RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手毒發 : 1200 大洋 散砌 F104x1

ivan仔 發表於 2015-6-19 23:15:49 | 顯示全部樓層
當你裝好晒電子野, 你就知道要裝長電的話會好麻煩, 鋰電未必裝到, 你要在這找文章, 之前有CHING改過, 要加裝一D野就可以方便D
ivan仔 發表於 2015-6-25 22:40:36 | 顯示全部樓層
改OP的價錢夠買TRF101嗎?
ivan仔 發表於 2015-6-25 23:07:46 | 顯示全部樓層
我散砌左架TRF101, 價錢大約$2300左右
ivan仔 發表於 2015-6-26 12:25:45 | 顯示全部樓層
ICY 發表於 2015-6-26 00:32
但trf101的一車五件碳纖都唔係街買到的,damper mount都係

stellamodels.com有齊TRF101W炭板賣
ivan仔 發表於 2015-11-18 20:00:55 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2015-11-18 19:22
星星 F103 F104 及 V2 我都玩過,正正係玩到窮唔想再改呢樣嗰樣先至要轉玩蛇仔。
蛇仔舊車有咩問題?有零 ...

星星車件好難訂件?? 我上次訂都係等左個半月左右(TRF101件)

F104V2 有咩件會好難買到? 炭板就要訂, 不過有幾何爛板.
雙雙車都算貴? 如果全改一架F104V2 大約$2200-2400
買架TRF101/101W/102都唔洗$2000, 如果都叫貴沒野好講了
ivan仔 發表於 2015-11-20 13:42:33 來自手機 | 顯示全部樓層
我就自己試過,我新手玩
ivan仔 發表於 2015-11-20 13:57:47 來自手機 | 顯示全部樓層
等我自己就試過玩TRF101, 我新手砌完行左一排電,架車完全行唔到,行唔到原因係我砌完就行,沒ser過因為唔知點set,經過多次問朋友同找朋友幫手,現在架車好好跑,想點入灣大部份都可以做到,雙星車真係啊唔好就見人見智,我就試過好好玩,價錢就如果你話蛇仔平你就買啦,問心如果歐洲車都叫平,咁你都好有錢,蛇同xary出名用料靚,靚料會平?,玩雙星零件平,你話沒零件賣都訂到,你用一架原裝未改晒的車同一架改晒的車比話平,公平D你去計下大家都全改,有咩op都裝入去,睇下邊個貴?我就自己訂零件砌左架TRF101全改大約2200—2400左右,如果真係訂唔到件,自己去日本買都大把零件買到,我就唔信訂唔到件。
ivan仔 發表於 2015-11-21 11:24:52 來自手機 | 顯示全部樓層
TRF101炭軸 我都有三條做後備,全車炭板除全底板其他我都有一件做後備,金屬波箱都有後備件,件差啊唔多夠砌多架車,爛咩都唔怕,TRF 鈦推桿當然貴啦,其他件都貴?
ivan仔 發表於 2015-11-21 11:26:07 來自手機 | 顯示全部樓層
去邊道訂,你上以上網check,自己去日本買都可以。
ivan仔 發表於 2015-11-21 11:29:14 來自手機 | 顯示全部樓層
隻雙星金屬魔打座$178~198一對都貴過蛇?
ivan仔 發表於 2015-11-22 15:05:43 來自手機 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2015-11-21 06:43
星星膠件會平過蛇膠件DD,但 F104V2 金屬摩打座,金屬柱、轉向推桿 (包裝咭紙有 TRF 字樣) 同蛇件差不多價. ...

想問問蛇金屬尾波箱一對幾錢?F104V2 最平$178最貴見過198,你話蛇平咁蛇幾錢?,轉和鈦推桿雙星一定貴2200日元大約$118左起,金屬柱我訂回來大約$38左右
ivan仔 發表於 2015-11-23 23:37:16 來自手機 | 顯示全部樓層
我都申請玩F1,不過係一架行唔直的雙星星車
ivan仔 發表於 2015-11-25 00:00:39 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2015-11-24 19:51
唔係吹架。我未玩 F104之前,其實都有玩過 TA05 TRF415 等等,
但就係好似樓主咁散砌多架 TA05 砌左好耐 ...

