RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tc3driver
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位對touring car每年轉款有何意見

樓主| tc3driver 發表於 2018-9-11 11:01:22 來自手機 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
幾千蚊買架車返來,每日收工砌車都要一兩個月先砌好,隔幾星期夾到時間先可以去玩一次,好難得先set得好架車,玩吾夠一年又話出新款,d舊零件又開始無得買,原本改良架車係好事,但改得太多又不兼容舊車就有d反感,大家又有何意見?
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-11 14:09:21 來自手機 | 顯示全部樓層
賺錢之餘都要兼顧吓社會責任,一般年青人無錢買新車,買架二手車來玩又話無件,攪到更少人肯參與呢個活動,好難發展普及
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-11 15:41:34 來自手機 | 顯示全部樓層
一方面模型舖見轉款都吾敢入貨,另一方面就算想入,但廠方已停產又無存貨,邊有件賣?好似我之前玩vbc D07, 搵食粥訂個尾碼,訂左幾個月都無,吾係因為店舖無攞貨,係因為vbc已停產呢件part, 好彩佢d尺寸無改,可以用D09個碼,但要些少加工先用得
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-12 14:08:29 | 顯示全部樓層
tamiyarx 發表於 2018-9-12 08:09
生意角度,唔出新款,何來收入?試想想如果人人部車都玩十年八載,間廠冇收入都摺得啦!如果可以做到大部分 ...

其實問題係有無需要推得咁快?可以對架車作出改良,但不是每年大改,因為大改會導至無零件問題,好似T4 15, 16, 17咁改可以接受,因為底板兼容,T4 17上18就衰格,另外BD8 2017上2018又係乞人憎,d底板窿位改晒,底板屬消耗品類,就算吾撞,正常都有損耗,改動完全無考慮舊形號,揸緊舊車嘅人有被騙,被出賣感覺,咁多錢買你品牌架車返來,玩吾夠一年又話無零件,咁仲會吾會再幫襯?
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-13 13:57:57 | 顯示全部樓層

https://www.rctech.net/forum/electric-road/1025522-cheap-vs-expensive-cheap-wins.html
3racing Zero都有T4咁快, 只要識set車舊車都可以好好玩
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-16 17:01:41 | 顯示全部樓層
965 發表於 2018-9-16 13:05
即係好似iphone 咁....

不可以手機作比喻,因為手機晶片混算速度額實比早幾年快,新款2018年iphone 同舊一兩代iphone相比,係快好多,無得比,但以T4 2018同架7年前的3racing zero鬥,zero係竟然可以赢到T4 2018, 證明車架實質進步不是太大,係商家們製造的假象,令我們覺得新車比舊車好,正如板主所講418未必輸比419,轉款真係心理影響多於實際需要
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-17 12:43:19 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-9-17 11:46
遙控車其實相差三四年O既款,速度唔會有大分別。大分別O既只係用乜摩打咁解。
只要設定得好,一樣咁玩。
...

“珠差前單變成牙差前直濕,水電變鋰電"……呢d改動係有實際進步,可以理解,最衰係改晒d螺絲窿位而又不兼容上一代車款,吹噓話好灣,快咗零點幾秒呢d理由,當我地d車迷儍仔咩,架車快吾快係睇麽打電變電池,咁改法改到無零件就失敗,當然車廠係有權大改,但作為消費者,我們都有權吾買! 要消楚地帶出一個訊息: 成日大改是不受數迎
 樓主| tc3driver 發表於 2018-10-30 10:48:19 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2018-10-28 11:49
建議搞個"長玩長有"積分賽。
每年出兩次賽,鬥儲三年積分,每一個積分紀錄只可用一款同型號車儲積分。換車 ...

好難界定一架車嘅型號,eg, T4 15用17底板是否仲當T4 15?其實唔係唔比d廠商改,但改要考慮舊車兼容,好似今期T4 上19都可接受,因為T4 18可用到19底板,手腳,差速一樣,但yokomo BD9就90%改變,BD8 2018車主就惨,二手車價大跌,零件成日轉,模型店入貨都吾敢入咁多,副廠亦都難做零件,不過呢d都可能係yokomo廠策略,吾想比副廠賺,獨食!
 樓主| tc3driver 發表於 2018-10-30 14:21:10 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-10-30 13:11
梗係唔係啦......

YOKOMO TOURING車唔講,啲飄移車完全比副廠零件食晒佢地正廠零件O既市場,搞到宜家連新 ...

呢d咪就係獨食囉,YD2有副廠件先多人玩,買副廠件都要買架正廠車返來先有得改,互惠互利,比d人賺吓,自己又可賣多幾架,Yokomo咁都吾肯,連模型展都吾擺出來,呢d就係小氣,人地Tamiya夠多副廠出零件比佢d車啦,人地又咪咁出tt01, 點會無錢賺呀
 樓主| tc3driver 發表於 2018-10-31 11:12:06 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-10-30 17:13
YD2係俾人賣下賣下,O的人成架抄出嚟賣,O的人根本都唔駛再買YOKOMO,YOKOMO完全冇錢搵,所以先唔再出。
...

從Yokomo廠角度看可能會責怪副廠件,但從車迷玩家角度看,當然希望架車多些副廠改件,產品週期長些,不希望買架車玩一年就discontinued, 對於副廠件,我們表示歡迎多於責備佢令到正廠賺少咗,好似3racing出零件比M07, 三輪車,雙星同3racing都得益,大家都玩得開心, 至於翻版車,相信造功質量一定比不上Yokomo,除非d山寨廠近年進步神速啦

樓主| tc3driver 發表於 2018-10-31 12:01:36 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2018-10-30 19:08
呢個比賽用意係鼓勵車手/生產商 "物盡其用",唔係"玩舊車"。如果多D地方都有呢類比賽,生產商/代理自然會 ...

遙控車真係消耗好多塑膠,跑幾個月已經製造膠呔垃圾,車殼垃圾,大家都知道係不太環保,但對於呢個嗜好,我們或者業界又能否做得好d呢?成日改款又係咪可以避免?d舊車廢棄膠料燒出來又有毒,運去第三世界國家又禍延人家後代,希望大家都思考吓轉款頻密帶來嘅問題
 樓主| tc3driver 發表於 2018-12-6 10:55:41 | 顯示全部樓層
1BM 發表於 2018-12-4 18:43
其實好睇每個人,身家吾差,我認為一出新車就買,無乜問題,始終自己部車新過其他人,點計刀系自我感覺良好 ...

師兄經濟能力負擔得起當然無問題,但好多無咁有錢嘅師兄只可以買幾年前嘅二手車或三手車,轉款太快就難買到零件