RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[產品開箱] QUICRUN BL120有對手! G-FORCE TS90!

樓主| AMAT 發表於 2019-4-1 15:06:59 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-1 15:09:04 | 顯示全部樓層
//www.gforce-hobby.jp/products/G0191.html

基本上呢款TS90係由日本方面做監修,SKYRC自己冇出,由返佢地日本品牌G-FORCE果邊做。
個人就咁睇就相當有興趣先。

雖然就出咗都一段時間,但係如果好用又有乜所謂,最緊要有更新。
HW BL120其實都係基於XERUN 3.0,一樣都係出咗好耐。
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-1 22:47:07 | 顯示全部樓層
jj2006 發表於 2019-4-1 18:23
Ts120 本身有膠壳版,其實早期都係膠殼,後期升級左有金屬壳,好似規格係一樣。
另個人諗法,TS90 可能只係 ...

TS120係有膠殼同金屬殼。
TS90其實外觀上就係一隻膠殼TS120嚟。

不過TS90佢之前只係賣日本市場,連中國自己本土都冇賣。
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-1 22:57:18 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2019-4-1 22:22
板主可否check吓個skyrc ts90電變的Hardware version是否1.0? 因為問過幾個朋友用過skyrc電變的hardware都 ...

HW versioon就一定係一樣,主要係FIRMWARE有唔同。

TS90一直仲有FIRMWARE更新,只要你下載返SKYRC個軟件,同埋用佢個PROGBOX連接嚟駁電腦,咁就可以睇下有冇升級。

宜家最新FIRMWARE係2.07。
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-2 01:57:05 | 顯示全部樓層
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-2 11:37:17 | 顯示全部樓層
965 發表於 2019-4-2 07:20
二百幾?

So cheap??

街價係二百幾人仔,我指HW QUICRUN BL120。
G FORCE TS90以我所知定價都係差唔多。
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-3 16:27:15 | 顯示全部樓層
開箱報告

樓主| AMAT 發表於 2019-4-3 17:49:11 | 顯示全部樓層
cash 發表於 2019-4-3 17:19
樓主
請問邊到有得買G-FORCE O既 TS90電變

廣華街有鋪頭有貨返~
自己落去問下啦~
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-5 11:36:13 來自手機 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2019-4-5 01:59
這款 TS90 要果行 binky 5.5T 時還可以,如果開 Booster 最好不要低過17.5T。如果13.5T 也不要開大 Booster ...

我地試咗TS90 10.5行turbo, 不過係四驅M,行到冇電cut機,返嚟手摸電變同摩打完全唔辣手。

感覺同toro ts120非常近似。
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-5 21:03:45 | 顯示全部樓層

測試報告~

睇完應該會知TS90其實論當時科技同埋軟件技術,絕對係比QUICRUN係贏幾條街。
其實我會話開TURBO的話,最高8.5T應該都可以,5.5T就唔好喇。
但TS90可以設定比BL120多好多,自然可以調整得更細緻,變成果30A O既差異根本就唔大,反而係佢個軟件有更多SET,有TURBO,BL120係冇得追。
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-6 23:24:40 | 顯示全部樓層
mattma369 發表於 2019-4-6 12:48
如果我係一個 只想開心玩( 唔想煩Setting) , 唔係要快要turbo要比賽既人!
首選一定係 QuickRun / Justock
...

TS90其實你原裝乜都唔SET,個線性已經都好過BL120。
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-17 23:37:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Kenneth3903 發表於 2019-4-17 19:07
請問邊到有得買?見KWS 唔多覺有!

鍵全模型有貨。
 樓主| AMAT 發表於 2019-4-20 22:22:39 來自手機 | 顯示全部樓層
500EVO 發表於 2019-4-19 10:19
無風扇是否無禁好呢。

玩13.5等唔開turbo冇乜事,開turbo就最好裝返。

TS90原裝有跟風扇。
 樓主| AMAT 發表於 2019-6-27 22:49:55 | 顯示全部樓層
kenchu2812 發表於 2019-6-27 21:29
我去過鍵全舖頭,去親都無開,請問邊度仲有得賣?

你四點後去就差唔多......

以我所知,香港除咗佢,應該都冇其他鋪頭有入貨~
因為係......獨家。
 樓主| AMAT 發表於 2019-6-28 11:57:59 | 顯示全部樓層
kenchu2812 發表於 2019-6-28 09:48
另外我想問個問題,G-Force 隻電變,係唔係可以用返Skyrc個WiFi 盒,用個手機app可以直接更新到個firmware? ...

係可以。

因為G FORCE其實都係SKYRC出,只係G FORCE係日本市場版本,有一啲特別O既SPEC。
 樓主| AMAT 發表於 2019-6-28 11:58:16 | 顯示全部樓層
kenchu2812 發表於 2019-6-28 07:04
我試過2次4點後去,都係摸門釘

哈哈哈哈~

咁就冇計~
 樓主| AMAT 發表於 2019-6-28 16:03:31 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2019-6-28 14:29
以前買過TS120, 用Fwd/Brake mode正常,拍得住Hobbywing v3.1, 但用Fwd/Brake/Reverse mode就有問題,麼打 ...

更新下囉。

我自己就TS90, TS120同TS160都係咁用。
 樓主| AMAT 發表於 2019-6-28 18:22:36 | 顯示全部樓層
kenchu2812 發表於 2019-6-28 17:34
終於見到佢開門,不過佢賣緊$495

TS120係賣緊五百幾。
好難答你,抵定唔抵......

但就理論上有咩問題搵佢就可以返原廠整O既。