RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10865|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] Servo 轉速跟唔上遙控(問題已完美解決)

RGM-111 發表於 2017-2-2 15:37:05 | 顯示全部樓層

BEC = [size=14.6667px]battery ellimination circuit ; 系現今絕大部份電變(ESC) built in 另一組 降壓 電路 供應比, receiver & servo power 用.[size=14.6667px]

[size=14.6667px]樓可否 講下用什麼電 變 同 控 的config 來 test 你個Power HD servo 呢?

[size=14.6667px]

[size=14.6667px]

RGM-111 發表於 2017-2-2 16:46:22 | 顯示全部樓層
no_id 發表於 2017-2-2 16:07
唔該CHING.. 電變用好盈QUICRUN-WP-1060-BRUSHED.. 前後帶煞車..控就跟原裝出廠設定..除左係 “1 數碼/模 ...

請問 servo 有問題時係 長紅燈, 定 係 閃紅燈?? 如 係 閃紅 燈 州就 可能係BEC 唔夠力(電)
RGM-111 發表於 2017-2-2 17:53:35 | 顯示全部樓層
no_id 發表於 2017-2-2 16:55
個servo一工作時就閃紅燈..唔工作接收就著綠燈.. 咁樣即係話電變唔夠力?… 但係用返同一電變但換另一牌 ...

個情況係似 ESC 個BEC 唔夠力(無記錯Quick run 60 BEC 有6V 3A正常 應該夠力,  比 SERVO, Receiver & ESC)

樓主 可以試下 Servo 獨立用 receiver battery (e.g 6.6V Li-Fe Pack / 4xAA 筆心電try try) 比電, test 下.
注: WFly 個Receiver manual 只 支援 6.0V (唔G 頂唔頂到 Li-Fe 獨立 比電)

另 set   控 Servo Mode to NOR & RX Type to NOR 再test 下, see see
RGM-111 發表於 2017-2-3 09:21:43 | 顯示全部樓層
no_id 發表於 2017-2-2 20:42
唔該ching, 今晚試下用四粒筆心電,但想問下啲線應該點樣駁呀,thx.

RGM-111 發表於 2017-2-6 01:51:29 | 顯示全部樓層
no_id 發表於 2017-2-6 00:57
唔該晒咁多位CHING 咁幫手呀... 感激. 我買O左粒電容.. 簡單接上測試.. 問題完全解決晒.. 因為趕時間..  ...

Good! to hear solved the problem,
remember to insulate the "LEG" of the capacitor ^_^