RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: gavl
打印 上一主題 下一主題
收起左側

散砌 TA05 開始

klth 發表於 2006-6-8 14:44:29 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-6-8 14:16 發表

我有,我係買左部TA05 豬把殼
而成合車我只係要左個殼,中軸,麼打座,bearings
其它都係散買Hop-ups裝左部full option

中軸lock住中齒條pin係冇得賣..
好似係2x9mm..(如果冇記錯~)
 樓主| gavl 發表於 2006-6-8 14:55:16 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-6-8 14:09 發表

中軸咪就係欠支軸羅,原裝未有Hop-up, spare parts賣$20左右
另吳記得tech定係邊個日本牌子有籃色鋁質賣800 yen

珠差柸原裝hop-up得膠+籃色Ring果Set,好似賣1200yen左右
未有出金屬,珠仔可以買加硬的。
...

我有買中鈾,個珠差都係等金屬出好D。

Menu 已經DL 同 Print out, thnkas!
RCman 發表於 2006-6-8 14:56:21 | 只看該作者
原帖由 klth 於 2006-6-8 14:44 發表

中軸lock住中齒條pin係冇得賣..
好似係2x9mm..(如果冇記錯~)

果條pin係短D的,我又無買到,係我自己D spare parts道找到
天照 發表於 2006-6-8 14:59:10 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-6-8 14:56 發表

果條pin係短D的,我又無買到,係我自己D spare parts道找到

我係自己搵原本六角用果O的PIN,用電磨磨短佢咋.....哈!
RCman 發表於 2006-6-8 15:03:22 | 只看該作者
原帖由 gavl 於 2006-6-8 14:55 發表

我有買中鈾,個珠差都係等金屬出好D。

Menu 已經DL 同 Print out, thnkas!

等出金屬至買?
甘你今年都吳洗玩,
到時真真正正TA05 TRF package都出左了
幾草野買個Hop-UPs都OK la!
天照 發表於 2006-6-8 15:04:19 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-6-8 15:03 發表

等出金屬至買?
甘你今年都吳洗玩,

個珠差好似有出金屬喎......用好似TRF415MSX新果隻萬向節頭喎~!

不過其實又未必一定要買金屬唧~!膠輕O的仲好,又唔係話真係好易爛.....
klth 發表於 2006-6-8 15:05:01 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-6-8 14:56 發表

你仲有冇多呀?
有gei pm我得ma?
RCman 發表於 2006-6-8 15:06:49 | 只看該作者
原帖由 klth 於 2006-6-8 15:05 發表

你仲有冇多呀?
有gei pm我得ma?

無再找了,吳知
天照 發表於 2006-6-8 15:08:32 | 只看該作者
我架散PARTS砌成TA05SS......未有咁多銀量去買個珠差住....哈!

登錄/註冊後可看大圖

買埋就差不多喇!
RCman 發表於 2006-6-8 15:09:59 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-6-8 15:04 發表

個珠差好似有出金屬喎......用好似TRF415MSX新果隻萬向節頭喎~!

不過其實又未必一定要買金屬唧~!膠輕O的仲好,又唔係話真係好易爛.....

係,果件膠+籃色Ring我都好滿意,比原裝的好了。
MSX果件合同嗎?
不過我都係覺得無需要換金屬,
反而,新卑個尾柸(0或1度)換金屬就係必要了。
最平我買過$160
一般賣$190
天照 發表於 2006-6-8 15:12:36 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-6-8 15:09 發表

係,果件膠+籃色Ring我都好滿意,比原裝的好了。
MSX果件合同嗎?
不過我都係覺得無需要換金屬,
反而,新卑個尾柸(0或1度)換金屬就係必要了。
最平我買過$160
一般賣$190

MSX唔O岩用,MSX果個珠差杯寬O的,放唔落TA05到.我試過啦~!

買尾杯?你用新臂?

我唔想買新臂,一買太多O野要換晒喇.我寧願整個1A臂配1E碼,有成一度半.再唔係就1X碼配1E碼,成兩度.
又或者用返原裝臂用果隻TOE IN尾杯,都好似成兩度.
 樓主| gavl 發表於 2006-6-8 15:12:54 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-6-8 15:03 發表

等出金屬至買?
甘你今年都吳洗玩,

我上星期都係咁搵,Wai Go 都無,咪諗住等囉,聽人講話六月尾會有貨返。
RCman 發表於 2006-6-8 15:16:38 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-6-8 15:12 發表

MSX唔O岩用,MSX果個珠差杯寬O的,放唔落TA05到.我試過啦~!

買尾杯?你用新臂?

我唔想買新臂,一買太多O野要換晒喇.我寧願整個1A臂配1E碼,有成一度半.再唔係就1X碼配1E碼,成兩度.
又或者用返原裝臂用果隻T ...

我兩部都係用新卑
樓主都係,佢相中有pack係reverse Arm啦
依傢平左好多啦,$399就有了。
有心改,買等萬向新卑又吳同size
不如一次過新卑,又包有5mm hub,5mmhub散買都要七十幾啦
重有八個1050 bearings.....炭卑....
天照 發表於 2006-6-8 15:24:58 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-6-8 15:16 發表

我兩部都係用新卑
不如一次過新卑,又包有5mm hub,5mmhub散買都要七十幾啦
重有八個1050 bearings ...

太貴,所以唔換.我換做炭纖臂都係講幾三四十......哈!
乜都唔駛搞過~!抵得多~!
klth 發表於 2006-6-8 15:30:04 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-6-8 15:16 發表

我兩部都係用新卑
重有八個1050 bearings ...

d reverse arm係唔係同msx一樣ga?
天照 發表於 2006-6-8 15:37:01 | 只看該作者
原帖由 klth 於 2006-6-8 15:30 發表

係喎.....不過支狗骨長度唔同.
BigCat 發表於 2006-6-8 16:20:06 | 只看該作者
加油!...我支持你!... (^_^)勁呀!!!
RCman 發表於 2006-6-8 16:33:17 | 只看該作者
原帖由 klth 於 2006-6-8 15:30 發表

REserve Arm set無骨頭傢bor!!
要另買四支48mm的
而且,你重有卑碼未買呀
 樓主| gavl 發表於 2006-6-8 17:54:55 | 只看該作者
我已經左個motor mount,聽日買埋D碼就可以開工。

TA05用Reverse arm 碼點配好?跟原裝定其他設定?

Thanks!

Big Cat,我實等埋你!
唔好咁灰,我一有假實會一齊玩車!
天照 發表於 2006-6-8 17:59:25 | 只看該作者
原帖由 gavl 於 2006-6-8 17:54 發表
我已經左個motor mount,聽日買埋D碼就可以開工。

TA05用Reverse arm 碼點配好?跟原裝定其他設定?

Thanks!

Big Cat,我實等埋你!
唔好咁灰,我一有假實會一齊玩車!

睇高人SETTING~!哈!

睇下田宮網頁就有啦~!哈哈!