RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: antony52591
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 鋰電充電A數

vincenthk052005 發表於 2017-5-14 21:51:07 來自手機 | 顯示全部樓層
如果叉電都熱,我諗玩起上黎後果不堪設想。唔知夏天溫度加上放電時產生既熱會點呢?
叉電我最勁用過25A叉,不過排電冇熱,但玩車用120A電變舊電先會熱
vincenthk052005 發表於 2017-5-14 23:41:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Aarontam1997 發表於 2017-5-14 23:20
2位10a同25a差電師兄!你係就留個個聯絡方法俾樓主!10a同25a差咩電都無問題架!你地敢保証!漲左爆左! ...

師兄,你仲用緊NIMH呀?我話我最勁試過用25a呀師兄,不來你都唔係好留意人講咩喎...
500/3排我有用過呀,有咩問題呢?
LRP我都有用過呀,處理唔好咪一樣會漲,IP夠靚喇掛?唔玩storage都照漲.....如果你咁講,10A-45A既充電機廠全廠結業喇。全部用B6AC,5A走天下。
同埋想問下師兄用咩電玩咩車用咩充電機呢?你排電咁易發熱....
此回覆沒有什麼意思,純粹個人意見
vincenthk052005 發表於 2017-5-15 00:45:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 00:12
分享一件事!500/3粒個的電!我親眼見我朋友12a 差電!睇住佢慢慢漲同熱!立即關電!當然b6ac唔會有12a啦! ...

師兄,咁放電快會唔會熱嫁粒電?如果會,咁大家唔好用XR10了。160A放電好唔安全呀