RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: Echan23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[選擇建議] 買新車幾問~~

AMAT 發表於 2020-7-28 18:21:14 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-28 16:21
甘摩打同一個T數黎講邊個牌子係比較快?

如果以13.5計,OUTLAW摩打通常都比普通13.5快。

OUTLAW即係非規格,即係唔可以係一啲國際性比賽用(不過有啲比賽係比OUTLAW,視乎規則)。

如果現時速度計,最快應該係ORCA 13.5 OUTLAW,然後到ARROWMAX DASH RSTUNE 13.5 OUTLAW,跟住係MAGNUM同TEAM POWER新款OUTLAW,YEAH RACING 13.5 OUTLAW。
但要留意,摩打快,有佢地嘅特性,有特定齒比區域,亦有適合嘅齒比配搭。如果對呢啲唔太熟,就唔建議買去返嚟搞喇。

你宜家有JUSTOCK就用住JUSTOCK試咗先,唔好換嚟換去。
AMAT 發表於 2020-7-29 22:44:35 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-29 02:38
車殼現時比較流行既會係邊種? 講緊比賽車殼~~

BITTYDESIGN, PROTOFORM,ZOORACING,XTREME,MONTECH
AMAT 發表於 2020-7-29 22:46:03 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2020-7-29 09:09
你部 20M ,大減牙托應該是收3粒螺絲。呢隻YR 大減牙,似乎可以收 3 粒或4粒螺絲,似乎合用。但是大減牙 ...

YR隻牙兩用

不過我唔太鍾意用,因為賽鋼牙好易掃,我覺得。
新手更加麻麻。

AXON可能會好啲。
AMAT 發表於 2020-7-29 22:46:42 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-29 20:53
但遙控車既品牌黎講, 有冇話YR D野無X RAY D野咁好?

XRAY零件好多時DESIGN俾XRAY用,所以就唔好為牌子買。
AMAT 發表於 2020-7-29 22:47:51 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-29 08:36
用呢款又得唔得?想襯返白色。Xray果隻好似灰定黑

個人意見,買AXON就好過買YR,因為YR用賽鋼,係硬,但脆,唔識用好易掃牙。
XRAY唔係唔好,貴唧。
AMAT 發表於 2020-8-4 22:41:58 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-8-4 21:46
同埋紅黑線,邊條插落舊電既正同負?

紅線正極,黑線負極

其實你咁多嘢唔明,可能落一落模型鋪問下人地好。

AMAT 發表於 2020-8-5 22:10:53 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-8-5 20:45
中位? 應該未啦, 我都唔知咩黎....同埋SERVO又唔郁架WOR....=.=

有冇掉轉條線
AMAT 發表於 2020-8-7 14:32:46 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-8-7 10:13
太專業原來呢樣野~甘未handle到住。宜家都係基本識向前向後

不過點解我關左支控,架車會自動向後行。明 ...

永遠都係先熄車,後熄控。
否則你架車一失控就撞爛咗整親自己。
AMAT 發表於 2020-8-7 21:14:05 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-8-7 19:30
一比油~好刺耳d聲,我又覺得似滑啞甘既聲。我都唔知點解甘刺耳。使唔使落咩油定點。暈低 ...

一係過緊,一係過鬆。
估計應該係過緊。