RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: speedo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] XRAY T4 2020 與 XPRESS XQ10 如何選擇?

model先決 發表於 2020-6-30 02:08:27 | 顯示全部樓層

xray T4 2020
adv: 金屬件又輕又硬, 耐撞, 膠件亦非常耐撞, 整體車身又輕又硬淨, 轉向順暢, 無數咁多副廠件, 差唔多可以成架砌返出黎, 又平又高質素, 好多代大部份零件都可以共用, 唔怕儲備多少少後備用, 二手放售較容易甩手.
disadv: 原廠件貴, 2020底板質素有部份有問題, 新車用長手腳反應較短手腳慢, 新車性能唔係特別出色, 比起其他頂級廠都係平均質素, 無大突破, 例如相比起 (serpent x20, if 14II, Mi7, 俄妹a800mmx), 甚至唔少xray fans 都轉了玩俄妹.

xq10:
adv: 今代波頭有改善, 較少虛位, 但仍未追得上xray, 金屬件硬度都唔錯, 膠件亦耐撞, 車身係一部好正路到不得了既中置車, 對得住價錢有餘, 少部份件可同xray 共用, 如果唔追求比賽入A組同TQ, 係一部好好既車, 零件易買, rcmart 全車零件齊備, 價錢算經濟實惠

disAdv: 金屬件較xray 重, 硬度不及xray, 所以同場較量會較蝕底, 但一般人渣唔出分別的, 副廠改件較少, 如二樓板就沒有xray 咁多副廠不同花巧野玩

如果追求要TQA1既車手, 只能選呢兩架既話, 一定係選xray,
如果追求快樂, 想有部中上質素既車去車場飛下推下人, 維修費用平, 就選xq10

如果價錢唔洗考慮, 梗係玩xray la
model先決 發表於 2020-6-30 02:15:35 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-6-29 21:32
XQ10冇話唔係好車,不過佢個價錢俾多小小買到BD10,點解唔買BD10?又好走問題少又多SUPPORT多SETTING。
如 ...

3 racing d 碳板真係唔能掂, 好似威化餅咁, 好易爛, 只會將痛苦帶回家
BD10零件邊度有得賣? 無留意開

BD10 vs xq10, 咁又真係bd10更加好既, axon 油壓, arrowmax 中置
model先決 發表於 2020-7-8 15:53:17 | 顯示全部樓層
Jon873 發表於 2020-7-6 18:05
Thx, 先留明。。。
仲考慮緊20m or  advance s64利申新手

諗得3 racing 都係想平, 要平咁我會推薦 xpress, xq1s, xq10 之類

xpress d車對得住個價有餘, 玩過就知, 幾百蚊之中, 最好既車我覺得係xq1s, 雖然設計係後置, 但原裝已經好好跑, 可以挑戰貴價車
如果買xq10, 直情就可以去鬥A組
model先決 發表於 2020-7-8 22:39:21 | 顯示全部樓層
chairmannone 發表於 2020-7-8 17:10
XQ1S 原裝連 anti-roll bar 都冇, 我都好想睇吓點樣去鬥車

根本唔需要, 我玩T4 mid 都想拆鬼左條roll bar, 阻住晒
roll bar 原意係真車上面, 係轉灣時一面壓落去, 等另一面車身唔好傾則太多, 但係模型車上面, 只會加硬少少個油壓, 根本發揮唔到roll bar 應有功能
你試下壓一邊油壓, 另一面根本完全無反應
如果你要有反應, 除非裝一條好粗既roll bar, 但係咁樣會攪到架車好硬, 轉灣好推
唯一得MTS做到條roll bar 有少少反應, 其他車既roll bar, 根本只係係度加硬條油壓, 另一面車身完全無受惠到roll bar 既幫助, 例如xray T4 rollbar, 根本只係係度幫另一邊R痕

其實唔止係xray T4, 所有同樣設計既車, roll bar 都係有同樣問題