RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 0315
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 焊接問題請教

ivan仔 發表於 2015-12-3 12:18:12 來自手機 | 顯示全部樓層
我支雞90W,焊電變信號線都沒問題,焊到12AWG線都好易焊,我支雞有個display可以set溫度,180-450度自己選擇,價錢$160人仔。
ivan仔 發表於 2015-12-4 02:19:05 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-12-4 01:14
你放心,嚟緊仲有片睇,不過仲可怕啲....睇完30W搞唔掂唔好再咩我喇....
...

不如你表演下, 用30W 拆晒Hobby Wing V3.1 5條原裝線, 小弟唔識焊野, 不過中一學校教我用到現在, 十幾年左右啦, 我就用唔到30W 拆佢5條線, 我用90W衡溫去拆都用左5分鐘先拆得晒, 我咁沒用先要90W先拆到, 你咁勁我真係想見識下點用30W拆3.1 原裝線.

各位CHING等你表演.
ivan仔 發表於 2015-12-4 02:20:52 | 顯示全部樓層
我仲有支全新鴨記買的30W雞, 送比你用來表演
ivan仔 發表於 2015-12-4 03:19:52 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-12-4 02:34
咁你十幾年係學校大概....都係考包尾....

下, 我讀左5年電子炸, 會考都唔係好高分, 得個B有鬼用咩, 唔同你囉咁多理論, 我都唔識, 你咁勁, 我D包尾人想睇下你表演, 我出隻V3.1又點話, 30W拆唔到5條線的話咁點先?
我90W用5分鐘, 你幾多分鐘拆到先, 幾時表演? PYC現場拆? 你咁勁大家都想見識見識, 講多沒用行動最實際, 我包尾都用5分鐘你一定唔洗5分鐘就拆返出來.
ivan仔 發表於 2015-12-4 03:39:58 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-12-4 03:30
哦,其實佢吔琴日係第一集內已即場睇咗隻雞個Laser Label : 30W,所以佢咃至有第一集片後面嗰啲reply,所 ...

講有咩用, 比你現場表演啦, 30W 拆V3.1 原裝線5條, 我同場用90W衡溫雞同你鬥快(我最快用5分鐘拆完), 出來VS啦.
ivan仔 發表於 2015-12-4 14:51:01 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-12-4 13:37
原先我打算今晚再玩第三集,但睇到其實有唔少人已明白故中物理原理,我亦唔想向某幾個朋友作出多次技術上精 ...

CHING, 不如你都試下焊個來玩下
ivan仔 發表於 2015-12-6 14:56:51 來自手機 | 顯示全部樓層
完全沒理我,講到幾勁都沒用,唔表演下用30W去拆HW V3.1線,做唔到就係做唔到,唔洗唔理我。
ivan仔 發表於 2015-12-7 01:20:03 | 顯示全部樓層
問題唔係佢話用30W雞焊RC野已經夠用, 用大火數會焊爛野, 我咪叫佢表演下用30W拆V3.1線, 玩RC焊野唔洗花10年時間去學, 只係想講我焊野焊左咁多年, 真係用唔到30W雞去焊RC野, 10年前焊NIMH GP 3300mah電時用30W都焊唔到, 睇唔過眼佢水人買30W雞囉
ivan仔 發表於 2015-12-7 18:06:24 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2015-12-7 15:06
我玩四軸機仔0既 , 30W就肯定連呢D 20A 電變仔 0既 20AWG 線都甩唔倒 ...
可能我技術唔好 , 堅想學野
...

你焊E D 野用30W雞比較好控制, 用大火數的話最好快可以SET溫度的