RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10852|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] Servo 轉速跟唔上遙控(問題已完美解決)

樓主| no_id 發表於 2017-2-2 13:54:18 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

Servo係power HD #LW-20MG, 控係WFLY X4, 好明顯SERVO係跟唔上支控同埋姪.. 個接收粒燈著綠色係正常.. 但係用呢個SERVO 好多時都著紅燈跟住姪..
如果我換FUTABA SERVO 就冇事... 又或者power HD Servo 換落第支控度亦OK.. 係咪個SERVO同支控唔夾呢?我已經係支控度SET O左用數碼舵機..
THZ...
 樓主| no_id 發表於 2017-2-2 13:58:56 | 顯示全部樓層
唔識做 發表於 2017-2-2 13:56
會唔會bec唔夠電?

請問咩係BEC?
 樓主| no_id 發表於 2017-2-2 16:07:18 | 顯示全部樓層
唔該CHING.. 電變用好盈QUICRUN-WP-1060-BRUSHED.. 前後帶煞車..
控就跟原裝出廠設定..除左係 “1 數碼/模擬 ”2數碼 Servo中選取2 之外.. 都冇改過其它出廠設定..
最奇係我用另一隻牌子O控同接收;完全冇問題..

樓主| no_id 發表於 2017-2-2 16:55:43 | 顯示全部樓層
RGM-111 發表於 2017-2-2 16:46
請問 servo 有問題時係 長紅燈, 定 係 閃紅燈?? 如 係 閃紅 燈 州就 可能係BEC 唔夠力(電)
...

servo一工作時就閃紅燈..唔工作接收就著綠燈.. 咁樣即係話電變唔夠力?但係用返同一電變但換另一牌子控同接收又冇事喎定係呢隻servo chur? 唔該晒..

樓主| no_id 發表於 2017-2-2 17:24:14 來自手機 | 顯示全部樓層
Analog and digital 都試過喇,一樣都係姪
 樓主| no_id 發表於 2017-2-2 20:42:21 | 顯示全部樓層
RGM-111 發表於 2017-2-2 17:53
個情況係似 ESC 個BEC 唔夠力(無記錯Quick run 60 BEC 有6V 3A正常 應該夠力,  比 SERVO, Receiver & ESC ...

唔該ching, 今晚試下用四粒筆心電,但想問下啲線應該點樣駁呀,thx.
 樓主| no_id 發表於 2017-2-3 09:39:04 | 顯示全部樓層
RGM-111 發表於 2017-2-3 09:21
網上 修改 人地圖片, 希望 幫到你啦, 另 KK 兄 +電容的方法不防一試 ,又簡單安全
...

唔該晒兩位ching,今晚試試。如果外駁電盒冇姪即係代表receiver供電不足,係嗎?
 樓主| no_id 發表於 2017-2-3 09:43:31 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2017-2-2 20:34
你在接收接上一敉 1800uF 16V 電解質電容看看會否還是這樣。

個cap係儲電,要用嘅時候供電,係嗎?想問個cap應該插落receiver邊個位呢?thx
 樓主| no_id 發表於 2017-2-3 11:25:16 | 顯示全部樓層
chacha 發表於 2017-2-3 10:50
儲電容,援衡作用,插任何位都得。

明白.. 唔該CHING.. 放工去鴨寮街搵下先
 樓主| no_id 發表於 2017-2-3 11:27:38 | 顯示全部樓層
wfuchoi 發表於 2017-2-3 10:55
I use the same combination of ESC and servo. no issue. For receiver, I am using Sanwa.
Possible to b ...

Thanks ching… I use my radiolink rc4g for thesame ESC and servo without any lagging issues…  It just happens on WFLY X4.. it’s weird..

樓主| no_id 發表於 2017-2-3 16:35:41 | 顯示全部樓層
hkslash 發表於 2017-2-3 16:31
我用三和接收加Power HD Servo都試過d個情況,(好奇怪同一型號Servo同接收,只係其中一部車有問題=.=)  ...

