RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tatame
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

manju 發表於 2009-8-27 01:01:15 | 顯示全部樓層
限滑係用尼保護傳動組件及摩打, 係落地或KICK野時卸力, 好少人會當依個係調教項目, 因為一個正確既安裝後係唔駛再點攪佢, 通常係全緊後放半圈至一圈, 用手指按實大牙然後推架車, 剛剛好用大力先推得郁(仲要感覺係不能連續推)就正確

行走表現方面, 限滑既用途唔係TORQUE LIMITER, 唔應該對平時行車有影響, 什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比, 輪呔大小, 重心位置, MOTOR OUTPUT (例如TIMING, THROTTLE EXP) 甚至乎中差油濃度

ftbingobingo 發表於 26/8/2009 04:09 PM

兩份 Manual 都無你所講什麼 "係落地或KICK野時卸力"
人地設計用來調整扭力, 你又話 "唔係TORQUE LIMITER"
E-firestorm 果份話放鬆限滑可減小 Wheelie, 你又話 "什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比"

看來你講的是你所 "以為" 的事情

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

SCOTT 發表於 2009-8-27 01:18:57 | 顯示全部樓層
"高kv摩打行細摩打齒" Vs "低kv摩打行大摩打齒"
師兄你應該睇睇到最後車輪的轉速。e.g.
A) 7.4V battery for a 3000kv motor at 9:1 gear ratio will get a wheel rotating at 7.4 x 3000 rpm/v /9 = 2466 rp ...
ryancmlam 發表於 2009-8-27 00:52

多謝C兄賜教,
我想問多一方面.D問題老土.希望吾好介意.
一般.3000KV摩打的WATT及1500KV的WATT.是否都一樣的嗎.
smallfaifai 發表於 2009-8-27 01:22:10 | 顯示全部樓層
人地好地地一個分享post , 好似由頭到尾係你同你班朋友入黎圍人, 講d 同主題無關既野,個post 係討論EMAXX, 問心你地有邊個係有心想玩emaxx 或者玩緊emaxx想入黎分享?
邊個玩埋d 小朋友野邊個係地頭惡人心照啦 我 ...
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:48

師兄,frankie一開波係入黎解釋咩叫限滑同埋可以點樣wheelie o架喎,o岩或者唔o岩係後話,但既然tatame講得係技術交流,大家一齊講下咩叫限滑都有錯? E Maxx而家冇限滑咩?

大家技術觀點唔同咪繼續講囉,你叫人唔好圍人你自己都唔該講番技術問題啦。

講番呢類大轆車,我覺得最緊要係扭力大,鬼咁大個轆一味快摩打有鬼用咩?條呔只係識空轉,再靚o既呔都好快會玩完o架啦.......想佢快一定係低Kv摩打配高VOLT電,齒比亦唔係一味超快or超慢就得,要逐少逐少咁試出o黎。

TKO場地越來越惡劣(唔理佢會唔會封場啦),車呔越來越唔咬地........條呔起步轉得越快就越死......

有咩setting可以改,frankie兄講過唔重覆啦,我諗到都仲可以set埋支控,set油門curve又得,起步o個下又得.......我估玩得呢D貴車都唔會用支太差o既控,呢D野係有得set既......點set?睇說明書囉

至於用呢D車wheelie....都好辛苦o者,唔係講乜野,架車咁鬼重,我係套motor都想嗌救命!
平平地買架LunchBox/WW2都wheelie到啦,都唔知幾happy!再唔係2WD truck都一定易好多,大家有去開TKO玩都應該見唔少RC10T4/HPI e-firestorm等等輕易做到wheelie......

大家玩車都係求開心o者!
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 01:49:09 | 顯示全部樓層
兩份 Manual 都無你所講什麼 "係落地或KICK野時卸力"
人地設計用來調整扭力, 你又話 "唔係TORQUE LIMITER"
E-firestorm 果份話放鬆限滑可減小 Wheelie, 你又話 "什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比"

看來 ...
manju 發表於 2009-8-27 01:01

嘩! 好詳細呀, 份說明書好專業呀, 仲彩色TIM.........我未睇過呀, 最適合我依D初學者呀!

哎呀!! 好在我都有依D車, 快D摷番出尼刨下學下野先
smallfaifai 發表於 2009-8-27 02:07:03 | 顯示全部樓層
RPM arm 與原裝TRX arm 既分別!! RPM 粗好多, 由其是上臂! 有效保護4 支避震因撞彎臂整斷油壓芯,
必換item
tatame 發表於 2009-8-25 19:08

咁睇落 RPM A臂料真係正,trx都已經有人話耐用D  o架啦 ........原來結果都係要換..................
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 02:21:13 | 顯示全部樓層
咁睇落 RPM A臂料真係正,trx都已經有人話耐用D  o架啦 ........原來結果都係要換..................
smallfaifai 發表於 2009-8-27 02:07

仲要有好詳細既說明書, 睇完登時變高手
go2usie 發表於 2009-8-27 02:32:36 | 顯示全部樓層

我覺得你的資料是絕o岩的.... 100%無其他可能性.

