RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12712|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] XRAY T4 2020 與 XPRESS XQ10 如何選擇?

AMAT 發表於 2020-6-28 22:07:21 | 顯示全部樓層
兩架都唔買。

一係買BD10,一係買20M
AMAT 發表於 2020-6-29 21:32:05 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-6-29 11:03
很好奇AMAT兄排除T4與XQ10的理由是什麼呢?
因為過去XQ1S給我的感覺是正面的...所以最近正在觀望XQ10這台 ...

XQ10冇話唔係好車,不過佢個價錢俾多小小買到BD10,點解唔買BD10?又好走問題少又多SUPPORT多SETTING。
如果因為想慳錢,咁更加唔駛買XQ10,買20M咪得,千鬆啲價錢,同XQ10行埋又冇輸蝕,點解唔攞架平啲,買多幾套呔唔好?

AMAT 發表於 2020-7-1 10:42:26 | 顯示全部樓層
wa1006 發表於 2020-6-30 21:22
IF14-2或ARC R12又如何?

INFINITY零件超貴
有好多錢可以考慮。

ARC R12香港少人玩,自然參數少。
AMAT 發表於 2020-7-1 10:43:23 | 顯示全部樓層
model先決 發表於 2020-6-30 02:15
3 racing d 碳板真係唔能掂, 好似威化餅咁, 好易爛, 只會將痛苦帶回家
BD10零件邊度有得賣? 無留意開

BD10可以向JIM KEE STORE訂購,冇乜難度
https://www.facebook.com/Jim-Kee-Store-653179254704441
AMAT 發表於 2020-7-1 10:44:16 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-7-1 10:15
INFINITY我沒玩過  不過應該可以想像近似於TRF的組裝與操控手感
因為是前TRF的開發團隊搬師過去設計的
如 ...

ARC幫多家RC廠代工,INFINITY都是ARC代工。
AMAT 發表於 2020-7-1 10:50:16 | 顯示全部樓層
一架車除咗砌之後,好唔好走都係一個重點。

以現時計,最好走一定係BD10或A800MMX。但A800MMX零件偏貴,BD10就相對較實惠。
XRAY上幾代都OK,但今代價錢,質量,揸出嚟效果都比唔上BD10,所以早輪先要割價求售。

XQ10唔係話佢唔值錢,係佢如果一對比起3RACING就真係貴咗好多,但又唔係可以揸到同3RACING好大好大分別,所以我揀3RACING。

3RACING質量唔得?我有部20M,我唔覺得有問題。多數人話二樓板易斷,但問心,今時今日啲車設計,架架都易斷,XRAY一樣斷到七彩。
呢個係設計問題,唔係用料問題。唯一值得換係油壓架,亦都有H2RD件可換。除此之外架車行走性能亦都冇問題。
AMAT 發表於 2020-7-1 14:23:50 | 顯示全部樓層
wa1006 發表於 2020-7-1 11:39
咁嚴格嚟講,infinity和ARC算唔算係好車?

冇話唔好。
AMAT 發表於 2020-7-1 16:14:32 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-7-1 16:01
如果再多插花三台車來比.....schumacher Mi-7、SERPENT  X20 、Destiny RX10 SR 2.0 戰況又是如何呢?

...

MI-7就自了罷.....台灣我不知怎樣,香港零件都不足.....

SERPENT X20和DESTINY都可以,尤其是DESTINY,都是香港A組B組車常客。還有DESTINY始終是由香港那邊研發(設計是日本),所以支援都OK的。
SERPENT玩在是香港和深圳這邊開發,電車計,支援都還可以,亦都是A/B組常客。

但始終主流都是XRAY,YOKOMO
AMAT 發表於 2020-7-8 17:24:33 | 顯示全部樓層
chairmannone 發表於 2020-7-8 17:10
XQ1S 原裝連 anti-roll bar 都冇, 我都好想睇吓點樣去鬥車

冇ANTIROLL BAR等如鬥唔到車?咩道理?

有當然好,但冇唔等如行唔到唧。