係咪因為呢個牌子SERVO好大食呢?

樓主| no_id 發表於 2017-2-3 16:51:37 | 顯示全部樓層
hkslash 發表於 2017-2-3 16:43
可能掛,但我有三隻,都無問題,有問題個隻換落第二架車又ok喎 ~
...

真費解.. 諗住佢又平.. 又防水.. 又夠力.. 用係四驅大腳度一流.. 宜家變得仲頭痛..

樓主| no_id 發表於 2017-2-3 17:09:53 | 顯示全部樓層
hkslash 發表於 2017-2-3 17:01
師兄唔好彩啦,我主要玩1/10 Drift同TC,我覺得power hd c/p值幾高,都會繼續買佢
...

講得冇錯.. .CP值超高... 食粥買仲平過上網淘...少少唔好彩喇.. 因為淨係用係呢支控有問題.. 另一支就正常..
 樓主| no_id 發表於 2017-2-3 17:12:13 | 顯示全部樓層
hkslash 發表於 2017-2-3 17:07
其實咁既情況最大可能係電變供電唔穩定,或者隻servo有問題,師兄有無試過唔經電變,只用接收加servo試試? ...

我估計唔關電變事.. 因為轉過第支控同接收就完全正常 (用返同一個電變)
 樓主| no_id 發表於 2017-2-6 00:57:08 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2017-2-2 20:34
你在接收接上一敉 1800uF 16V 電解質電容看看會否還是這樣。

唔該晒咁多位CHING 咁幫手呀... 感激. 我買O左粒電容.. 簡單接上測試.. 問題完全解決晒.. 因為趕時間.. 所以隨便買粒音響電容... 要成三十蚊.. 價錢都唔係問題.. 但係超大粒... 我再慢慢搵下有冇細粒少少O既先..

樓主| no_id 發表於 2017-2-6 02:17:54 | 顯示全部樓層
RGM-111 發表於 2017-2-6 01:51
Good! to hear solved the problem,
remember to insulate the "LEG" of the capacitor ^_^

Thanks for the reminder. I will solder and insulate it.. I just simply plugged in to test it.. Actually I want to find a smaller cap.. This one is quite big..
 樓主| no_id 發表於 2017-2-6 16:46:13 | 顯示全部樓層
wfuchoi 發表於 2017-2-6 16:37
10V is smaller.
You don't need to buy such an expensive cap, can't notice the difference for this  ...

Actually I was in a hurry andcouldn’t find a smaller and cheaper one….. I will find some cheaper ones nexttime..

樓主| no_id 發表於 2017-2-6 17:25:37 | 顯示全部樓層
kevincat 發表於 2017-2-6 16:53
如果你有電腦舊底板,可以拆出黎用,有幾粒係16v

多謝提醒呀CHING..

樓主| no_id 發表於 2017-2-6 17:51:02 | 顯示全部樓層
hkslash 發表於 2017-2-6 17:38
搞掂就好,不過師兄咁浪費啊,去華輝買幾蚊雞電解電容就夠用啦

Ching 好眼力,其實我想買粒平嘅但係趕時間,入去音響零件舖買算喇,有時間再去搵過幾粒平嘅。多謝提醒,已經買咗電線熱縮膠喇,我都怕短路因小失大。
 樓主| no_id 發表於 2017-2-6 18:55:54 | 顯示全部樓層
hkslash 發表於 2017-2-6 17:52
師兄可以買條servo線接電容,可以方便d安置佢

唔該ching, 其實我已經買咗好多散件,不同AWG嘅電線,JST插頭,futaba 插頭,不同組幼嘅熱縮膠套,所以原則上將隻cap接上futaba頭係不成問題,只不過嫌呢粒audio cap太大,想搵幾粒細啲嘅先拎工具出嚟開個壇搞掂佢。我插隻cap落接收度純粹係想睇下咁做可唔可以解決到個問題,結果完美解決。感激咁多位ching俾意見。