RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: hkrml
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我買左p2v+ 用note3 遠的收唔清有干擾,有無計

solaris8x86 發表於 2014-9-12 06:12:29 | 顯示全部樓層

你指個SCREEN嘅順暢度好Q窒下話? 佢係咁架喇,問題係個cam度,即使更換iPhone, iPAD,效果都係差唔多,因為嗰銀色cam仔係digital (數碼) 圖傳,要流暢一定要用analog圖傳,你唔係第一個上當買錯機 (你應該買Phantom 2,而非P2V/+)。祝早日更換新analog圖傳有得玩。
solaris8x86 發表於 2014-9-18 10:40:48 | 顯示全部樓層
frank8wong 發表於 2014-9-18 07:51
哦,即係睇唔到FPV嗎?咁5-600M,會可以看見嗎?

其實大家一直講緊P2V/+改裝嗰一炸嘢唔係唔可以玩到FPV,而係即使你花咗錢丶花咗時間改完後仍然在FPV質量上遠遠追唔上全統5.8GHZ Analog FPV圖傳嘅流暢度,所以而家已見少咗人玩P2V/+而多咗P2+5.8GHz圖傳出現,因為任你點搞都係幾窒,仲要迫住用15fps,人哋啲5.8GHz Analog FPV一早已行曬30fps,仲要行得暢順。嘅然反正買返嚟都一定要改鑊金嘅,就唔係RTF喇。不如直接買P2+Analog FPV圖傳,一炮過搞能掂,無手尾唔使煩收工有得玩,隨時㦨㦨哋飛5-6公里無難度,連煩去改裝嘅時間都慳返。

solaris8x86 發表於 2014-9-18 13:05:51 | 顯示全部樓層
frank8wong 發表於 2014-9-18 12:50
認同phantom玩家的諗法,我買p2v+果時都係諗住方便攞出街,我每次行山都會帶它出門。 ...

>>>thz,我的p2v+試過飛最遠都係得200M,都諗緊改唔改好,有冇網站可比我睇下點改,

嘅然你有最終取向,咁你一開始就唔應該冧FPV改機喇。改完咪仲多嘢過Analog FPV? 成架機同你個控變成幾枝大冬古2.4GHz天線,人吔單一支冬古仔5.8GHz搞Q掂6公里.....
solaris8x86 發表於 2014-9-18 14:27:00 | 顯示全部樓層

>>>設定640x480 30fps都能飛過2-3000米以上,但天線價錢就相當貴

正確應該係叫窒住去2丶3公里以上,再blind flight半公里反嚟.... 網上youtube啲確係有唔少。

>>>>上YouTube就有大量參考,FPV畫面極流暢

正確應該係叫先要downgrade到15fps之後,仲要必須要自己一個人獨自玩,人多玩又怕比Futaba丶Spectrum丶JR jam親又唔得 (因為係2.4GHz),所以其實可以叫做"極唔流暢"之中嘅"流暢",當然同全統Analog FPV相比,就係"極唔流暢"喇。

solaris8x86 發表於 2014-9-18 14:53:29 | 顯示全部樓層
frank8wong 發表於 2014-9-18 13:56
老實講,我平時都唔會飛多過150米,咁遠我真係見唔到陪幾係遠,都係想同師兄們交通吓,有平的方法改下,玩 ...

Good.... Good.....
solaris8x86 發表於 2014-9-18 14:55:01 | 顯示全部樓層
stingray 發表於 2014-9-18 14:53
我都谂左一排,終於入左pv+, 貪佢方便d 同玩ground station 唔冼加野!

Good... Good.... 唔改咪好囉,反正改完效果都唔太完善
solaris8x86 發表於 2014-9-18 22:41:39 | 顯示全部樓層
powis 發表於 2014-9-18 21:25
咁其實P2V+係咪失敗既產品, 支Cam 易爛整又貴, 玩FPV又疾要改餐死?

更係唔係啦,同08年雷萬兄弟一樣,"曾經"可以騙到咁多人買你就知佢成功喇,不過今天已經係過去式囉。啲師兄個個嶺過嘢後,而家星期六丶日見到個場,10架中有8架都已經係P2+5.8Ghz Analog FPV,啲Vision/+係人多時跟本完全飛唔到。只係間唔中見有啲一pair pair嘅情呂或family為求方便就會嚟玩Vision/+,係自己10米丶8米前"浮浮下"算數當玩過。
solaris8x86 發表於 2014-12-14 19:51:41 | 顯示全部樓層
Good...歡迎加入Phantom Vision窒Q死嘅大家庭...you are not alone....