RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

teamlosi 發表於 2015-3-25 22:09:45 | 只看該作者

我架机用cc3d飛控一定要平地先起到飛,地下一斜少少佢就4個摩打其中一兩隻轉其他不動,好以要達車咁先起動到..但一放平地就冇事..不知set錯甚麼呢
chung212 發表於 2015-3-25 22:49:45 | 只看該作者
herman93 發表於 2015-3-25 21:14
我搞掂啦起飛啦
不過玩四軸我應該係最失敗的一個全程只敢離地5到6吋左右舞龍
不過要多師兄的提 ...

飛高D啦!架機太近地面會比D風影响到飄黎飄去架
最少要兩三呎
Day 發表於 2015-3-25 22:59:27 | 只看該作者
我搞掂啦起飛啦

你試下轉用其他Mode,其實預設左3個mode,有一個係好零嘅,你可能用左果個mode。
simson99w 發表於 2015-3-26 03:34:10 | 只看該作者

CC3D, 發覺一問題, 解鎖 (Arm) 之後, 如果好慢好慢推油門, 通常只有一兩個摩打轉, 其餘兩隻唔轉,

再繼續好慢好慢俾油門, 俾到50%了 , 已啓動的摩打轉得更快, 但其餘兩隻仲係靜止....

這可能係cc3d 的bug, 有見及此, 我解鎖後第一下油門會俾多D, 務求四隻摩打一齊起動, 免得佢地轉速唔一致

Ps: 已Cal左電變
isaac006 發表於 2015-3-26 08:26:02 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-26 03:34
CC3D, 發覺一問題, 解鎖 (Arm) 之後, 如果好慢好慢推油門, 通常只有一兩個摩打轉, 其餘兩隻唔轉,

再繼續好 ...

會唔會有野cake住啲摩打?四個都開始轉之後正唔正常?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-26 10:21:43 | 只看該作者
sims{banned}9w 發表於 2015-3-26 03:34

再繼續好 ...

無可能 , 我前後砌過6部CC3D , 只要行足曬軟件入面最低轉速果PART , 就一定可以同步轉 !

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-26 10:28:14 | 只看該作者
我搞掂啦起飛啦

雖然機仔細細, 不過力水唔細 , 佢打出黎0既氣流由地下反射番上黎 , 架機一定舞龍 !
搵個大空地草地 , 飛高1米以上 , 會定好多 !

唔好淨係懸停 , 因為機仔無GPS定高定位 ,
少少風都會飄左去 , 到時你又要HOLD高度 , 會覺得好難玩 !!!
試下慢慢飛航線 , CC3D 飛航線高度KEEP得好好多的 ,
玩多幾次就會習慣手感 , 呢D玩具無得一步登天的 ! 加油啦 ~
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-26 10:32:30 | 只看該作者
teamlosi 發表於 2015-3-25 22:09
我架机用cc3d飛控一定要平地先起到飛,地下一斜少少佢就4個摩打其中一兩隻轉其他不動,好以要達車咁先起動到 ...

飛控一通電就做緊自穩 , 自穩意思係保持架機盡量水平 !
起飛位唔水平 , 四隻摩打有高底 , 最高位果隻一定轉慢D/遲D起步 , 最低位果隻一定要加大轉速 ,
呢D就叫自穩 !!!

唔水平仲要一齊轉 , 架機點會水平起飛呢 ?

最穩陣係 , 通電後位即放係 "盡量水平" 0既位置起飛 ,
等CC3D上LED閃十秒八秒 (聽閒佢就係CAL緊水平) ,
否則不只係起動唔同步 , 就連起飛都可能有DD偏 !

simson99w 發表於 2015-3-26 12:14:57 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-26 10:21
無可能 , 我前後砌過6部CC3D , 只要行足曬軟件入面最低轉速果PART , 就一定可以同步轉 !

我跟尼條片重新Cal過motor, 而家冇問題了~

https://youtu.be/--OSokHSzC8
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-26 13:26:15 | 只看該作者
sims{banned}9w 發表於 2015-3-26 12:14
我跟尼條片重新Cal過motor, 而家冇問題了~

https://youtu.be/--OSokHSzC8

都估倒你係呢個問題 ...

所以我話對上果版CC3D軟件 , 係SETUP WIZARD 入面都新加左呢個設定 ,
淨係按START後插電再按STOP就攪掂 , 一次過SET好四隻同步及油門行程 , 好方便 , 可能你無做到了 ...

chung212 發表於 2015-3-26 14:12:34 | 只看該作者
里度有冇師兄帶fpv眼鏡飛的呢?
唔知感覺係係點既呢?
會唔會頭暈?
simson99w 發表於 2015-3-26 14:36:46 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-26 13:26
都估倒你係呢個問題 ...

有做,但係都唔得,奇怪。

總之跟上面條Youtube cal 摩打,惦哂,唔駛駁reciver cal, 仲一次 cal 哂四隻摩打
simson99w 發表於 2015-3-26 14:39:33 來自手機 | 只看該作者
法師父 可否將Youtube Cal 摩打果段,擺去第一版 "實用資料" , 堅實用
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-26 17:13:17 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-26 14:36
有做,但係都唔得,奇怪。

總之跟上面條Youtube cal 摩打,惦哂,唔駛駁reciver cal, 仲一次 cal 哂四隻 ...

我講果個方法都唔洗駁接收都係一次CAL四隻架
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-27 10:27:27 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-26 14:39
法師父 可否將Youtube Cal 摩打果段,擺去第一版 "實用資料" , 堅實用

好的 , THANKYOU  
simson99w 發表於 2015-3-27 11:27:56 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-27 10:27
好的 , THANKYOU

仲響埋我個朵 ^o^"
simson99w 發表於 2015-3-28 00:36:31 來自手機 | 只看該作者
各位用幾大電  ?  Hover 幾耐 ?

最近我試幾粒 1300mah,  456gram起飛,3.6v 落地,只hover 3min ?!
isaac006 發表於 2015-3-28 00:42:35 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-28 00:36
各位用幾大電  ?  Hover 幾耐 ?

最近我試幾粒 1300mah,  456gram起飛,3.6v 落地,只hover 3min ?! ...

聽講你呢隻電係報大數個喎 寫1300可能1000都冇...
simson99w 發表於 2015-3-28 01:22:42 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-3-28 00:42
聽講你呢隻電係報大數個喎 寫1300可能1000都冇...

獅子電.....
1300mah 3cell, 103gram
simson99w 發表於 2015-3-28 01:31:03 來自手機 | 只看該作者
頂佢個獅子肺 !
所謂1300mah ,差滿只充倒 381mah入去