RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Echan23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[選擇建議] 買新車幾問~~

pecky38 發表於 2020-7-25 01:56:59 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-24 16:33
太無工具同呢方面認知同天份~~斷斷續續都砌左好耐

其實個個頭一兩次砌車都會經個這階段!我的經驗就是狂睇教砌車 YouTube。就算同一部份都睇幾套唔同的師兄教,不同的師兄有不同的重點,好多時無話誰對誰錯。學無止景,逐漸累積技巧。尤其是 set 車,每一條跑道都有自己的特性,除左跟大路的 set 法,每個人都有自己的手勢,要自己去捉摸,最後才得出自己的設定。.

純我個人情況:我當初入門玩 TB04,當然都只係入門級設備,開始叫做控制得有文有路,見到啲師兄鬥快車,就買部 BD7'16 + 5.5T 學人鬥埋一份。結果啲師兄見到我都驚,我部車就經常頭崩額裂,當然也交左好多學費修車!所以都要經過一段時間,一個過程。當初也未知自己有無這個能力成功升哩,所以買設備都不是一步登天。萬一原來自己唔掂,後果可能是大花金錢後得個吉!

我年青時家境窮,儲蓄了幾年零用錢都唔夠砌一套遙控,最後放棄。一放低就幾十年,到了人過半百,才想起這個童年夢想,開始玩番,當係一個嗜好。可惜是架車的反應快過我!!! 不過我仍好努力去追(部車)

pecky38 發表於 2020-7-28 17:44:11 | 顯示全部樓層

就算同一牌子,唔同系列/版本都唔同,睇個 KV 值就知。KV 值就是RPM/V,即是每 1Volt 幾多轉。例如 Hobby Wing 的 V10 G2 5.5T 是 5800kv, Hobby Wing 的 Bandit G2 5.5T 是 6850kv。注意這一般是指不負載的情況。

到真正落場就有負載了,扭力就直接影響加速、剎車,及過灣的表現。就算用同一 T 數的 (例如5.5T),影響扭力的通常有三大因素,1)磁力強弱,2)齒比,3)無刷馬達的可調式 Timing setting。強磁扭力就大啲,又大齒比扭力就大啲 (就好比用低波上斜路),Timing 就影響 KV 同扭力。

總的來說,用咩 T 數馬達,是否強磁,幾多齒比,咩 Timing,都要配合個場地和個人手勢,你不難看到啲師兄部 13.5T (~3000KV) 快過其他的 5.5T (>6000KV)!當然在直路的後段就緊係 KV 大的會快啲!那就要睇個場有啲咩直路了,唔夠扭力就要長啲去加至頂速啦!