RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3055|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新不如舊?!

Xpress-mini 發表於 2008-12-16 15:42:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

有無搞錯...

點會被這舊款車贏出比賽架!!!

啲新車去咗邊?

A300 發表於 2008-12-16 16:13:57 | 只看該作者
新車 =/= 贏
都要個車手發揮到部車先得架
衫魚仔 發表於 2008-12-16 19:25:10 | 只看該作者
ymc?.......
追得好近喇喎....仲想點~
chacha 發表於 2008-12-16 21:11:33 | 只看該作者
比廣板架車你去比賽,你係唔係 100% 贏緊先
wingx2 發表於 2008-12-16 22:52:28 | 只看該作者
原帖由 Xpress-mini 於 2008-12-16 15:42 發表

登錄/註冊後可看大圖
?ib_____DxEO_aXns

有無搞錯...

?新車去?邊?

廣告時間:
實驗證明xpress每一代均有一定的戰鬥力不會Lose 1 lap!

minimini 發表於 2008-12-17 01:11:26 | 只看該作者
原帖由 Xpress-mini 於 2008-12-16 15:42 發表

登錄/註冊後可看大圖

有無搞錯...

啲新車去咗邊?

原帖由 wingx2 於 2008-12-16 22:52 發表

廣告時間:
實驗證明xpress每一代均有一定的戰鬥力不會Lose 1 lap!

Xpress-mini 同埋 wingx2 兩位師兄........你哋一唱一和.........好 hard-sell 喎........

不過 anyway.......我都支持本地品牌.......
ms07 發表於 2008-12-17 01:19:48 | 只看該作者
啲新車去咗邊?就要問師兄你?因為你用新車,手車好新舊都會贏出比賽。
tiger1 發表於 2008-12-17 01:20:07 | 只看該作者
RC cars have not gotten too many meaningful improvement since the 90s.
wingx2 發表於 2008-12-17 01:24:25 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-12-17 01:11 發表

Xpress-mini 同埋 wingx2 兩位師兄........你哋一唱一和.........好 hard-sell 喎........

不過 anyway.......我都支持本地品牌.......

樓主| Xpress-mini 發表於 2008-12-17 14:35:44 | 只看該作者
但唔見有新款XPRESS落場玩

其實新 MRR2 2.1 勁...

定舊款醒呢?
wingx2 發表於 2008-12-19 01:19:18 | 只看該作者
原帖由 Xpress-mini 於 2008-12-17 14:35 發表
但唔見有新款XPRESS落場玩

其實新 MRR2 2.1 勁...

定舊款醒呢?

新MRR2 V2.1
1.底板修窄了
2.中轉向/低置式Servo
3.上下開合式波箱
4.一樣的價格
wingx2 發表於 2008-12-19 01:26:18 | 只看該作者
仲有一支特別設計的"谷氣油壓"Damper
可長時間作彈芯效果!
AMAT 發表於 2008-12-19 01:33:46 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

有無搞錯...

啲新車去咗邊?

個人意見.....第一代果個車架設計.....SERVO放中間......
用NI-MH就唔好,但換成鋰電後係GOOD FIT過新果架.....哈!
用SERVO放中間,根本連SERVO柱都唔駛~

新果架唯一好係果個上下拆式波箱......但係因為佢根本係冇得SET皮帶TENSION....所以拆嚟係冇用....
只係比舊O既輕咗,呢個係好處呢~

仲有舊O既銀色草蓆炭纖板.....反而比新O既炭纖好.....因為有扭O既效果~哈!

唯有要改良O既,係摩打位置同埋電O既位置.....

應該用返SERVO放中間,之後擺返好摩打位置,宜家係稍偏後.....再前返小小......咁就會更BALANCE~
用鋰電嚟玩,仲一流~

所以真係估佢唔到~
AMAT 發表於 2008-12-19 01:39:28 | 只看該作者
如果佢肯改個波箱多一次.........
其實就算SERVO放中間,都可以降低架車果個二樓架.....

降底二樓架大約5MM應該冇問題.......

之後將呢個舊XPRESS果個夾住SERVO果個東東,改成鋁合金,再將原本一個孔,變成三個,即時可以多幾個角度揀,唔駛扭支推桿~
同埋換成鋁合金一件過,可以加強加車上面果支推桿係架車行果時,食埋去二樓架果度力,咁會令果支桿個數實淨好多,唔易再推住二樓架改變扭力.....
SRGOD 發表於 2008-12-19 01:59:46 | 只看該作者
請問MRR2 v2.1 用邊種SERVO好?佢網站話要Width<20.6mm, Length<38mm,都唔知邊只裝得到......
 樓主| Xpress-mini 發表於 2008-12-19 18:45:26 | 只看該作者
Standard Size servo is ok...
Like 1/10 Touring car use...
MRR2 can use!