RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: tom001
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實ta-04係唔係好過tb-02嗎

76人‧小狂 發表於 2006-5-17 23:14:18 | 只看該作者
我自己TA04R 同埋 TB02R我都有,
係就係TA04R好少少,但TB02R都唔係差丫,
但因為TB02本身係軸車,o係左右平均的setting要求上煩d姐~
最少就係左右避震都唔可以完全地一樣~
呢個係因為motor反作用力ge關係~

而我的TB02R係我從TB02一步一步地改成的,
所以TB02的性能我都好清楚,佢原裝轉向件好弱,
唔穩定,比盡果陣大細彎仲好明顯,唔識set就一定會好唔鍾意部車~
(我果陣時都係......)

大家都同為入門車,TB02 o係軸車中已經比TT01等等好好多啦(原裝車計啦)~
大家話係咪??
所以TB02係比TA04差dd,但唔代表佢係廢ge~!!
nismokin 發表於 2006-5-18 00:13:17 | 只看該作者
我都有部TB02-R + 4.5R......
AMAT 發表於 2006-5-18 00:17:10 | 只看該作者
原帖由 76人‧小狂 於 2006-5-17 23:14 發表
我自己TA04R 同埋 TB02R我都有,
係就係TA04R好少少,但TB02R都唔係差丫,
但因為TB02本身係軸車,o係左右平均的setting要求上煩d姐~
最少就係左右避震都唔可以完全地一樣~
呢個係因為motor反作用力ge關係~
...

TB02唔係入門車啦......中級車嚟O架.....哈!

話晒係BASE ON TB EVO III變出嚟嗎!
 樓主| tom001 發表於 2006-5-18 17:16:34 | 只看該作者
咁唔可以話tb-02係垃圾始終都係要花錢去買
同埋自己無可能diy出來
愛人愚己 發表於 2006-5-18 20:20:01 | 只看該作者
可能大家有少少誤會左我意思,

之所以咁講, 因好耐之前有人亂話tb廢, 無用, 我有d唔甘心, 所以先反諷返果個人(只係一人,唔係全部人,我誇張左, sorry)

唔好亂話任何垃圾, 我地都有玩車的自由, 試問又有邊個會鐘意自己架車比人話?

我自己都係玩tb02, 亦都唔鐘意去踩低其他車. 玩車玩車, 最緊要係玩得開心!!
yuiche 發表於 2006-5-18 20:28:44 | 只看該作者
原帖由 愛人愚己 於 2006-5-18 20:20 發表
可能大家有少少誤會左我意思,

之所以咁講, 因好耐之前有人亂話tb廢, 無用, 我有d唔甘心, 所以先反諷返果個人(只係一人,唔係全部人,我誇張左, sorry)

唔好亂話任何垃圾, 我地都有玩車的自由, 試問又有邊個會 ...
TB02耐力一定好過tb e3同e4....點跑都唔掃......d人話佢唔得可能係e4成日掃大齒,以遍蓋全姐....
愛人愚己 發表於 2006-5-18 20:36:53 | 只看該作者
對啦, 其實我覺得tb02用來行下街, 都已經好好玩
chankid 發表於 2006-5-18 21:32:28 | 只看該作者
原帖由 yuiche 於 2006-5-18 20:28 發表
TB02耐力一定好過tb e3同e4....點跑都唔掃......d人話佢唔得可能係e4成日掃大齒,以遍蓋全姐....

我係新手一名剛玩TA05...無玩過 TB02 .
不過聽你咁講..TB 車系好似新不如舊??
AMAT 發表於 2006-5-18 21:33:37 | 只看該作者
原帖由 chankid 於 2006-5-18 21:32 發表

我係新手一名剛玩TA05...無玩過 TB02 .
不過聽你咁講..TB 車系好似新不如舊??

冇咁講.......
chankid 發表於 2006-5-18 22:09:41 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-5-18 21:33 發表

冇咁講.......

TB02耐力一定好過tb e3同e4....點跑都唔掃...... ????

一定好過tb e3同e4 ????

一定好過????  what mean ?
AMAT 發表於 2006-5-18 22:14:13 | 只看該作者
原帖由 chankid 於 2006-5-18 22:09 發表

TB02耐力一定好過tb e3同e4....點跑都唔掃...... ????

一定好過tb e3同e4 ????

一定好過????  what mean ?

TB02同TB EVO III/IV個設計目的都唔同!
chankid 發表於 2006-5-18 22:25:28 | 只看該作者
無得比較就是答案~ ? 對嗎 ?
大家何苦又要ta-04 比 tb-02 ??
按自己喜好開開心心玩咪得囉!
要比就落場堂堂正正比!!

~ 上述只屬個人感受~

哈哈..不過我都未落過場.. 有無大佬帶我去學下野呀!! heee..
dimsim8 發表於 2006-6-1 11:23:40 | 只看該作者
I have got the TA-04SS with a tamiya super stock 11T motor. great handle even with everything stock with slick tires (on tarmac). Awesome chassis!! Not sure about TB-02 though