RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: frogprince
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小弟三腳猫功夫做PT-117

mkjeo 發表於 2009-6-27 18:15:30 | 只看該作者

其實你改左原來的設定,會影響左船的航行,我本身對模型船就冇研究,但我對真船就有小小智識,因我從小就在船廠大,我正想玩軍艦,不過現在都冇一間有船賣,除左x輝有得賣,但我不會去買野(因有一次有一個客人同老細發表造船偉論同吹水,之後客人就出左門口同另一友人吹水,客人離開後,老細就話佢正傻仔,佢以為我聽唔到(我記得個客人成個電車男,穿涼鞋,三十多歲,小肥,成個少年八両金),我去過兩三次都見到佢,所以話個老細冇口德
bigcar 發表於 2009-6-27 18:58:54 | 只看該作者
(我記得個客人成個電車男,穿涼鞋,三十多歲,小肥,成個少年八両金)

係咪冇戴眼鏡,笑容滿面,.....
 樓主| frogprince 發表於 2009-6-28 00:53:19 | 只看該作者

MKJEO的問題好 原本想裝電池的時侯先詳細講解 現在先看看少少流體動力學的原理

1. 滑水式船殼 (PLANNING HULL) 重心理想的位置是船尾計水綫長度1/3 我隻一号艇因為摩打太後所以無辦法有理想的航姿
2. 船葉產生的推力經船軸推進船身型成一條推力綫(LINE OF THRUST) 推力綫和重心之間如果不是同一直綫就會產生扭力 推力綫在重心下面會令船頭升起 推力綫在重心上面會令船頭壓下 距離越大扭力越大 用原本的位置和保留動力特性 你摩打後面得三吋 只可以用600mAh 8C 而且接收同電變要裝摩打兩則 十分難裝 還有SERVO推桿會阻住換電

3. 船是1/72 但是水是1/1
 樓主| frogprince 發表於 2009-6-28 01:08:55 | 只看該作者

樓主| frogprince 發表於 2009-6-28 01:16:29 | 只看該作者
 樓主| frogprince 發表於 2009-6-28 01:31:29 | 只看該作者
 樓主| frogprince 發表於 2009-6-28 01:45:02 | 只看該作者
小弟的功夫十分水 歡迎各位高手指點
yee 發表於 2009-6-28 02:17:58 | 只看該作者
MKJEO的問題好 原本想裝電池的時侯先詳細講解 現在先看看少少流體動力學的原理

1. 滑水式船殼 (PLANNING HULL) 重心理想的位置是船尾計水綫長度1/3 我隻一号艇因為摩打太後所以無辦法有理想的航姿
2 ...
frogprince 發表於 2009-6-28 00:53

sorry,C Hing
滑水式船殼 (PLANNING HULL) 重心理想的位置是船尾計水綫長度1/3
Any photo?sorry,I don`t know of it........
I can`t find 2mm to 2mm 接駁器 in KWS tonight,only 2mm to 2.3mm 接駁器,can use it ?
yee 發表於 2009-6-28 02:27:17 | 只看該作者
273759  273760
星星推桿                                                              裝上車葉
這是十分CHEAP的做法 問題是1.8mm內徑通難找
frogprince 發表於 2009-6-28 01:08

can use 2mm 內徑通 with 1.8mm bar?
Thanks
周百通 發表於 2009-6-28 07:51:48 | 只看該作者
其實你改左原來的設定,會影響左船的航行,我本身對模型船就冇研究,但我對真船就有小小智識,因我從小就在船廠大,我正想玩軍艦,不過現在都冇一間有船賣,除左x輝有得賣,但我不會去買野(因有一次有一個客人同老細發表造 ...
mkjeo 發表於 2009-6-27 18:15
穿涼鞋,三十多歲,小肥.成個少年八両金咁款........哎吔~哩個人咪係............
bigcar 發表於 2009-6-28 09:26:07 | 只看該作者
穿涼鞋,三十多歲,小肥.成個少年八両金咁款........哎吔~哩個人咪係............
周百通 發表於 28-6-2009 07:51

有一次有一個客人同老細發表造船偉論同吹水,之後客人就出左門口同另一友人吹水,客人離開後,老細就話佢正傻仔.................
starling 發表於 2009-6-28 10:15:16 | 只看該作者
30# 周百通

係唔係我地啲friend呀?
starling 發表於 2009-6-28 10:23:11 | 只看該作者
27# frogprince

嗱嗱林做啲嘢出黎啦
周百通 發表於 2009-6-28 17:36:13 | 只看該作者
30# 周百通

starling 發表於 2009-6-28 10:15
仲使問......哼
 樓主| frogprince 發表於 2009-6-29 00:29:30 | 只看該作者
sorry,C Hing
滑水式船殼 (PLANNING HULL) 重心理想的位置是船尾計水綫長度1/3
Any photo?sorry,I don`t know of it........
I can`t find 2mm to 2mm 接駁器 in KWS tonight,only 2mm to 2.3mm 接駁 ...
yee 發表於 2009-6-28 02:17

我第一隻船是PT-15 因為唔識所以十分失敗 班老手大部份都是笑 根本無敎點做 後來是自己上綱找好耐
現在我未找番個綱址

2mm接2mm是無得賣 因為130, 180 和 280 都是2.3mm芯 但有以下辦法
1 買兩套接駁 只用2mm  2.3mm留番第日用
2 2mm通外徑是2.5mm 用2.5mm鑽2.3mm個邊 cut條短的2.5mm通放入2.5mm孔 收機米但不要太緊 鬆機米拿出短通 有機米mark的地方鑽個孔 令機米直接上實船軸
 樓主| frogprince 發表於 2009-6-29 00:37:44 | 只看該作者
can use 2mm 內徑通 with 1.8mm bar?
Thanks
yee 發表於 2009-6-28 02:27

直接用1.8mm軸和2mm隻船會變成好上鏈玩具禁響
最簡單辦法是通裏面走錫 然後用1.8mm鑽咀鑽通
1.8mm鑽咀五金鋪未必有 可能要問多幾間 但鴨記一定有
 樓主| frogprince 發表於 2009-6-29 00:52:39 | 只看該作者
sorry 小弟被屈做義工 去一間十幾尺樓底的舊樓拉電 狂打的釘馬仔  所以十分謝 單工程還要做三幾日
這個星期的進度會慢d  希望各位C-HING忍耐一下
yee 發表於 2009-6-29 01:00:50 | 只看該作者
sorry 小弟被屈做義工 去一間十幾尺樓底的舊樓拉電 狂打的釘馬仔  所以十分謝 單工程還要做三幾日
這個星期的進度會慢d  希望各位C-HING忍耐一下
frogprince 發表於 2009-6-29 00:52

Doesn`t matter.
Thankyou again,hope your work `義工`complete soon,take care
mkjeo 發表於 2009-6-29 12:27:01 | 只看該作者
30# 周百通

starling 發表於 2009-6-28 10:15

係你地個朋友??我下次再見到用電話影左佢出來,,,不過比唔氏post呀?
skyfong 發表於 2009-7-2 14:59:04 | 只看該作者
37# frogprince

師兄加油,我仲等緊你ga