RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 36834|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 電池曰常保養使用方法及( 救電 )

solaris8x86 發表於 2015-7-6 23:05:28 | 顯示全部樓層
ghostkcleung 發表於 2015-7-6 21:52
見到咁多講關於電嘅主題,
我費事開多個 Topic 黎問喇。

>>1. 叉滿 4.2V 之後,通常最多可以攤幾耐就要放 ?
問得唔係幾好,其實最理想係充完一日內 (24小時內) 即刻玩咗佢,在充滿狀態下3日內唔放電,電池便會開始微脤,有少量質量好嘅電池可以頂到6-7日先至開始發脤,但係best practise始終係即充完盡快放電玩咗佢 (24小時內),咁舊電好大機會一年後即使玩過多次都仲係"瘦骨先"。

>>2. 3.8V 之後,可以幾耐唔理粒電 ?
1丶兩年都可以,但1年後最好用錶check check是否有電厭下降 (電壓係長時間有少量流失係自然現像),若有少量下降如跌至3.75v per cell,最好補補電充反去3.80v。我曾經有一排6S 24v三年內完全無用,仍然可以維持係3.80v per cell,之後送咗比人。

>>如果我揾個平衡 "母頭" 拆返開佢做 3 粒,
無乜人會咁做浪費工夫加多三倍時間去充一排3S電,叉機變相同一時間只能充1S,一般人會直接買過部"直直正正嘅平衡叉機",如BC-168/UNA6或更先進型號等。
solaris8x86 發表於 2015-7-7 02:26:48 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-7-7 00:07
我都想請敎 , 用 B6AC 充過2-3次之後 , 所有買入全新 LIPO 3S 11.1V 電池在不準確不能充飽之情況.

對電壓 ...

可以,佢地其實係B6下只係充唔滿,但若每cell只差0.01v電壓(例如4.19v vs 4.20v),即使係真正嘅平衡叉機上,亦算正常。