RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rcsan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買來玩.. 請幫忙

beebee 發表於 2008-9-21 23:16:05 | 顯示全部樓層
玩車仔黎講兩千零蚊都算好平o架啦........如果再想平d........遙控方面就要d普通fm鎗........玩2.4g閒閒地入門版都成千銀......無刷電變就好在有國內產品(好盈品牌)......而且性能都好掂吓$四五佰就攪掂晒連埋隻摩打.......servo就台記gws ,又係抵玩之作......車方面你玩得無刷......(gpm)金屬尾擔、波箱、(雙星)尾油壓又係唔少得........計吓計吓......係套控先有下降空間.......真係兩千零蚊走唔凹~~

beebee 發表於 2008-9-21 23:22:13 | 顯示全部樓層
仲味計叉機條數......不過平得黎都o.k就加多三四佰蚊到啦.....
beebee 發表於 2008-9-22 20:42:41 | 顯示全部樓層

無迫力..??...試玩吓都可以咁講....不過華dee落迫入灣係件好緊要o既事項....無迫好難玩吓~~ ....想真正感受華dee樂趣....都係買番隻有迫力o既電變啦~~
beebee 發表於 2008-9-22 20:49:10 | 顯示全部樓層
反正而家d國內無刷電變價錢大眾化.....圖中里隻都有師兄用緊.....$2百頭低玩啞
beebee 發表於 2008-9-22 21:38:54 | 顯示全部樓層
負他把品牌......係一枝入門槍控o既型號黎........
beebee 發表於 2008-9-22 21:50:25 | 顯示全部樓層
係am 槍黎嫁~~仲有玩無刷電變係無分用am或fm或2.4g槍都得o架.......
beebee 發表於 2008-9-22 22:53:54 | 顯示全部樓層
得保良隻有前無後....??係咩黎嫁..??
beebee 發表於 2008-9-22 22:58:22 | 顯示全部樓層
原帖由 rcsan 於 2008-9-22 21:58 發表
多謝各位的幫忙!
我想都是買這個組合.

1) 車 $550
2) 控連接收選2pl $500左右
3) servo選gws 2bbmg $200左右
4) 無刷電變摩打組合選好盈 $500左右
5) 電池選7.4 2s 1800mah 25c $100左右
6) 必改裝備尾擔、 ...

溫馨提示:

1) 車 $550.............................萬里同鴻星有售
2) 控連接收選2pl $500左右................kws各大商店有售
3) servo選gws 2bbmg $200左右............偉高隔離間飛機店問問
4) 無刷電變摩打組合選好盈 $500左右.........極速有售
5) 電池選7.4 2s 1800mah 25c $100左右.....kws現代模型有售(萬里對面)
6) 必改裝備尾擔、 ... [/quote]...........展藝有售

beebee 發表於 2008-9-22 23:17:35 | 顯示全部樓層
哦~~係唔係tpm1.....??

其實用邊隻牌子電變都要留意吓佢o既size就最緊要......因為華dee內部空間有限.......
beebee 發表於 2008-9-23 19:27:16 | 顯示全部樓層
原帖由 rcsan 於 2008-9-23 09:39 發表
BEE 多謝你的溫馨提示!
想問下買的時候有什麼要注意!
搖控等有冇保養!

唔洗客氣咁啦~~其實當買電子產品時....最好即時試吓.....通常都無咩問題........或者叫老細開埋張單....真係咁唔好彩返到屋企先再試有問題都可以跟進...........至於搖控等有冇保養......買野果時可問吓老闆佢地....係唔係"行貨"...係o既話一般都可以跟進維修.....當然問吓老闆佢地先可以確實......唔洗擔心o架......大部份鋪頭都好好人,放心得啦
beebee 發表於 2008-9-30 22:22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 rcsan 於 2008-9-30 09:37 發表
昨天晚上有時間出去買了架車了. 價錢都ok $490.

但有一個問題, 我想買 futaba 2pl 個控時, 老闆話個接收可能會太大(因為我打算用三件頭).
是真的嗎? 請幫忙! 謝!

跟果隻我無記錯o既話....好似係153型號接收黎.....如果係153窄窄地都可以裝得落架dee到....不過要隻電變細先可以共存~(細到好似ko隻1仔電變咁啦)~
beebee 發表於 2008-9-30 22:24:23 | 顯示全部樓層
原帖由 tamiyaf103 於 2008-9-30 21:38 發表

新手請問$490 where buy
二件頭,三件頭 > 又係乜東東 ga !

睇番至頂"華dee入門手冊"....會有答案o架啦
beebee 發表於 2008-9-30 23:54:04 | 顯示全部樓層
好盈18A果隻都仲可以.........其他型號就~~
beebee 發表於 2008-10-1 12:07:45 | 顯示全部樓層
OTO約$4xxx左右一部.......可向kws "萬里"或"極速"詢問吓~~
beebee 發表於 2008-10-5 22:58:05 | 顯示全部樓層
原帖由 rcsan 於 2008-10-3 12:07 發表
5) 電池選7.4 2s 1800mah 25c $100左右.....kws現代模型有售(萬里對面)

想問下這個是鋰電嗎?
另外因為有朋友比了個2件頭我, 所以我最初會用2件頭和原裝motor玩住先.
咁...用鋰電會否有問題?謝!

講緊7.4 2s 1800mah 25c ....係鋰電黎~~

至於用2件頭玩7.4v鋰電....應該無問題
beebee 發表於 2008-10-5 22:59:19 | 顯示全部樓層
原帖由 rcsan 於 2008-10-5 21:36 發表
非常多謝大家的幫忙!
今天終於買齊了尾擔、波箱、尾油壓,電池和义機.還有意外的收穫, 買了人仔彈弓.
但真係搵得好辛苦. 行曬成個kws才買得齊.
Anyway, Thank you very much!

快d整好佢....一齊出黎飛吓好喎~~