RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4668|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日試衝3X 層樓 (PHANTOM 2 VISION 新手)

solaris8x86 發表於 2015-5-20 14:34:39 | 顯示全部樓層
提醒大家,本港民航條例對7kg以下玩具飛機 (Phantom一類)只容許在地面高度300呎 (即92米)以下飛行,搞什麼3X樓 (即最少100米以上) 或1700米屬不負責任行為,放上臺面討論,日後可被市民追擊。如下:

https://www.youtube.com/watch?v=XYttgUXrqq0
solaris8x86 發表於 2015-5-21 15:49:45 | 顯示全部樓層
我知17xx唔係高度,我只係提醒,而家啲新一代市民好鐘意揪後算帳,你睇,即使自己delete咗條片都比人再放上去小97,所以亂9扮勁隨時比市民追擊一世。
solaris8x86 發表於 2015-5-22 11:49:08 | 顯示全部樓層
hotfire009 發表於 2015-5-21 17:47
又係嘅,自從日本仔在東京用無人機做抗議工具,現在香港又正蘊讓立例,遲d玩四軸機的空間越來越小了 ...

我同民航署有幾次交手,而家都可以幾肯定2件事:

1. 其本上任飛,傷人技術上管唔到,只要"唔死人唔做嘢",因為民航署自身對玩具飛機管制"有心無力" (都幾firm,因為佢哋話係"模型玩具")。

2. 民航署將所有玩具飛機嘅case enroute比警察當係follow up或"跟進",但警察一樣"唔傷/死人唔做嘢",頂多驅㪚一下飛機友,又將個波踢反比民航署 -> case close。(依類case反覆發生),機友第二日又可以反到同一地點放飛機,最後機友<->警察熟落咗,變成警察休班時自己都去放飛機 (真人真事)....haha...。

solaris8x86 發表於 2015-5-24 10:49:40 | 顯示全部樓層

都話禁唔到咯,信我喇,但安全考慮係無錯嘅。
solaris8x86 發表於 2015-5-25 10:03:34 | 顯示全部樓層
Agreed.....
solaris8x86 發表於 2015-5-25 11:22:47 | 顯示全部樓層

Agreed.....大家應該全Q部死反去玩車丶船安全好Q多...