RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: LL730
打印 上一主題 下一主題
收起左側

6V/7.2V/8.4V,有感已發

chacha 發表於 2015-3-6 12:19:28 來自手機 | 顯示全部樓層
LL730 發表於 2015-3-5 14:34
謝謝師兄,
呢遍文,我都寫好耐先寫完。
當年住慈云山,只夠膽在假日去配水庫放車,因為多人放及熱鬧, ...

廿多年前,我都係慈雲山水庫放車。
chacha 發表於 2015-3-6 17:25:37 來自手機 | 顯示全部樓層
LL730 發表於 2015-3-6 12:57
師兄,你好。
當年你用邊車呀!

91狗^^~
chacha 發表於 2015-3-6 20:54:14 | 顯示全部樓層
LL730 發表於 2015-3-6 18:27
查查師兄,
請問你super 9,車殻喺咪噴紅萬色。

咩色就唔記得0拿,不過應該唔會係紅萬
chacha 發表於 2015-3-7 22:12:31 | 顯示全部樓層
LL730 發表於 2015-3-7 10:54
查查師兄,
因為都好耐,我印想中好似見過架紅萬噴色花Super9,但不記得在那處放車見過。
但無所謂,响呢 ...

我唔係住慈雲山,祇係當年0係慈雲山工作,唔記得點解知道 7 號仔有人玩車,去睇下又幾好喎,初初係玩雙星車,之後就玩 Optima ,最後後就係狗仔,都玩左幾年,之後常試去比賽,先發覺部車唔識入彎,之後同朋友去摩頓台操車。
都去過好多地方鋪場玩,將軍澳、官塘偉業街、新浦崗同企業廣場等。
最難得係,當年0既車友有部份依家都一齊係 JV 放車。
chacha 發表於 2015-3-19 21:17:33 | 顯示全部樓層
python 發表於 2015-3-19 20:00
93年先初次接觸RC,當時電變都仲係貴嘢,所以一路幾架車都係機變,唔知有冇記錯,當時好似有師兄玩8.4V,唔 ...

應該冇
chacha 發表於 2015-3-19 22:42:33 | 顯示全部樓層

其他牌子我就唔知,以雙星為例,佢個細紅插,祇係由正負極偷電比接收用,7.2v 直入接收,當然個接收係要有內置 BEC 功能。
不過我就唔知個接收頂唔頂到 8,4V 入呢。不過當年祇有入門級接收先有內置 BEC 功能,其他都要外加 BEC。