RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: snipertat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

訂了架無刷電船:新手一問

樓主| snipertat 發表於 2009-9-5 03:26:42 | 只看該作者
多謝各位既解答...由於lee款船賣家話無貨,等佢訂...
又等左好鬼耐...
最後買左另一隻...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

不過問題又黎啦..架船已經到左..
长度:650mm
宽: 180mm
高度:60mm
重量:530 g
毛重:3 KG
电机:2858 内转子无刷电机,外置水冷套
无刷电调:70A

我買埋個國產2.4G控3CH...
返到黎...發覺接收係要拖 4粒AA電先WORK...

我試過唔插佢..就真係無電到...
我想問...我見電變插去CH2...佢入面細分左(紅,黑,白)三條電線..
我可唔可以係果度偷紅,黑電...去返接收果個供電位...
咁樣做會唔會燒架?
zero99 發表於 2009-9-5 19:32:05 | 只看該作者
21# snipertat

呢個做法係唔得ga,有2個辦法,1.直接用遙控跟來個4粒AA電箱. 2.另買個外接bec (幾拾元左右),把紅黑線焊係電變紅黑線到.
你呢架船OK ga,好過之前架好多,不過漿麻麻地,換個吉那漿應該好D.
 樓主| snipertat 發表於 2009-9-6 00:53:19 | 只看該作者
岩岩試水....好難起水..已經用左11.1v 35c電
睇黎要用外接bec 加換大漿
vending 發表於 2009-9-6 01:07:29 | 只看該作者
EBC
sesamestreet 發表於 2009-9-6 02:02:46 | 只看該作者
12# michaeltam

嘩C Hing, 你隻船好似在水面上飛一樣...
cf2468 發表於 2009-9-7 10:46:43 | 只看該作者
c hing, 隻野好唔好玩同埋快唔快,同埋本身有無servo ?  
買左幾錢,質數又如何呢? thanks!
michaeltam 發表於 2009-9-7 16:36:58 | 只看該作者
23# snipertat
其實起唔起到水是關隻漿 Pitch事, 大陸船原裝漿通常難起水, 基本上, 用Grauper 漿就不會有這
種情况發生, 但制式不同, 分半漿叉, 分半漿, 40mm, 42mm, 45mm, 大陸船原裝是装不到的.
michaeltam 發表於 2009-9-7 16:56:12 | 只看該作者
25# sesamestreet
Thanks!
michaeltam 發表於 2009-9-7 17:00:23 | 只看該作者
17# snipertat
加這些東西, 噴既噴, 唧既唧, 包你沉船都唔驚!
 樓主| snipertat 發表於 2009-9-8 11:06:23 | 只看該作者
c hing, 隻野好唔好玩同埋快唔快,同埋本身有無servo ?  
買左幾錢,質數又如何呢? thanks!
cf2468 發表於 2009-9-7 10:46

我係掏寶買落黎....
因為係大埔池試玩...行到2/3先起到水..之後又要收油...
見佢起到果下都真係幾快下...

船本身用2800kv無刷...跟個70a電變...無servo..我自己配左個9kg扭力servo..
買埋個2.4G 3CH控..全SET大約2050港銀

返到黎自己攪下D防水咁囉~就玩得~
 樓主| snipertat 發表於 2009-9-8 11:07:37 | 只看該作者

已經買左隻好盈外置BEC啦~
 樓主| snipertat 發表於 2009-9-8 11:10:41 | 只看該作者
17# snipertat
加這些東西, 噴既噴, 唧既唧, 包你沉船都唔驚!
michaeltam 發表於 2009-9-7 17:00

C兄...LEE D一支支整落去..係做防水..定係會噴左D發泡膠出黎防沉架??

仲有..想問一下..
2800KV.70A電變..船重1500G...我用3300MAH 11.1V 25C電OK嗎?
你地玩一般會用咩SPEC電架?
你地一般要行幾耐先起到?(我果架要行成十幾米)
我難起水..已經去智X買左隻澳洲仔~$70(老闆介紹)
不過大細就一樣..只係角度有少少唔同...今個星期六再去試水先~
cf2468 發表於 2009-9-8 19:59:23 | 只看該作者
30# snipertat

好似幾吸引喎, 見到你個post,我都有d想買,可唔可以影幾張相睇睇(外面及入面)
我本身有玩車,有個舊既am控、接收、servo、7.4v鋰電,買隻船就玩得
唔知你隻船幾錢呢?(港幣)
zero99 發表於 2009-9-8 22:02:45 | 只看該作者
32# snipertat

D係用來做防水.你試下用39mm漿開始試,慢慢更換加大或減少漿直徑,走幾圈回來看看電機熱唔熱,勁熱換細漿,微熱換大漿,推薦你用吉那漿. 你用Lipo電玩好易大肚wo.我地用A123玩,平'靚'正.
我地D船一般一比油,一兩秒就起水.
vending 發表於 2009-9-8 22:21:00 | 只看該作者
我隻軍刀的重量(連電池)5000MAH 7.4V
1042g
zero99 發表於 2009-9-8 22:25:54 | 只看該作者
Vending兄,你隻蜥蜴仔好正wo...
zero99 發表於 2009-9-8 22:26:22 | 只看該作者

而!!!!!點解彈多野出ga?????
vending 發表於 2009-9-8 22:32:00 | 只看該作者

35樓隻係軍刀,這隻係水蜥蜴
水蜥蜴 重623g 連2200MAH 7.4V鋰電
zero99 發表於 2009-9-8 23:07:08 | 只看該作者
38# vending

我係講你頭像拉左花隻!
vending 發表於 2009-9-8 23:08:40 | 只看該作者
重係舊暦7月!驚驚!
而!!!!!點解彈多野出ga?????
zero99 發表於 2009-9-8 22:26