RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2503|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求教,新手低成本可以買邊款車?

方正明 發表於 2014-10-18 23:26:01 來自手機 | 顯示全部樓層

delete, 手機按錯
方正明 發表於 2014-10-18 23:28:04 來自手機 | 顯示全部樓層

不如說說你願花多少錢。 我也是新手,剛買車一個星期左右,選了 traxxas 的slash. 貪它一開盒已然又鋰電又無刷,將來唔駛花錢upgrade.
其實我買車前都行了幾日模型舖, 留意到其實玩車真係豐儉由人,以 RTR 來講 (開盒即玩,唔駛砌唔駛再配野)由三四百蚊的大陸車如“偉力“,到一千蚊左右的雙星 XB, 或者京商新出, 2000 蚊有找的 Mad Bug (開盒已經是無刷,免得將來再花錢 upgrade).

不過不得一提的,是就算是最平的偉力,其實車速都很快,基本上可能說一撞就多數有野爛。 零件難配(甚至冇得配的車種) 的品牌一旦撞爛了就不能修理。 我的 Slash 落地才一星期,就已經撞爛了一支 A Arm, 一支尾 bearing holder 同成份 steering 撞到散晒執唔返齊螺絲 (不過其實我地玩得很粗暴是真的, 幾架車在巨大草坪上追撞), 所以一定要讀有零件賣的品牌。就醬子