若朋友認同,認為wheelie多少取決於slipper clutch 鬆緊, 咁咪帶多幾隻士啤去試真D效果囉..
我都想知...哥仔係有心咪多享下結果囉... 交流下嘛, right~

技術交流區係技術交流.... dllm 睇睇下仲以為去左法庭....
分享既野, 錯又分享, 0岩又分享架啦 ~

我地係一班齊玩係中意係度討論呀唔得架? 又係圍你呀?
個post係你地開就係大老細鍾意炒邊個就邊個唔準入黎呀?
你on 99 吋黎吋去就金句, 呀咩講句就超越討論範圍要一筆out金goodbye 咁呀?
真係初初見你地咁靚仔唔覺你地咁" banned banned ".....

大家咪一卵樣做緊同一樣的野.....

同埋真係唔係得你地玩呢D車... 買多幾架又做代表做代言咁... 小巫黎架咋...

87# manju
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 02:40:56 | 顯示全部樓層
我覺得你的資料是絕o岩的.... 100%無其他可能性.

若朋友認同,認為wheelie多少取決於slipper clutch 鬆緊, 咁咪帶多幾隻士啤去試真D效果囉..
我都想知...哥仔係有心咪多享下結果囉... 交流下嘛, right~

技術交 ...
go2usie 發表於 2009-8-27 02:32

佢地真係e-maxx(定唔知ep)判官定大狀尼架, 好屬d例同口才好了得架, 仲熟讀manual添.......講左d野或situation out of manual佢地就隊架啦.......
go2usie 發表於 2009-8-27 03:02:08 | 顯示全部樓層

討論呢在下野唔o岩聽咪算銀數囉.....

仲有, 理解清楚自已upload個分manual .... 加埋用個腦去理解下....

e-firestorm 個份 ... 字可能細,
但係好清楚寫左 " the slipper clutch protects the drivetrain from shock"
點解咁寫... 自已諗下理解下估下...

再睇落D....
係個Box入面又分別講唔同Track condition 就校唔同鬆緊....
點解咁寫... 都係自已諗下理解下估下先...

同埋manual 教你adjust the slipper clutch in 1/4 turn increments ...
微微adjust ... too loose can damage the Spur gear
我唔認同佢內裡意思同控制 wheelie 有任何關連或引述或暗示

你又要否定人對slipper clutch個作用.... 丫你又彈張咁正既野上黎...
真係輸比你吹你唔帳.... 可能有D分裂左...... 精神上..
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 03:17:20 | 顯示全部樓層
討論呢在下野唔o岩聽咪算銀數囉.....

仲有, 理解清楚自已upload個分manual .... 加埋用個腦去理解下....

e-firestorm 個份 ... 字可能細,
但係好清楚寫左 " the slipper clutch protects the drivetrain fr ...
go2usie 發表於 2009-8-27 03:02

可能人地英文太好, 以為"shock"係油壓避震咁解, 即係"限滑會保護到轉動免受油壓既傷害"
rcray 發表於 2009-8-27 03:40:28 | 顯示全部樓層

我都係Charted Eng.
玩搖控車只係求開心. 係人都玩,最緊要開心姐
我認為最重既係個motor 的 rated Power. P  而好少生產開會公開 , 好多時同魔打苾size 成正比
300W 4000kv motor 同 850W  4000kv motor 既扭力己經好唔同.

Assume we as using the same rated power motor. i.e. 850kv. and Gear ratio.
Case 1) 7.2 x 1500KV = 10800 RPM  --> Max speed is lower and 扭力, 加速 is higher.
Case 2) 7.2 x 3000KV = 21600 RPM. --> Max speed is higher, and and 扭力 is lower.

因為ESC and 車架, bearing 係有limit, 冇可能支持到無限大齒比. 相對地 Case 1 就可以行大D 既齒比去加快 Max speed. 不過扭力就減小

最重要係找到一個efficiency 高的設定去玩.
太大 or 太細跟本冇意思

另外亦可透過電壓 (no. of cell) 去控制 motor 轉數
 樓主| tatame 發表於 2009-8-27 09:27:30 | 顯示全部樓層
技窮? 係呀, 最有"妓"術咪你law
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 00:02

嘩! 好詳細呀, 份說明書好專業呀, 仲彩色TIM.........我未睇過呀, 最適合我依D初學者呀!

哎呀!! 好在我都有依D車, 快D摷番出尼刨下學下野先
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 01:49

行走表現方面, 限滑既用途唔係TORQUE LIMITER, 唔應該對平時行車有影響, 什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比, 輪呔大小, 重心位置, MOTOR OUTPUT (例如TIMING, THROTTLE EXP) 甚至乎中差油濃度
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 16:09

睇睇限滑同wheelie有無關la !! 除左你d朋友你古大家信HPI定信你?

有時討論d野, 一定有對同錯, 我自問有好多野都唔識, 係o係呢個版問其他師兄學野, 開個post 分享下

你入黎討論大家無任歡迎.

