找你找誰呢?
問題是惡劣天氣飛行時,而不是普通天氣飛行啊!
...

反問你: 如果有很強勁既則向上風吹來(我講當你飛到老連咁高時,的風勁到嘔)?! 固定 patch 四軸會點? 可變pitch 四軸會點? 你會覺得點?
有時反問比直接答更好呢! (提示, fix patch 無下壓力"反向吹風",又如果部機被吹反左又點?)

foxHK 發表於 2014-8-24 15:29:28 | 顯示全部樓層

Ching, 咪玩我啦, 只是玩慣直升機都知,normal mode頂唔到風, 一定要打去idle 有負pitch 才可以頂到風。
呢的係玩開3D直機基本知識, 只是齋玩四軸(因為一向沒有,只有大學自研如MIT幾年前已有,可過要過多幾年才給民用而已)不知而已。
現在可能係新野, 過多一二年可變螺距四軸已經成為主流都未定。到時的用家會覺得天經地義唔會再問。
http://v.youku.com/v_show/id_XMzA3MTUzMDU2.html
只不過係即食文化既港人買左部名牌大疆以為就是所有的四軸而已。
foxHK 發表於 2014-8-24 15:49:18 | 顯示全部樓層
catmay 發表於 2014-8-24 15:40
原來要學大師傅咁玩反飛!

唔怪得我三號風球時飛部Caliber都撩啦,原來冇反飛!

>原來要學大師傅咁玩反飛!
唉!!!明白了。 我諗我最好係收聲了。 Sorry曬。

foxHK 發表於 2014-8-24 23:44:52 來自手機 | 顯示全部樓層
teamlosi ching 講得無錯呀!
foxHK 發表於 2014-8-24 23:47:18 來自手機 | 顯示全部樓層
teamlosi ching,你講得對喎!
foxHK 發表於 2014-8-25 09:40:46 | 顯示全部樓層

個人粗淺的想法(correct me if I am wrong, 等我學下野),
香港地小人多,高樓大廈多,電訊又密,干擾又大. 外國台灣等地走機事件比香港小得多. 評價上多國台灣等地華坑同大疆唔差得太遠.
先講定點, 部機基本上係即時定位現時 X,Y (Z- 多數用另一sensor 高度計), 如受到干擾即時X,Y 同下一秒X,Y 可能同時都是收錯但data X,Y一樣, 結果定住不動問題不大. 如果即秒同下一秒的X,Y data 相差很大, 飛控都(program) 都知道收錯GPS, 會從新始定個現時X,Y值,就算繼續收錯X,Y, 但每次錯值都是相同就可以定住不動, 所以問題不大. 相反一鍵回航就不同. 只記著起飛時X,Y位置, 再用現時X,Y 數值 來回航. 如果那時受到干擾就只好同部機講88了. 所以接收越敏感走佬的機會越大.

FPV未必需要一鍵回航,正如太陽師兄講, FPV planning 好,飛行線路早己定好,萬一出事, 選定降落位置, 自己走去收機.... 所以FPV可以好專業. 十足十的軍事行動架.