星星車一向除左TRF系列, 其他型號改裝改完都會貴過架TRF車架, 買得TA-0X TB-0X TT-0X 全改大多數係去玩星星杯,
我當年買架TA04R($1200淨架, 全改大約2500-3000左右) 改到沒得再改都係貴過架TRF414M2($2000),
沒人叫你買架全原裝去改, 之後話人貴, HUDY D工具都係一套買會平, 分開一支一支買係貴,
買架F104 V2鈦色係全改型號(後期出), 當時都係$14XX-15XX左右, 只係你沒買到,
買架藍色V2去改當然貴啦(早期), 我窮不過買野會睇有沒用同是否低買, 沒用唔低買就唔買,
唔會好似你咁又話窮又係咁買OP件改, 小弟買星星車最大原因係到現在都可以買到F103F104件,這是星星車的好處,
就算香港沒件, 有朋友去開日本都一定有貨, 十年前的蛇零件仲買到嗎? F103都20年車了.
你話想蛇贊助你, 講幾句話佢好就可以? 咁咪大把CHING都有贊助?唔好玩啦.
玩車求開心, 大家都唔係想你識飛, 只係想你玩車時行得正正常常, 講真快慢都沒所謂, 車仔一向快有快玩慢有慢玩
希望你真正學下咩係玩車心態先, 唔洗要克意做D野比人知你做過D咩學過D咩跟咩人學野同表演比人睇,自己整好架車佢啦.

玩車仔好簡單, 安全唔撞到人阻到人, 大家開開心心玩, 真係唔係好難做到.
不喜勿插, 我係F1新手
ivan仔 發表於 2015-12-11 01:36:28 | 顯示全部樓層
仲蛇, E道講F104 雙星車, 你講蛇就自己再開POST, 幫你起個帖名[ F110的問題研究所]
ivan仔 發表於 2015-12-13 00:37:36 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2015-12-12 23:42
唔響度問又可以去邊度問?又講係技術論討,呢隻 servo saver F104 同 F104 V2 都用緊。
係有人響呢個 pos ...

你話你架蛇裝F104個SERVO SAVER 就係道問?

我架TRF419 TRF418 417 416 都係用同一個SERVO SAVER, 唔通都要在這裡問?

自己想清楚問題先啦, E道講緊點散砌雙星F1, 唔係問野嫁, 麻煩你啦大哥大, 唔好再問唔關於個POST D野好唔好.

你問點散砌架雙星F1, 這個POST入面一定有人答.

講緊雙星F1, 你問雙星件裝落架蛇道, 玩野咩
ivan仔 發表於 2015-12-13 19:53:46 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2015-12-13 01:28
我幾時有話架蛇裝F104個SERVO SAVER先?你睇清我問題先。我係講緊 F104 原裝 SERVO SAVER 有虛位...

唔知你係唔係唔識中文,

你問F104 原裝SERVO SAVER 點解有虛位, 你問錯人啦, 你一去EMAIL問日本TAMIYA, 一係打電話去日本問, 一係自己飛去日本再去日本TAMIYA廠問.
點EMAIL, 點打電話唔好問我地啦, 真係唔想答你.

好明顯你唔係用F104道, 同樓主係散砌, 當然係用OP SERVO SAVER啦, 你問人原裝野點知呢.

你都識講雙星D野唔好嫁啦, 仲要問原裝有虛位可以點解決, 真係想X 7你, 改OP咪沒虛位囉, 仲要問?

你咁問野, 不如你問下點解原裝白豬唔快, 你換OP魔打咪會快囉.

仲有就係, 你問野完完全全唔關F104散砌事, 你最好就自己開新POST啦問人啦, 麻煩晒你.不再回答你問題.