一有人唔認同你就發晒爛自嘲自己係初學者, 人地就係專家出個中指icon 又話其他版友"妓"術唔夠咁有

乜意思.

你係想發表自己理論又無人會唔意同你不如開個website 打晒上去,website 係 readonly你又唔洗

成日咁勞氣. 睇返la ! 呢個post得識你既好朋友先陪你up ~ 唔識你既都叫我唔好彩你開個個post討

論, 攪到個版咁你好開心????

限滑同wheelie無關? 我信HPI多過信你 Manju 兄goodjob
smallfaifai 發表於 2009-8-27 09:35:42 | 顯示全部樓層
份HPI說明書紅色部份好似係講緊按著玩車場地唔同o既地面抓著力(即係塊地咬唔咬)
可以較緊/較鬆個限滑改善架車o既抓著力,減少車呔空轉,避免浪費動力喎.........

好似由頭到尾都同wheelie與否無關......

同埋較o既時候都真係1/4個圈咁tune架咋.....

對事定對人,大家心知肚明la

睇睇限滑同wheelie有無關la !! 除左你d朋友你古大家信HPI定信你?

有時討論d野, 一定有對同錯, 我自問有好多野都唔識, 係o係呢個版問其他師兄學野, 開個post 分享下

你入黎討論大家無任歡迎.

...
tatame 發表於 2009-8-27 09:27
nitrotruck 發表於 2009-8-27 09:36:41 | 顯示全部樓層
係呀!!! 我真係唔曉玩電車d野架 .........依你咁講, 個限滑係長時間卸去多餘既torque可? 咁諗arm架la, 買定個靚d風扇吹住個限滑啦
咁大影響咁有用又唔見d buggy/truggy有限滑? 有呀! 十幾廿年前kyosho第一代inferno有過架, 之後都唔多覺喇
唔講啦, 學其他師兄咁費事多講
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 18:36

你係有point 單對單同人討論唔夠人講, 人地唔同意你咪講出自己既point 囉! 唔夠人講又話費事多講, 叫到d friend出黎幫手狀下個膽又走返出黎講,
nitrotruck 發表於 2009-8-27 09:39:54 | 顯示全部樓層
份HPI說明書紅色部份好似係講緊按著玩車場地唔同o既地面抓著力(即係塊地咬唔咬)
可以較緊/較鬆個限滑改善架車o既抓著力,減少車呔空轉,避免浪費動力喎.........

好似由頭到尾都同wheelie與否無關......

同埋 ...
smallfaifai 發表於 2009-8-27 09:35

if the wheelies too much, loosen the slipper clutch

如果架車經常起頭, 較鬆個限滑

你話無咪無囉, 哈~
smallfaifai 發表於 2009-8-27 09:40:27 | 顯示全部樓層
你係有point 單對單同人討論唔夠人講, 人地唔同意你咪講出自己既point 囉! 唔夠人講又話費事多講, 叫到d friend出黎幫手狀下個膽又走返出黎講,
nitrotruck 發表於 2009-8-27 09:36

你而家就真係off topic啦,對事啦 ,大家已經返緊去講緊technical野......

唔記得講,HPI份說明書都講唔好較太鬆/太緊個slipper,唔係就會破壞大減齒啊
manju 發表於 2009-8-27 09:58:24 | 顯示全部樓層
佢地真係e-maxx(定唔知ep)判官定大狀尼架, 好屬d例同口才好了得架, 仲熟讀manual添.......講左d野或situation out of manual佢地就隊架啦.......
ftbingobingo 發表於 27/8/2009 02:40 AM

係人地廠方設計出黎, 寫出部件既用途, 吾係我作既~
設計出來係限制車輪扭力, 我相信對傅動有保護作用,

有 Brother  以為 "限滑既用途唔係TORQUE LIMITER"
但設計出黎真係用來限制車輪扭力, 我貼一貼 Manual 道明其用途躇~~

~我不是熟讀Manual 只不過我睇到 D 野 可以交流, 點知Brother 好似
部油車甘撻著左甘,
又咩咩 "仲要有好詳細既說明書, 睇完登時變高手"......"可能人地英文太好, 以為"shock"係油壓避震咁解"......
我都無出聲了, 仲係度玩單打...............真係返老還童........好幼稚
smallfaifai 發表於 2009-8-27 09:59:44 | 顯示全部樓層
if the wheelies too much, loosen the slipper clutch

如果架車經常起頭, 較鬆個限滑

你話無咪無囉, 哈~
nitrotruck 發表於 2009-8-27 09:39

張圖有呢句咩?anyway....你鍾意較到個限滑好緊好緊o黎wheelie都得o既,咪由佢冇左個作用囉
manju 發表於 2009-8-27 10:03:15 | 顯示全部樓層
張圖有呢句咩?anyway....你鍾意較到個限滑好緊好緊o黎wheelie都得o既,咪由佢冇左個作用囉
smallfaifai 發表於 27/8/2009 09:59 AM

Mud 你睇吾到咩
Marco明 發表於 2009-8-27 10:03:17 | 顯示全部樓層
smallfaifai 發表於 2009-8-27 09:59

真係有呢句喎......