RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4022|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

拆...MB-4

龍崗小吳 發表於 2007-12-6 22:08:19 | 顯示全部樓層
龍崗小吳 發表於 2007-12-6 22:14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 大野 於 2007-12-6 13:07 發表
尋晚得支細批,拆個摩打波箱.
手都軟埋,發覺摩打個細齒好似係膠做,
請問係米呢? KWS有無得配番金屬呢?
重有,想買個無擦摩打係米係380就得?有無咩型號介紹? ThankYou

Atomic 有出 米漢 1/18 MB4 改裝鋁合金馬達齒

登錄/註冊後可看大圖
龍崗小吳 發表於 2007-12-12 22:52:01 | 顯示全部樓層
原帖由 大野 於 2007-12-12 18:35 發表

小吳兄,請問您部MB4現在用幾多大齒,幾多摩打齒呢?

我大齒49,摩打齒16,可以再快嗎?

配12摩打齒行嗎?

我現在用無刷電變30A+8000KV摩打

多謝指教

Sorry!很久沒搞MB-4啦!
你這顆馬達係內轉子無刷,扭力較小一些,你配16T可能起步慢一些,不過如果路夠長,尾速會很嚇人!
我都用外轉無刷,KV值不高約5200,配16T來跑起步很快!
我的車友用4200KV配19T,用11.1V鋰電在跑,配海綿胎還有在跑時急加油而車頭整個抬起,像我們台灣人說的拖孤輪!
你如果配12T的話,起步會很猛,當心原廠狗骨會承受不了斷掉!我就斷了不少,乾脆改成金屬製!